mandag 21. desember 2009

Drapsulv!

I dag ble det felt en ulv fra helikopter bare noen få mil unna Namsos. Rovdyret hadde revet rein i et området mellom Bangsjøen og Geitfjellet, og myndighetene valgte å gi fellingstillatelse i frykt for at skadene kunne bli store. På sine nettsider presterte en av lokalavisene å skrive at; "drapsulven var skutt".


Bildet er tatt i Namsskogan familiepark når ulven sky og hurtig er frempå og snapper litt hundefor. Bildet er gjort skremmende med overlegg, det er jo slik de fleste ser for seg ulven etter århundre med eventyr og sagn.

Drapsulv! Uansett om man er for eller i mot rovdyr så synes jeg man bør reagere på en slik ordbruk. Et slikt språk tror jeg er med på å fremmedgjør oss fra det som skjer ute i naturen, et slikt språk tror jeg skaper rovdyrfrykt.

Eller skal kanskje avisene snart begynne å kalle elgjegere for drapsmenn? Hva synes du?

18 kommentarer:

 1. Hei Kjartan!
  Helt enig med deg i at denne overkriften bare er vås,som kun bidrar til å forsterke "ulvehysteriet" her i Norge.Ulven må ha mat den og,og rein har da vært naturlig bytte for den i titusener av år.Synd hvordan media kan finne på a fremstille slike saker.

  SvarSlett
 2. I utgangspunket har jeg ingenting imot at vi har ulv i norsk fauna men har samtidig forståelse for at folk som har rein som næringsvei blir fortvilet når ett slik dyr dreper ut i fra næringsgrunnlaget.Det er enkelt for folk som sitter nede Oslogryta å besteme at ett slik dyr skal bøte med livet, men pluttselig har vi ikke bærekraftige rovviltstammer igjen.
  Jeg vet ikke hvor stor skade ulven har gjort før den ble avlivet men det er vår egen forvaltning,subsidier og alt det der som er roten til alt. Hadde vi ikke hatt reindrift hadde vi heller ikke hatt dette problemet. Spørsmålet er om vi har plass til begge ?

  SvarSlett
 3. Deverre Kjartan, verden går ikke videre når det gjelder menneskets syn på rovdyr... Selv moderne, tilsynelatende tenkende og reflekterte mennesker, lar seg skremme av medias "drapsmaskiner", det være seg ulv, bjørn eller gaupe...

  Mennesket har gjennom tidene fart frem på en umåtelig respektløs måte, pint livet av rovfugl og rovdyr på de mest bestialske måter. Som groteske minnesmerker sitter jeg med nedtegnelser av gamle fangstmetoder.

  Revetang er en sterk kandidat til vinnerplassen, dvs et tilhogget tørrtre med gaffeltinder i toppen. Så høyt at reven måtte hoppe opp etter harehodet, og kilte fast labben i en av sprekkene. Den fangstmannen som med hevet hode hentet ned sin sjøldaua rev fra denne innretningen måtte vært bra preget av tidens rovdyrhat/grådighetskultur. Å rangere groteskheten i forhold til fotsnarer, fotsakser, rovfuglsakser og ikke minst forskjellige former for gift, er unødvendig.
  Jeg er ikke jaktmotstander, og har jaktet og fangstet mye gjennom årene, MEN det er her snakk om respekt for det dyret/fuglen man skal fange.

  Å dundre gjennom vinterskogen i helikopter for å skyte en omstreifende ulv, mens resten av skogens innbyggere har mer enn nok med å overleve i vinterkulda... jeg finner ikke ord, i så fall skal jeg holde dem for meg selv!
  Om sterkt subsidierte husdyrhold som rein- og sauedrift skal få slike fortrinn, vet jeg neimen ikke om jeg er enig i! Men det får bli en annen debatt.

  Så respektløs og grusom har menneskets fremferd vært, at ingen av oss bør noensinne klare å stå fremfor et rovdyr uten å senke blikket rødmende å luske stille vekk...

  En vakker dag, når mennsket med åpne øyne og full medviten har utryddet seg selv og alle andre som følge av sin grådighet, har jeg tro på at jordkloden etterhvert blir et fint sted å leve.
  Så får man bare håpe at evolusjonen stopper før det utvikles en ny art med vår "intelligens"

  GOD JUL ALLE SAMMEN!

  SvarSlett
 4. Hei Kjartan, jeg er sterkt enig med Stian i det han skriver. Jeg blir så umåtelig provosert over måten vi håndterer rovdyrpolitikken på i dette landet. Har nå vært 14 turer til Alaska og opplevd både bjørn og ulv på nært hold utallige ganger. Ikke en av disse gangene har jeg oppfattet disse dyrene som verken truende eller som drapsmaskiner. Tror mange av dagens politikere kunne trengt en tur over der for å se hvordan folk kan leve med disse dyrene uten å måtte føle trang til å utrydde dem. Hva er det som gir disse rettigheter til å utrydde disse fantastiske dyrene som hører til i naturen vår, og frata våre kommende slekter muligheten til å oppleve dette?? Blir det vi på godt norsk kaller skikkelig forbanna!!!!

  Har heller ikke noe i mot jakt, men vil ikke være med på det selv. Det jeg derimot har noe i mot er holdningene til mange av dagens jegere. Når en jeger står frem i avisen gråtende over at en ulv har tatt hunden hans og han ikke får lov til å utrydde disse forferdelige rovdyrene, da blir jeg temmelig kokt i hodet. Skjønner at jegeren synes det er trist å miste hunden, men dette er noe av det de må finne seg i kan skje når de slipper hundene løs i skogen. Pratet med en jeger for to dager siden som sa de var noen stykker som skulle ut å se om de kunne få skytt en jerv de hadde sett spor etter. De kunne jo ikke ha den løpende rundt, for de var redd den skulle ta hundene deres når de var på jakt!!!

  Nei, må gi meg nå ellers tar det helt av.

  Ha en kjempefin jul til dere alle sammen.

  SvarSlett
 5. Ja jeg leste Adresseavisen i morres til frokost. Det er deprimerende. Jeg har holdt meg langt under radaren så langt i rovdyrdebatten. Litt for at jeg syns det sporer av fort, det blir for mye adrenalin. Litt for at jeg ikke har brukt tid på å samle argumenter som veier. Noe som har litt mer krutt enn naturromantiske filosoferinger. Og litt for at jeg er usikker på om det er noe vits å bruke energi på dette. Ulven ser ut til å være historie i Norge uansett snart, med den politikken som føres. Så i all beskedenhet har jeg i snart 15 år vært medlem av FVR. Dermed støtter jeg hvertfall dem som jobber konstruktivt i den retning jeg ønsker.

  Stian - jeg deler ditt syn på menneskets rolle og evolusjonen :)

  Jeg hadde muligheten å delta med bilder og visninger på en "Villmarksmesse". Jeg takket nei. Jeg opplevde det nesten som utrivelig og vandre rundt der. Det dreide seg jakt og fangst i alle former. Det hang jervskinn og bjørnehoder rundt om. Det var til og med en organisasjon MOT rovdyr der! Da fikk det bare være. Jeg orket ikke å ta debatten og være tilstedet med kamera høyt hevet. Synd..

  SvarSlett
 6. Snedig sammentreff.. Denne historien dukket opp nå i en blogg jeg følger..

  http://arcticglass.blogspot.com/2009/12/solstice-with-wolves.html

  SvarSlett
 7. Hei!

  Flott innlegg med noen gode kommentarer under. Jeg har også gjort meg noen tanker ang. norsk rovdyrpolitikk....

  I sommer var jeg på sykkeltur langs vestkysten av Australia. Da vi kom nordover entret vi krokodilleland, og vi kunne ikke lengre bade i eller gå tur langs elver og vann, annet enn ved spesielt overvåkede steder. Vi besøkte en krokodillepark i Darwin (Northern Terretory) hvor vi fikk omvisning og informasjon om krokodiller. Der fikk vi se at en krokodille som angriper et bytte kan hoppe flere meter rett opp fra vannet. Guiden vår hadde et kjøttstykke festet til en stang og dinglet kjøttstykket rett foran nesen til krokodillen. Krokodillen lettet ikke en gang på et øyelokk, før den plutselig og uten forvarsel eksploderte ut av vannet, hoppet to meter rett til værs og slukte kjøttstykket. Før noen rakk å forstå hva som hadde hendt, lå krokodillen igjen, nesten usynelig og helt urørlig, i vannet.

  Guiden vår fortsatte så å fortelle at dette var grunne til at de ikke anbefalte å la små barn, hunder eller grillmaten for den sakens skyld bli igjen langs elvebredden, sitte alene på båtripa eller oppholde seg ved vannet i det hele tatt. Voksne skulle heller ikke oppholde seg for nærme vannet – og i alle fall ikke svømme der det kunne være krokodiller. Vi gikk videre og guiden vår begynte så å fortelle om at den pågående kampanjen for å verne om krokodillen hadde ført til at krokodillebestanden nå øker etter at noen typer har vært utrydningstruet.

  Det var da jeg begynte å tenke på vår egne hjemlige rovdyrpolitikk, og fikk lyst til å sammenligne krokodiller og ulv. Jeg har ikke kommet så lagt i sammenligfningene mine enda, men det er helt tydlig at Australske bønder har et krokodilleproblem (krokodillene tar kveg).

  - Siden 2002 til i dag er det blitt drept en person i Australia hvert år av krokodille (unntaket er 2004 hvor ingen fatale krokodilleangrep er registrert og 2005 hvor tre stykker ble drept).

  - Så vidt jeg vet er det ikke registrert noen dødsfall pga ulv i Norge

  Australsk politikk er ikke kjent for å være best i klassen verken når det gjelder innvandring, urbefolkning eller miljø. Det er med andre ord ikke verdensmesteren i populærpolitikk det er snakk om. Selv er vi veldig opptatt av å være ”annerledeslandet” som skal gå foran verdenssamfunnet som det gode eksempel og vise vei i vellinga særlig på miljøfronten. Hvordan kan det da ha seg at vi blir så grundig slått og forbigått når det gjelder rovdyr?

  SvarSlett
 8. Vi valgte å ikke si ifra til de som har sau rundt hytta vår, da vi fant bjørnespor like ved for noen år siden. Om vi hadde gjort det, hadde det blitt blåst så opp, at det tok vi ikke sjansen på.
  Ellers holder jeg en lav profil i rovdyrdebatter.
  Ha ei fin fin jul!

  :))

  SvarSlett
 9. Hei.
  Jeg hadde håpet på veldig mye mer rovdyr i skogen. Det er naturens gang det at noen tar og noen får. Jeg hadde mye heller sett at det ble lovlig jakt på villsau som bøndene ikke gidder å ta ned fra fjellet når det er sanking. De lar de gjerne gå til det er kommet mye snø. Det er mye mer pining enn å la en stakkars ulv få litt å spise. Se nå bare på årets hjortejakt. Det klages for at det er for mye hjort som spiser opp gresset så i år var kvotene økt betraktelig og jakten forlenget til 23.12. Hva nå, skogene er helt tomme for dyr. Det sier selv bøndene som ville jakte. Nå er det for sent. De leide bort jaktrett for å tjene noen kroner og dermed er alle dyrene borte. Jeg har i mange år vært med på tellinger og fulgt dyrenes vandring. I år er det ikke ett dyr igjen der det var 2000 for ett år siden. Det er fordi alle de 2000 dyrene er skutt. Hvor er tankegangen til folk. Rådyr var det også mye av men er bare ett fåtall igjen. Hva skal gaupen leve av da? Jo slipp de inn i sauefjøset. La de få litt juleribbe også.
  Det var litt tanker herfra. God jul til alle sammen!!

  SvarSlett
 10. Starter med å si at jeg liker bildet ditt. Ellers er jeg veldig enig i de innleggene som er kommet i forhold til rovdyrdebatten. Ulv er faktisk et dyr en klarer å leve godt sammen med i andre land i Europa som også driver stort med ulvemat (les:sau). Her er gjeter et stikkord. Jeg kan ellers understreke opplevelsen til Anders og Birgit fra Australia, - fikk samme inntrykk da jeg var i samme område i fjor høst! Noen av krokodillefarmene var derimot litt bob-bob!
  Liker ellers at du tar opp aktuelle saker i bloggen din, Kjartan!
  Med alle gode ønsker til dere om ei flott juletid og enda bedre fotoopplevelser. Måtte vi alle få muligheter til å oppleve de fantastiske rovdyrene i kameralinsa vår i løpet av 2010!!

  SvarSlett
 11. Takk for mange gode innlegg og kommentarer. Jeg gir ikke helt opp menneskeheten når jeg leser alt dette :-)

  Villmarksmesser og jegerforbund hadde trengt flere som oss, tror nå jeg da. Stå på i det nye året!

  SvarSlett
 12. Enig med Kjartan, selv om norsk rovdyrforvaltning er håpløse saker, får man likevel et lite håp når man leser innleggene her, men når alle dere er så konsoliderte på rovdyrens vegne, hva gjør dere med dette mens uerstattelige artsgener og rovdyrstammeme dør mellom fingrene på oss ??? Dette er en politisk greie. Rovdyrnemdene som gir fellingstillatelse etter fellingstillatelse er lokalt politisk sammensatt og fungerer rett og slett som lokale saubønders og reineieres eget virkemiddel for egne interesser. Jeg oppfordrer dere til å gjøre dette til en politisk sak !! Legg engne snevre økonomiske interesser til side og legg for engangs skyld (?) ENSIDIG vekt på naturvern neste gang det avgis stemme,....og rop det høyt ut !!! Vi har faktisk ikke så mye tid å gjøre på.

  Til Terje : Det der med "folk i Oslogryta" var et skikkelig overtramp !!! Mye av problemene rundt rovdyrforvaltningen er at dette har utviklet seg til en by-land konflikt. Dette fyrer du oppunder. Shame on you, man !! Her nede hos meg sitter det 600 000 mennesker, alle betaler skatt og mange har et reflektert forhold til rovdyrsaken. Kanskje "litt avstand" til det mest sentimentale ved å miste en sau eller ei bikkkje gjør at man er ennå MER kompetent til å ta et bærekraftig standpunkt i denne saken (vi tar dette over en øl neste gang vi treffes).

  Flott at du tar opp slike ting som dette, Kjartan. Bloggen din er blitt ven "møteplass" etterhvert.

  God jul til alle sammen

  Tom Dyring

  SvarSlett
 13. Meget godt innlegg som jeg bare har fått skummet gjennom på en julaften.

  Ville bare få ønske deg en Riktig God Jul og et Godt Nytt År :)

  SvarSlett
 14. Takk også til Tom og Geir Ole, og god jul til dere alle!

  SvarSlett
 15. Hei Kjartan.
  Legger ved en hilsen og kommentar. (løkk me jula!) Juledagen er snart omme og går over i den andre. Jeg har ikke selv lest lokalavisen(e) med overskriften "drapsulv", men jeg reagerer sterkt på denne ordbruken. Det var svært uheldig at denne ulven momentant ble avlivet, og ikke minst metoden som velvillig tas i bruk med helikopter og spesialstyrker for å avlive en enslig ulv. Det er en merkelig forvaltning vi har av naturen i Norge, tydelig sterkt påvirket av noen få og sterkere interesser. Her er jeg enig i at alle som ser den andre siden av saken har en jobb å gjøre politisk. Det er mange som gjør en god jobb, men de fleste blir nok altfor lett dysset ned. Rovdyrproblematikken i Norge har jeg ingen god løsning på, men jeg ser at det ikke er bare en vinner her.

  SvarSlett
 16. Må bare komme med ett svar til Tom før jeg skal gi meg Kjartan. Var på ingen måtte ment å fornærme deg Tom, nå som du står i første rekke og som representant for de 600000 medborgerne som har betalt skatt sammen med deg. Så vidt meg bekjent er halvparten av Oslos innbyggere bygd opp på folk som kjører taxi (svart). Det har det vel heldigvis blitt skikk på etterhvert nå som skatteetaten har begynt å plombere taxametrene. Neida, bare provoserer deg nå -så jeg tror vi tar den over en pils ved neste besøk.

  SvarSlett
 17. Hej Kjartan!

  Imorgon 2 januari drar den första storskaliga vargjakten i modern tid i gång här i Sverige. 27 vargar ska skjutas varav 9 här i mitt län. Myndigheterna kallar detta "förvaltningsjakt" och säger att vargstammen nu är så stor att den måste beskattas. Sanningen är den att vi har 230-250 individer i hela landet och att populationen lider av iavel. Vilket annat vilt med dessa förutsättningar hade ansetts som nödvändig att decimera? Alla andra arter med den numerären hade skyddats och det hade istället satts in åtgärder för att hjälpa dem att bli fler. Det beslut som nu tagits har ingenting med vare sig biologi, ekologi eller viltförvaltning att göra, utan är en ren eftergift för den lobbyism som förts av främst jägarorganisationerna här i Sverige.

  Själv bor jag mitt i mellan tre vargrevir just nu. Detta har höjt min egen livskvalitet och har gjort det ännu mer intressant att vara ute i skog och mark. Att följa ett vargspår i snön en fin vinterdag och försöka lista ut vad de sysslat med efter vägen är något av det härligaste som finns! Bara vetskapen om att vargen finns i närheten gör naturupplevelsen så mycket större.

  Det är som du skriver. Media underblåser ofta det hat och den rädsla som trots allt finns, genom sitt sätt att rapportera och sätta rubriker. För den som inte är så insatt är det lätt att tro att "problemen" med rovdjur är gigantiskt och att "alla" som bor på landsbygden är mot varg. Sanningen är en helt annan...

  Mvh/ Tommy Johansson

  SvarSlett
 18. Takk for et interessant og nyttig innspill Tommy. For oss som bare har 25 ulver er det jo greit å følge med på hva som skjer på den andre siden av grensen. Det er ingen tvil om at det er politikk som preger forvaltningen av ulv, politikk blir ført for å tilfredstille massene og sikre stemmer til neste valg. Og media er meningsbærer både ovenfor politikerne og massene.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan