tirsdag 1. desember 2009

Stian en jeger

I kveld har jeg vært en tur i fotoklubben i Namsos for der har Stian Holmen vist bilder. Det er utrolig at den mannen startet med naturfotografering for under tre år siden, du snakker om talent!

Mens han viste bildene tenkte jeg på at han nok hadde mye av grunnlaget gjennom en genuin jakt- og naturinteresse. Det er spesielt når han snakker om at han tidligere lokket jerpe, skjøt og spiste disse, noe han i dag ikke kunne tenkt seg til å gjøre. Nå tar han bare bilder av de vakre fuglene. Den tidligere storjegeren har faktisk ikke vært på noe annet enn fotojakt i år, våpen har blitt liggende hjemme. Dette forteller han mens en annen tidligere storjeger dukker opp på veggen.

Det får meg til å tenke på jakt. Kanskje burde alle jegere gått ett års kurs som naturfotograf. For mange av de barskeste hadde nok ikke vært så tøff under felling av sitt bytte, om de hadde sett dyrets liv og opplevelser før kruttet eksploderte i geværkammeret.

Hva om jegeren hadde fått sett revetispas vaktsomme kjærlighet, revevalpens glede over å utforske terrenget, sett den nyte den siste varmen fra kveldsola.

Hva om jegeren hadde fått sett reven gjennom dager med fønvind og slagregn, helt til den endelig en høstdag kommer løpende inn på posten der han sitter med geværet. Da tror jeg skuddet aldri ville ha blitt slengt i vei mot dyret i måneskinnet.

Jeg jakter sammen med en annen naturelsker, Ole Martin Dahle fra Flatanger. Vi snakker ofte om at jaktmoralen ikke er spesielt god når det kommer til jakt på det viltet som regnes som skadedyr. Vi tror faktisk det er en høyere skadeskytingsprosent på rev og gaupe. Slik bør det selvfølgelig ikke være, men det skjer nok en feilkobling når dyret bare et jaktobjekt. Det skjer kanskje allerede når jegeren bare tusler seg ut i skogen på høsten, i det nyeste utstyret, og ikke har noen annen interesse for naturen?

Man burde jo da tenke på at forskjellen mellom en hund og en rev egentlig ikke er så stor. Men når familiebikkja skal avlives er det altså svært godt planlagt, mens det kanskje slenges et skudd etter reven.

Det er nok en god ting å ha mange turer i skog og fjell der man gjør seg kjent med naturen og artene man jakter på, også utenfor jakttida. En naturfotograf som Stian Holmen tror jeg er en meget god jeger. Slike skulle vi ha hatt flere av! Men hold deg gjerne til naturbilder Stian, etter å hørt og sett på i kveld må jeg nok slå fast at der må du nok være enda bedre.

1 kommentar:

  1. Stian kommer til BioFoto i Trondheim i desember. Det gleder vi oss virkelig til! Som du sier har han virkelig talent, og er en begavelse i å utnytte lyset! Han kommer til å nå langt om han selv ønsker.

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan