mandag 7. desember 2009

Bra bilder 2

Det er fredagskveld den 6. juli i 2008, jeg sitter på øya Sklinna ytterst og lengst nord på Trøndelagskysten. I morgen har jeg bestilt båt som skal hente meg, jeg skal hjem igjen etter noen hektiske dager med opptak her ute. Nå har jeg likevel bestemt meg for å ta med fotoutstyret og gå en runde sammen med forskerne for å plukke med meg noen ekstra stillbilder.


Nede ved moloen blåser det friskt, naturen byr på en sjelden sommerkuling og sjøsprøyten står over bergene. Jeg springer opp til fyret for å hente mer utstyr, her er det mange og uvanlige motiver å plukke med seg. Tenk å få være her akkurat nå! Jeg har allerede glemt at jeg er sliten etter den hektiske uka. Nå må jeg utnytte situasjonen. Jeg er på rett sted til rett tid.


Jeg bruker hele kvelden på dette skarveberget, plukker utsnitt med det største teleobjektivet, eksperimenterer med vidvinkel, mindre teler og lukkertider. Her er det bare å håve inn uvanlige naturbilder.


Selv om jeg skulle ha vært tidlig i seng, prøvd å hvilt ut litt før hjemturen, så er det umulig å legge seg når naturen byr på noe slikt. Midt på natta er jeg på vei tilbake til fyret, og den varme senga der, men jeg ombestemmer meg og snur. Heldigvis er jeg så fornuftig at jeg ser at jeg står midt i noe som jeg kanskje ikke får oppleve igjen.


Når sola kommer opp der ute i vest åpenbarer det seg nye ting. Hele morgenen blir en fotofest som jeg aldri ville ha gått glipp av. Det jeg viser her på bloggen er bare en promille av bildene jeg festet til brikka dette døgnet, og akkurat disse har jeg aldri vist tidligere. Lærdomen som sitter igjen etter denne leksjonen er: Utnytt situasjonen når du står midt oppe i den. Sove kan du gjøre en annen gang.


I dag husker jeg ikke at jeg var trøtt den lørdagen jeg kom hjem. Alt jeg har tilbake er minnet om et flott døgn i den ville kystnaturen, og noen hundre brukbare bilder.

Les også innlegget bra bilder 1 om du ikke har fått det med deg.

12 kommentarer:

 1. Bra du ikke dro hjem å la deg Kjartan. Gode bilder er som oftest ett resultat av tolmodighet og teft. Jeg vet du har begge disse egenskapene inntakt . God natt jeg legger meg i skjulet igjen. Greier bare ikke å ligge hjemme når utsiden av skjulet fylles på med motiver. Joda jeg er lei av å sitte der men før eller siden får jeg noe jeg ikke har fra før.....

  SvarSlett
 2. Masse snadder!

  Dette liker jeg, skikkelig kystvær:-)

  Blir vel fortere gammel av å ikke sove, men slike bilder veier nok opp for det!

  Nå skal ihvertfall jeg sove:-)

  SvarSlett
 3. Dæææsken.. Masker det øverste bildet akkurat så du tar bort horisonten. OOOOOOOiiii for et bilde du da sitter med!!!!

  SvarSlett
 4. Terje Sylte; takk for tilbakemelding. Du er den som er utholdende i det du driver med. Må jo snart ha flere overnattinger i ørnebua enn hjemme denne høsten og vinteren? Tror du blir sett på som litt sprø faktisk :-) Men det er bare morsomt! Hadde jeg hatt den rovfugl-aktiviteten som du har så ville nok senga mi også vært mindre brukt.

  Stian, håper du sov godt. Takk!

  Og herr Natura; jeg er uenig, men ser at jeg kunne tatt halve himmelen. For meg blir det for lukket dersom jeg kapper horisont og sjøsprøyt.

  Som jeg skrev i et tidligere innlegg, vi naturfotografer er like unike og forskjellige som alt det vi tar bilde av. Takk likevel for synspunkt og tilbakemelding, det er alltid lærerikt.

  SvarSlett
 5. Behold horisonten, for all del! Herlige bilder til inspirasjon, jeg jobber tidvis litt i samme retning, men har bare noen skisser så langt.

  Som tenåring svevde jeg en stund i den villfarelsen at gode bilder var resultat av godt utstyr. Snart fikk jeg det for meg at det handlet om flaks, talent og en del andre litt uhåndgripelige ting. Etter hvert ser jeg at de gode bildene kommer når jeg prøver om igjen og om igjen, legger planer basert på egne nesten-blinkskudd, og ofrer noen flere dager (eller netter) på det samme motivet. Jeg er dessverre en mindre god fotograf når jeg er trøtt; jeg mister all vilje og overbeviser meg selv om at gleden ved en god blund er langt større enn gleden over et godt bilde. Jeg jobber med saken (selvsuggesjon ;-)

  SvarSlett
 6. Flotte bilder, og sikkert svært minneverdige timer! Bildene 2 og 3 får hårene til å reise seg på meg... skulle gitt myyye for å fått vært med deg dit!

  SvarSlett
 7. Så fint det er i hjemlige strøk! Nåh.. :)

  Nr to. Fy flate....! Det er godt å se gode bilder, takk skarru ha!

  Hilsen Finnjmashk.

  SvarSlett
 8. Heeeerlige bilder!

  Nr 2 og 3 gjør mest inntrykk - gir meg kanskje mest av stemningen du opplevde?

  SvarSlett
 9. Alle bildene er flotte med nr 1/2 som favoritt. Her viser/forteller du viktigheten av å ha "stayer" evne. Flott blogg dette.Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 10. Takk for nye synspunkter og lovord :-)

  Dag R: Jeg kan nok dessverre ikke ta deg med nå som hele Sklinna har fått forbud mot ilandstigning. Men Hortavær er faktisk et godt alternativ som jeg har tenkt på, og det finnes mange slike flotte øyer langs Helgelandskysten som kan by på rikt fugleliv og sjøsprøyt under de rette forholdene.

  Men jeg har som sagt altså vært der ute noen ganger uten å ha vært i nærheten av slike forhold så det er vel værre å garantere :-)

  SvarSlett
 11. Steike bra bilder Kjartan!Har en ståpåvilje, så får en unike bilder.

  Kan ikke vente til det blir min tur å reise utover til Sklinna! Det er nå først og fremst bacheloroppgaven det skal fokuseres på, men blir garantert litt fritid til fotografering:)

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 12. Hei Kjartan!

  Dette er noe av det beste jeg har sett når det gjelder skarv! Utrolig bra! Har vært en kystmann omtrent i hele mitt liv som naturfotograf og trives godt langs strand og svaberg. Disse bildene har et herlig driv og fuglene gir inntrykk av at de gir en god dag i hele været.

  Ha en riktig god jul!

  Hilsen
  Svein E. Børresen

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan