lørdag 19. desember 2009

Nikon D3s

Så har julegaven endelig kommet. Jeg lot den stå på bordet i noen timer bare for å kjenne på forventningen, men så klarte jeg ikke mer og sprettet eska. Mens jeg åpnet embalasjen tenkte jeg at jeg var nødt til å dra av en kjapp test. Det ble gjort mest for egen del, men det kan da også være flere der ute som er interessert i mitt første inntrykk av Nikon D3s.

Er dette egentlig verd en oppgradering fra Nikons meget godt omtalte semipromodell D300? Jeg dro av et bilde under åpningen av eska. Først med D300 på 3200 iso.


Også med D3s på samme innstilling. Bildene er tatt med Nikons 24 - 70mm og viser et 100 prosent utsnitt av fila.


Nedskalert og oppskarpet er dette de to samme bildene. Først D300, også bildet fra Nikons nye superkamera.Jeg setter nå opp stativ, Nikons 300 mm og et lite motiv rigges på kjøkkenbordet. Noe av førsteinntrykket er at støyen på D3s faktisk er mye mer behagelig enn den som produseres i D300. Selv på 10000 iso ligner det på den støyen vi hadde på høyiso film for noen år siden.


Jeg drar en rask sammenligning mellom de to kameraene på samme blender/lukker, men der jeg variere isoen. Jeg kan se at det har skjedd en utvikling, og det kan vel du også?


Ellers synes jeg det nye kameraet ligger godt i hånden, virker meget solid, har enkle menyer, knapper og forståelige funksjoner. Det er flere forbedringer på dette området. Muligheten for opptak av film er enkel og bra. Redigering av filmsnutter og rawfiler i kameraet virker også enkelt og lovende, når jeg skal bruke kameraet til kjapp nyhetsjobbing.

Ellers vil jeg faktisk beskrive det som galskap å gå fra D300 til D3s om du bare tar noen bilder av og til. En gammel D70 tar fantastiske bilder dersom du er på rett sted til rett tid, en D300 er fortsatt noe av det bedre du kan få. De unike rawfiltestene fra uavhengige www.dxomark.com viser at den faktisk slår Canons nye 7d!

Så hvorfor bytter jeg da? Svaret er vel at jeg burde ha byttet når D3 kom. Det var overlegent i dårlige lysforhold, i skumringa når mye skjer i naturen. Jeg har sett hva de beste, klassiske naturfotografene får ut av det kameraet og jeg har som mål å være blant de beste der.

Nå føles det faktisk som jeg sitter på et helt nytt verktøy, og nå gleder jeg meg til å komme meg ut for å gjøre noen skikkelige tester på det jeg driver mest med: Naturfoto!

Jeg kommer tilbake med flere inntrykk.

4 kommentarer:

 1. Gratulerer med nytt kamera.
  Nå har du vel alt du trenger for å få di fine bildene du er på jakt etter tenker jeg.

  Men hvem er di klassiske naturfotografene?
  Det finnes jo så masse folk som tar knall gode bilder.

  Hilsen Jan Erik

  SvarSlett
 2. Gratulerer med nytt kamera Kjartan!
  Du må ha vært usedvanlig snill siden nissen kommer med en slik gave til deg. Jeg kjenner et snev av misunnelse, men D300 gjør jobben for meg fortsatt. Gleder meg til å følge med på fantastiske bilder på bloggen din.
  Hvordan har du lagt inn "teller" av besøkende på bloggen din?
  God fotojul!

  SvarSlett
 3. Dette blir nok et hyggelig bekjentskap, ja. Er selv storfornøyd med D3. Hadde den bare vært mindre og lettere...

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarer folkens. Kameraet virker bra, jeg har fått brukt det litt i jobbsammenheng denne søndagen og det funker!

  Jan Erik: Det finnes mange gode fotografer, og noen få som skiller seg ut i mengden. De klassiske naturfotografene har naturinteressen og følelsene for naturen i førersetet. De er ikke bare gode fotografer.

  Jeg synes Vincent Munier (http://www.vincentmunier.com/) har gjort mye bra med sin D3 og nå med sin D3s. Det er ikke sikkert du liker arbeidet hans, foto er jo som musikk.

  Svein Roger: www.statcounter.com gir deg gratis teller og oppskrift på hvordan du får den inn på bloggen.

  Randulf: Joda den er tung, men D300 med batteripakke er faktisk enda tyngre.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan