søndag 21. februar 2010

Bra bilder 5

I denne serien har jeg vist frem noen naturbilder som jeg er fornøyd med å ha i arkivet. I de fire små stykkene jeg har skrevet tidligere har det handlet om å skaffe seg kunnskap, utnytte situasjonen og ikke gi opp. Du finner de tidligere innleggene her: Bra bilder 1, bra bilder 2, bra bilder 3 og bra bilder 4.


Denne gangen blir oppfordringen: Vær mye ute, spesielt i den årstiden vi nå går inn i. Bare på den måten skaffer du deg kunnskap om hvor du skal bruke tid. Bare på den måten er du på rett sted og får med deg de gode bildene hjem. Det å være ute gir deg også kunnskap om artene, hvor de holder til, når de leker, når de sover, når de spiser. Ja, ved å være ute å se på fuglene kan du til og med forutsi når de vil fly, skite eller hoppe.


Er du mye ute vil du også lære deg å være nysgjerrig på nye lyder, du vil fort høre forskjell når en tretåspett varsler eller når det er ungene som tigger fra reirhullet.


Samtidig synes jeg du skal lese om de artene du opplever der ute. Kunnskap er nøkkelen til mange bilder som andre ikke vil kunne ta. Bildene av de unge jaktfalkene ville jeg aldri ha fått om jeg ikke viste at ungene er veldig tillitsfull i tida etter at de har hoppet ut fre reiret. Ved å følge med, og lese meg frem til en mulig dato for når de kom til å hoppe ut, så kunne jeg være på stedet og ta bildene på rett tid.


Ved å være mye ute får du også et forhold til de artene du jobber med, du får respekt for naturen og dårlig samvittighet om du forstyrrer dyr og fugler. Bare ved å være mye ute og ha mye kunnskap blir du en god, klassisk naturfotograf.

4 kommentarer:

 1. Mye 'snadder' du viser her og mange kloke ord.
  Falkene er bare enorme.

  SvarSlett
 2. Du har virkelig et imponerende arkiv, Kjartan! Jeg viste vel egentlig det, men jeg blir like imponert hver gang du viser fram noen godbiter. Veldig lærerikt og fint for meg, og sikkert flere andre, at du forteller hva som er hemmeligheten bak slike blinkskudd. Her er det bare å suge til seg kunnskap! Takk for masse inspirasjon!

  mvh
  Øyvind

  SvarSlett
 3. Du er jo mer ute en Lars Monsen jo!
  Fytti katta for et stort bilde arkiv du har!
  Og jeg ser nå at di bildene du har lagt ut på foto.no er kanskje bare 10% av ditt bilde arkiv.

  SvarSlett
 4. Tjädrarna och tretåspettarna gillar jag särskilt. Mycket fina bilder allihopa förresten!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan