torsdag 4. februar 2010

Mårhund til besvær

I dag har arbeidsdagen min stått i mårhundens tegn. Ja, det har vært litt mediecirkus etter at forvaltningen klarte å fange en levende mårhund i Gutvik i Leka kommune, for 14. dager siden. I dag kom miljøvernminister Erik Solheim faktisk til Namdalen forå slippe den uønska arten ut igjen.


Mårhunden er nemlig sterilisert og radiomerket, og planen er at den nå skal finne tilbake til sine artsfrender. Uten at den vet det har mårhunden blitt en hemmelig agent som leder jegerne rett inn til egen familie. Denne arten er innført fra Asia, og i følge myndighetene kan den spre både rabies og en farlig parasitt. Den er også en trussel for fuglelivet, da den skal være en hund etter egg.

I Sverige går mange mårhunder i dag rundt med slike sendere, tiltaket har vist seg å være effektivt. Men det koster selvfølgelig penger. Her et lite glimt fra cirkuset rundt mårhunden i dag.

Hva om mennesket kunne ha tenkt på konsekvensene før man begynte å flytte rundt på disse dyrene. Fremede arter har vært beskrevet som et stort problem i mange år, men som vanlig går drømmen om rask fortjeneste på bekostning av naturen.

Selv fikk jeg ikke tatt så mange bilder i dag, men bloggen til Bjørn O. Landsem inneholder mer. Og her kan du se videoklippet som jeg laget for NRK i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan