fredag 5. februar 2010

Skuffende kamera

Det er sjelden jeg oppgraderer utstyr og blir skuffet over det nye, men nå har jeg tydeligvis gått feil vei. Denne gangen dreier det seg om mobilkamera, og det er et arbeidsverktøy jeg er ganske avhengig av. Nå har jeg gått fra en sliten Nokia n95 til en ny Iphone 3GS, min test av kameraet de siste ukene viser at det var dumt. Baksiden av telefonen med optikken gir vel også et svar på hvorfor det er slik.


Jeg er selvfølgelig klar over at et mobilkamera per i dag aldri vil kunne bli så bra som et kompaktkamera, og opp til den digitale speilrefleksen vil telefonene aldri nå. For bruk i nettreportasje, når blålysene blinker, er imidlertid mobilen uten tvil det raskeste verktøyet, og nyhetsjobbing handler om å være kjapp.

Her er ett bilde fra det store leirraset i Namsos den 13. mars i år, dette er et av de første bildene som kom ut fra området, og som ble brukt både på TV og nett. De er tatt med min gamle Nokia n95.


Resultatet er slett ikke dårlig, tatt med skjelvende hånd i en slik situasjon. Derfor er det skuffende å se hva den nye Iphone 3GS leverer av bilder. Her ett eksempel fra denne uka, jeg legger med hele fila slik den kommer ut av telefonen også her.


Kameraet på Iphone 3GS er ikke bare dårligere, det har svært få innstillinger og det er vanskelig å håndtere. Du må inn på skjermen for å finne det og utløseren ligger også i berøringsskjermen. Temmelig håpløst med kalde fingre eller hansker.

Det gode med Apples Iphone er alle de øvrige funksjonene, fra hvordan de har løst et enkelt e-post oppsett til håndtering av bilder og lydfiler. Et tips for deg som ønsker et godt mobilkamera er likevel å holde deg unna denne telefonen.

Bildet under kunne jeg aldri ha tatt med en Iphone i dag. Det er knipset med n95, men jeg dro av bilder både med Nikon D300 og Nikon D3s, for jeg trodde aldri at mobiltelefonen ville lever et brukbart bilde under de rådende forhold. Der tok jeg feil.


Til slutt et tips til deg som vil sende hele bildefila fra din iphone via e-post. Gå til albumet på telefonen, trykk og hold slik at du kan kopiere bildet. Gå nå til e-posten og lim inn bildet. Da får du sendt det i full oppløsning (2048 x 1536) uten den irriterende forminskningen som det faktisk kan være vanskelig å forstå hvordan du unngår på denne telefonen.

6 kommentarer:

 1. Hei, har selv gjort samme oppgradering nylig, vel vitende om Iphones svakhet når det gjelder kamera. I og med at mobilkamera også for meg er et nyttig verktøy når det gjelder å publisere hendelsesnyheter kjapt, skaffet jeg meg tvilling simkort og beholdt min gamle Sony E. C905 i tillegg. Litt tungvint med to telefoner? Den gamle er stasjonert i bilen, klar til bruk... En løsning som fungerer bra for meg.

  SvarSlett
 2. Enig i at kamera ikke er fantastisk. Savner f. Eks. Blitz. Anbefaler applikasjonen gorillacam. Se på den. iPhone. Jan-Eilert

  SvarSlett
 3. Der må jeg si meg helt enig med deg og det er greit at du nevner det. Jeg gikk fra en Sony Ericsson med et suverent 3,2Mp kamera og over til standard Iphone 3G ...skuffelsen var STOR!

  SvarSlett
 4. Takk for tilbakemeldinger go tips, ikke minst i forhold til gorillacam Jan-Eilert. Gjorde det uten tvil enklere å bruke Iphone som kamera.

  SvarSlett
 5. mobilkameror är ju som dom är, fast jobbar man med begränsnigarna så kan det ju bli riktigt bra iallafall :) Det blir ju en annan typ av bild.

  Här är ett tips.

  http://www.thebestcamera.com

  mvh Jörgen

  SvarSlett
 6. Takk Jörgen! Fint med slike tips.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan