torsdag 25. februar 2010

Magi i skogen

Jeg legger merke til at stadig flere naturfotografer lar seg inspirerer av de mulighetene som multieksponeringer gir. Det å kombinere en rekke bilder i kameraet er spennende, og det gir bilder med nye utrykk. I skogen kan det bli ren magi.


Bildet over er gjort med en dobbelteksponering i kameraet. Her kan man ta et bilde med bevegelse, et annet som er undereksponert og kombinere det med et skarpt bilde av en fugl. Ja, her er det bare å leke og lære.

I min Nikon D3s kan jeg nå faktisk legge inn gamle bilder (fra arkivet mitt) på minnekortet, også kan jeg kombinere disse med nye eksperimentelle bilder fra skogen. Sammensmeltingen kan gjøres i kameraet. Sikkert fint om du er av dem som synes det er "bedre" enn å gjøre jobben i Photoshop.


Jeg har også lagt merke til at noen av de litt mer pietistiske naturfotografene bygger opp sine fotoskjul med kvister, forgrunner og lysgløtt for å ta slike "i skjul i skogen" bilder. Hva som er minst juks i en slik sammenheng ønsker jeg egentlig ikke å ha noen mening om. Mulighetene er så mange at bare manglende kreativitet setter en stopper for å presentere spennende bilder.


Hva tenker du om dette? Hva kan du tillate deg å gjøre som naturfotograf?

12 kommentarer:

 1. Du er så flink å komme med nyttige innlegg!

  Her er det virkelig noe en kunne ha glede av å lære...
  monika

  SvarSlett
 2. Det irriterer meg at Canon ikke har denne muligheten. Bedre å gjøre oppgaven i felt, hvor man har mulighet for justeringer enn å sette bildene sammen i ettertid. Noen som vet om nye 1dmarkIV har denne muligheten?

  SvarSlett
 3. Dubbelexponering är något jag utnyttjar ofta och gärna, nu senast mina månbilder.

  Finns ju oändliga kreativa möjligheter med dubbelexponering, så en kamera utan kommer inte på fråga.
  Gillar din bild på nötväckan...

  SvarSlett
 4. Vilka fina effekter. Gillar din bild av Duvhöken - "trollskt" i mina ögon. Har en canon Mk III och den kan man inte göra såna effekter med. Synd.
  Du kommer hela tiden med fina tips och idéer. Du frågade vad vi tycker om detta, att "manipulera" bilderna och jag tycker det är helt OK om man samtidigt anger att man gjort det.
  mvh/Lars-Eric

  SvarSlett
 5. Hei! Det første bildet med hånden mot tretoppene liker jeg veldig bra! Flott biledligjøring av undringen vi liker å ha ovenfor naturen :)

  SvarSlett
 6. Hei du! Lenge siden jeg har tatt meg tid til å se meg rundt på fotobloggene nå, men desto artigere å se alt som har skjedd de siste ukene!

  Artige efekter og fine bilder! Liker bildene av spettmeisa og hønsehauken best. Ser ut som du virkelig har vært på smygjakt.

  Takk for mange gode tips! Skal prøve meg litt på multieksponeringer etterhvert:)

  MVH
  Bjørn O

  SvarSlett
 7. Jag är inte direkt någon höjdare på dubbelexponeringar men jag försöker lära mig. Duvhöksbilden är nog bland den bästa bild jag sett på duvhök, helt underbar!

  Henrik

  SvarSlett
 8. PS: De to siste bildene liker jeg skikkelig godt..

  SvarSlett
 9. PSS: De to siste bildene. Er det to ulike eksponeringer? Satt sammen i to lag i Photoshop med ulik opacity over bildeflaten? Eller er ddet forgrunn i felt? Jeg bare spør, da jeg liker bildene.

  SvarSlett
 10. Hei Jan-Eilert og alle andre som kommenterer her. Takk!

  Bildet av hønsehauken er satt sammen av flere bilder. To er multieksponeringer i kameraet i granskogen som er tatt med inn og satt sammen med haukebildet i photoshop, ren juks vil noen kalle det. Andre driver med det hele tiden. Det viktigste er vel at man er åpen på teknikken uansett hva man driver med.

  Spettmeisa er en annen sak. Jeg skal vise oppsettet på et blogginnlegg senere.

  SvarSlett
 11. Takk. Jeg hører gjerne mer om dette. Manipulasjoner kan godt henge på stueveggen min ... Selv om det ikke har noe med dokumentasjon å gjøre. Det irriterer meg veldig at Canon ikke har mulighet for multieksponeringer. Jeg får en veldig tungvind arbeidsflyt med dobbelteksponeringer, når jeg ikke kontroll over dette i felt.

  SvarSlett
 12. Jag är inte direkt någon höjdare på dubbelexponeringar men jag försöker lära mig. Duvhöksbilden är nog bland den bästa bild jag sett på duvhök, helt underbar!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan