søndag 14. februar 2010

Fjernstyrt

Jeg har i et par år kjøpt og testet billige radiofjernstyringer til kameraet. På e-bay kan man få kjøpt en rekke forskjellige utgaver av slike fjernstyringer til en billig penge. De som selger fjernstyring til speilrefleksen lover lang rekkevidde, og bra driftssikkerhet. I noen tilfeller holder de det første punktet, men samtlige fem modeller som jeg har testet virker bare sporadisk.


Noen ganger har en fjernstyring virket lovende, men så i et kritisk øyeblikk har det sviktet. Det skjer gjerne når jeg har ventet i timevis på situasjonen, og da er svaret at det ikke er verd å prøve å spare inn på slikt utstyr.

Disse Kina-fjernstyringene har altså en rekke svakheter. De går i dvale etter noen minutter, de slutter å fungere helt til du bøyer litt på en ledning, de fungerer plutselig bare på en meters rekkevidde eller de går totalt i svart. Alt i alt er konklusjonen på testen veldig enkel: Alle slike billige fjernstyringer er i grunnen totalt ubrukelige.


Ei skikkelig fjernstyring kan virkelig gjør mye godt og mye morsomt for en naturfotograf. Bare det å komme nært småfuglene med vidvinkel gir en fin effekt, men du kan jo også finne ribbeplasser, du kan bygge foringsplasser med tanke på fluktbilder eller du kan legge kameraet nede i dammen der fuglene bader. Mulighetene er så mange at det bare er du som setter begrensningene, men utstyret må altså virke!


Løsningen for meg har blitt Pocketwizard plus 2 som har en rekkevidde som overgår det meste du kan drømme om. Så langt har det virket hver gang jeg har trykket på knappen. Enhetene fungerer både som mottaker og sender, det er vilkårlig hvilken jeg bruker på kamerahuset og hvilken jeg holder i hånda. De sovner heller ikke inn før det har gått 40 timer. Systemet kan også bygges ut og brukes til å fjernstyre større blitz-oppsett. Kunne bare ønsket at noen hadde tipset meg om dette for lenge siden.

11 kommentarer:

 1. Jeg har en hel isboks med slike skitkontroller, men som deg har valget av PW 2 gitt en bekymringsfri tilværelse. Jeg vet at det bli bilder når jeg trykker på utløseren og med sin fantastiske rekkevidde på 1600 fot overgår dette det meste.

  T

  SvarSlett
 2. Eg er berre soo einig med deg!! eg er "heldig" som har rukket å kjøpe berre to sånne drit sett. Men er no fristande prisar på dei, men legger ein saman alt ein brukar på dei og kor lite ein får ut av dei er nok radio tingen.

  Mvh Ronny

  SvarSlett
 3. Hvem forhandler PocketWizard? Har behov for slik blitz-styring som jeg vet de har.

  SvarSlett
 4. Hei Lars Andreas. Jeg kjøpte mine her:

  http://www.rentkamera.no/

  Finnes sikkert flere som har, og det ligger også ett sett ute på Foto.no

  SvarSlett
 5. Takker! Først og fremst for at du hindret meg i å kjøpe disse kinasakene. PocketWizard ser bra ut, men prisen er i drøyeste laget - ihvertfall hvis jeg sammenligner med oppsettet jeg sporadisk har benyttet selv inntil nå: En to-kanals sender for radiostyrt bil/fly, med to servoer som trigger kamera(er) og evt blits. Litt mekking på kjøkkenbordet var alt som skulle til.

  SvarSlett
 6. Takk fort tipset- jeg har også vært gjennom noen dritsendere-- har en IR- kontroll og den funker også... Dersom du har lyst å ta fjernutløsning ett steg videre bør du se på LAN-styring fra pc. Det er skikkelige greier.

  SvarSlett
 7. PS: Jeg klinte til å kjøpte en 4pack. Det vil vel si at jeg kan fjernstyre tre kamera samtidig, dersom jeg forsto riktig.... Blir spennende å se hvordan hauken reagerer på det etterhvert, men om den ikke bryr seg mer om lyd enn til nå så er det ikke farlig ;-)

  SvarSlett
 8. Takk for info. Pocketwizard er herved ført opp på ønskelista.

  Jeg har dårlig erfaring med billige løsninger jeg også. :o(

  SvarSlett
 9. Hei Kjartan! Hvis jeg kjøper en slik, følger det med ledning som gjør at kamera fjenutløses, eller krever det en del til, utover fjernutløserne? Håper du kan hjelpe med et svar.
  Mvh Gjermund.

  SvarSlett
 10. Hei Gjermund

  Du trenger en pre-trigger kabel for det kamera-merket som du har. Du finner opplysninger om det på den butikken/nettbutikken der du vil kjøpe utstyret. Utover denne kabelen så trenger du ingenting.

  SvarSlett
 11. Takk skal du ha! Pre-trigger til Nikon blir det da.
  Mvh Gjermund.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan