onsdag 10. februar 2010

Friluftsliv

Mange av oss fikk friluftslivet inn med morsmelka. Vi ble dratt i pulk rundt i vinterskogen og lærte å tenne bål før vi kunne telle til ti. Duften av tyri og svartkaffe gir meg ro i kroppen og en god følelse den dag i dag. Men hva har skjedd? For noe har skjedd med den arven som er så viktig å gi videre. Har vi ikke tid til å ta med den oppvoksende slekta ut? Eller har de mistet interessen?


Selv var jeg speider og har mange gode minner fra den tida. Det ble mange turer til speiderhytta, overnatting i snøhule og netter under åpen himmel før jeg var komifirmert. Samtidig var det ikke en søndag uten skitur eller helgetur i friluft når jeg var hjemme. Det var telturer, fisketurer og rene oppdagelsesreiser.


Nå er speidern i Namsos borte, lysløyper og turmål ligger ganske ensom for seg selv i bymarka. Jeg tror kanskje det handler om prioritering, vi har så mye vi skal være med på og så mye å følge med på. Det er TV, Internett, blogger og Facebook, det er ekstra jobb, lekser, loddsalg og idrettslag, snowboard, skatebord, campingvogn og hytter med parabol. Og det er så godt å sitte i sofaen. Men vi skylder å gi ungdom en smak av det enkle friluftslivet, vi bør gi de sjansen til å dra en fin fjellørret eller tenne bål under åpen himmel.


Positive naturopplevelser i ung alder er alfa og omega for å skape interesse for et aktivt friluftsliv i årene som kommer. Det fremmer naturinteressen og det igjen gir grobunn for naturvern. Det er selvfølgelig viktig at de som kommer etter oss har et forhold til naturen. Har du som mamma eller pappa ikke tid, lyst eller ork til å prioritere dette så finnes det likevel muligheter til å gi barna en smak av ekte natur i trygge rammer.


Siden 2003 har samboerparet Anne Karen Holstad og Christer Rognerud drevet friluftsuka på Snåsa. Jeg har vært på tur sammen med de to og jeg kan virkelig gå god for at de er skikkelige og stødige friluftsfolk, og jeg ville ikke ha vært redd for å sende poden ei uke på et opplegg som de to står bak. Sjekk ut hjemmesidene til Friluftsuka om dette kan være aktuelt i din familie. Jeg skriver ikke dette som en reklame for opplegget, men som en anbefaling fordi jeg brenner for naturen vår og mener det de to gjør virkelig er viktig!


Bildene i dette blogginnlegget er tatt av Christer Rognerud under tidligere Friluftsuker.

4 kommentarer:

 1. Jeg er så enig så enig. Jobber selv som lærer og prøver å ta med fremtide generasjoner på korte og lengre turer.
  Jeg skrev en reportasje til Telemark turistforening i forbindelse med en tur i fjor høst.
  Se www.turistforeningen.no/telemark/ og "skole" og "Den verdifulle klasseturen".

  SvarSlett
 2. 100% enig i alt dette Kjartan.

  Mvh
  Svein Bekkum

  SvarSlett
 3. Enig.For oss i familien var turer på søndager 1pri. Middagen ble tatt ute så ofte som mulig.
  Når barna er små så er det jo enklere. Fine opplevelser ilag med hverandre og andre. Men disse barna vokser jo opp for svarte, fort!! Det blir andre interesser og søndager er sovedag ser det ut som.Men opplevelser vi har gitt dem i barndomen tror jeg vil oppsøke dem når de får egen familie, røtter. Naturgleden er der og vil helt sikkert bli en del av deres egen familiesituasjon , når den tid kommer.Jeg gav valget til mine gutter, Irland eller hytte i Børgefjell ilag med Hand Tore,Kjartan og Brit Anne i påska. Valget ble Børgefjellsenteret!! Happy old man!!
  Christe og Anne Karen sin FRILUFTSUKE må jo bare anbefales, de kar laget et utrolig flott konsept og lyktes. Alle barn og unge, løp å kjøp friluftsuka!!!

  SvarSlett
 4. Trivelig å få slike tilbakemeldinger, takk!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan