torsdag 11. august 2016

Rachel Carson - miljøbevegelsens mor

På slutten av 1950-tallet begynte den amerikanske biologen Rachel Carson å studere effekten av giftige sprøytemidler i naturen. Hun jobbet iherdig for å gjøre verden oppmerksom på at vi gjennom bruken av slike sprøytemidler kan gjøre enorm skade på naturen.


I 1962 kom boken “Den tause våren” der Carson beskriver hvilke ødeleggende effekter den utstrakte bruken av DDT kunne føre til. Hun mente at om mygg og andre insekter ble utryddet så kom også fuglene til å dø – og dermed blir våren taus. Boken ble en bestselger og er med på flere lister over verdens viktigste faglitterære bøker.

Carson ble selvsagt angrepet av både den kjemiske industrien, DDT produsenten Monsanto og en rekke politikere. Hun ble kalt spedalsk, kommunist og en hysterisk sabotør. 

Ikke bare kjemi-industrien, men også landbruksorganisasjoner, mediene og til og med den amerikanske legeforeningen vendte seg mot henne. Hun ble blant annet beskyldt for at mange flere ville dø av malaria uten DDT. Hun var dermed indirekte ansvarlig for at millioner av mennesker kunne dø. 

Det er ikke bare bare å være miljøverner i en verden full av pengekåte spekulanter. De som ønsker det klarer alltid å finne ”gode” argumenter for å ødelegge natur. 


I boken skriver Rachel Carson:
"Skjønnheten i den levende verden jeg prøvde å redde har alltid vært fremst i min bevissthet – den, og sinne over de tankeløse, bestialske ting som ble gjort. Jeg har følt meg bundet av en hellig plikt til å gjøre hva jeg kunne – hvis jeg ikke i det minste prøvde å gjøre noe, ville jeg aldri kunne bli lykkelig i naturen igjen. Men nå kan jeg tro at jeg i det minste har vært til litt hjelp."


President Kennedy nedsatte til og med en kommisjon som skulle undersøke sannhetsgehalten i Carsons påstander om skadevirkningene av DDT, og hun måtte møte på høringer i Kongressen. Her talte hun modig om menneskenes og naturens sårbarhet, og hun krevde en ny politikk for å beskytte helse og miljø.

- "Mennesket er en del av naturen, og dets krig mot naturen er uvegerlig også en krig mot seg selv." sa hun i den Amerikanske kongressen.

I 1980 fikk hun Presidentens frihetsmedalje etter sin død av president Jimmy Carter.


Det fine i historien om Rachel er at hun vant frem. DDT ble forbudt og Norge fulgte opp med et forbud i 1970. Det viser oss at engasjerte mennesker faktisk kan vinne frem i arbeidet for å ta vare på naturen. 

Mer enn noensinne trenger vi modige mennesker som søker sannheten, står opp for den - og som ikke lar seg knekke av trusler eller latterliggjøring.

"Tvil aldri på at en liten gruppe bevisste mennesker kan forandre verden. De er de eneste som har gjort det.”


Selv om Monsanto måtte kutte ut DDT, så har de fortatt for fullt å produsere andre midler som er skadelige for naturen. Selskapets genmodifiserte RoundupReady-planter er utviklet for å kunne tåle store doser av Monsantos plantegift Roundup, slik at det skal bli mulig å sprøyte enda større doser med gift ut over jordene, uten at avlingen blir drept av giften. 

Hva Roundup gjør med oss og med naturen diskuteres utrolig nok fortsatt. Finnes det egentlig andre grunner enn selskapenes griskhet og pengemakt? Tenk selv og observer selv.


Vi trenger fugler, sommerfugler, insekter og hele naturen vår. Vi trenger flere som Rachel Carson som tør i si ifra og som tør å tale pengemakta rett i mot. 

Sin bok ”Den tause våren” dedikerer Rachel til Albert Schweiser, med følgende sitat:
“Man has lost the capacity to foresee and to forestall. He will end by destroying the Earth.” 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan