torsdag 13. desember 2012

Reven i treet

Et av mine mest besøkte, lånte, kopierte og stjålne bilder på nettet - er denne reven i treet. Tenkte jeg kunne fortelle litt om hvordan bildet ble til, og vise flere bilder fra serien her på bloggen.


Det handler først og fremst om å være ute i naturen. Reven den var en liten rakker som var vant til å få mat fra noen fjellstyrehytter i nærheten av Lierne nasjonalpark. Under et opphold over flere dager i området hendte det at vi fikk noen glimt av Mikkel, noen bilder ble det også.


Ulf Myrvold, som var med på turen, mente at vi burde prøve å se om reven kunne klatre. Det hadde jeg også hørt snakk om, så vi ofret kjøttkakene. Jeg rigget meg til med telelinsa, og kvelden den gikk til venting på at revefanten skulle komme. 


Da han som vanlig streifet innom området, rundt hytta i løpet av kvelden, kjente han nok straks lukta. Det tok ikke lang tid før han var på vei opp i fjellbjørka, på jakt etter kjøttkakebitene.


Reven var litt større enn jeg trodde, dermed måtte jeg snu kamera. Det var nok til at han ombestemte seg, hoppet ned og startet på nytt. Dermed fikk jeg hele denne serien av reven på vei opp i treet. 

Hele seansen varte sikkert omlag 10 sekunder, men bildene satt altså. Inkludert det under som nok er sett av ganske mange hundre tusen. Inkludert som gullbilde i Villmarksliv, og en påfølgende tøysedebatt om at bildet var manipulert.


Til slutt kommer også nedspranget fra treet. Jo vist kan rever klatre! For naturfotografer er moralen; utnytt situasjonene, og prøv gjerne noe nytt.


(English summary: A story about how I got the picture of the fox in a tree. Use the translate button on the right side if you want.) 

23 kommentarer:

 1. Hei Kjartan! Fantastisk flotte bilder av reven. Mangler selv bilder av mikkel i arkivet mitt, så det står høyt oppe på ønskelista.

  SvarSlett
 2. knall fin serie av reven i treet, og bilder nr 9 er jo bare helt topp. Og som kreativ fotograf er d jo viktig og prøve på no nytt når mulighetene byr seg.

  SvarSlett
 3. Hei Kjartan! Utrolig flotte bilder av reven! Ekstra flott med en artig historie bak! Det der var verdt et forsøk! :-)
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 4. Det er jo en spesiell og morsom bildeserie. Husker at det var noen spekulasjoner om manipulering og at redaksjonen i Villmarksliv måtte bekrefte at bildene var ekte.

  Merkelig skapninger vi mennesker. Misunnelsen er visstnok større enn kjønnsdriften. Det må da være slitsomt å gremmes over andres suksess!

  Flott serie.

  SvarSlett
 5. Jeg synes det er bra at folk spør om bilder er ekte. Vi bør ikke tolke det som misunnelse. Jeg synes faktisk flere burde spørre.

  Og det er bra at fotografer forteller åpent om hvordan de går fram for å ta bildene sine. Jeg synes flere burde gjøre det også!

  Det er et problem at så mange synes det er greit å skape adferd og situasjoner som aldri finner sted i naturen, gjerne i Photoshop, og gir bildene ut for å være noe annet enn det de er.

  Hvis reven kan klatre etter kjøttkaker, kan den sikkert klatre etter et trostereir også. Jeg ser ingen grunn til å tro at dette er noen unaturlig adferd for en rev, og derfor er jeg komfortabel med disse bildene.

  I andre tilfeller er jeg mer skeptisk til det enkelte får til ved hjelp av lyd, lukt og godbiter. Hvis man ikke våger fortelle om bildet, er det kanskje et bevis på at man har gått for langt?

  SvarSlett
 6. artig historie og flotte bilder av reven, spesielt med rev i tre, ingen tvil om det

  SvarSlett
 7. Vilken underbar bildserie, och upplevelse.. Sen är det som du skriver, man måste vara ute i naturen. Förr eller senare så får man sina bilder ;)
  /Per

  SvarSlett
 8. Jeg syns ikke dette er bare spesielt..men det er HELT ENESTÅEnde..Vakkert..Perfekt hva Lille(på dette bildet ganske stor)Mikkel Rev kan gjøre..ikke rart han har fått det navnet..mikkel rev..Kjøttkaker!!hahahah..ja min sann!!dere er så heldige som får oppleve sånt..mange av oss vanlige får bare nyte det slik som her hos deg..tror du er en av de beste fotografer og historie forteller jeg vet om..Hurra for deg!!ang.deling av bilder..så syns jeg det er ok..(de kan alikevel aldrig lage slike bilder videre som du gjør)Bare de sier eller linker til hvem som har tar tatt dem :)Tusen takk for en herlig morgen opplevelse :)

  SvarSlett
 9. Sinnsykt stillige bilder. Må ha vært en opplevelse og sett denne "klatremikkelen" i aksjon.
  Flotte bilder og god tekst.

  Glenn Byremo.

  SvarSlett
 10. morsom historie og fantastisk fine bilder

  SvarSlett
 11. He, he, - ganske unik og flott serie du viser oss her! Som vanlig medfølger en informativ og fengende historie. Ikke noe i veien for at man kan bruke litt konstruktiv fantasi så lenge det ikke går ut over naturlig adferd! :)

  SvarSlett
 12. Fantastiske bilder av Mikkel.

  SvarSlett
 13. Oj vilka bilder!!! Aldrig sett att en räv kan klättra så. Helt unika bilder! Hatten av!!

  SvarSlett
 14. Skal se etter om det er en i juletreet.Herlige bilder o Ei kjøttkake eller et dødt Rådyr kan jo lokke mye rart frem til kameralinsa:-) Ole M

  SvarSlett
 15. Utrolig flott bildeserie! Har stor sans for at man får historien bak bildene også.

  SvarSlett
 16. Hej!
  En helt magisk bildserie på räven.
  Ha en fin kväll
  /Ingemar

  SvarSlett
 17. Flott serie. Har aldri sett rev i tre, men så har vi ikke akkurat så mange trær å skryte av der jeg bor da.... selv om vi har rev nok.

  Selv om serien handler om reven i treet, liker jeg bilde nr. 2 best. Det er helt magisk. Er nok det flotte lyset som gjør det.

  Som alltid interessant å følge bloggen din, siden du krydrer bildeserien med de gode historiene!

  SvarSlett
 18. Tusen takk for en bråta med tilbakemeldinger!

  SvarSlett
 19. En utrolig flott bildeserie av reven i treet med behagelig innpakning attpå! Historien er det heller ikke noe å utsette på :-)
  Rune

  SvarSlett
 20. Denne serien var en gullpris verdig.
  Det er nok ordet "mat" som teller. Slik er det som oftes i naturen.
  Tusen takk for alle de flotte historiene og bildene du har lagt ut. Alltid inspirerende å besøke bloggen din.
  Ønsker deg en God Jul og håper du får mange nye fotomuligheter.
  Fra Hilda

  SvarSlett
 21. Utrolig flott serie og ikke minst fortelling. Gull er eneste måten å belønne slike bilder med.
  Inspirasjon gjør altid veldig godt:)

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan