onsdag 25. november 2009

Kongeørn på nye måter


Plutselig våkner jeg og registrerer stemmer. Jeg kaver meg opp fra den tykke dunposen og kikker fortumlet rundt i mørket. Er det morgen? Kan klokka være sju alt? Vi ble nok sittende å snakke om naturen og livet litt for lenge i natt. Her kommer Ole Martin Dahle og hans gladlatter rungende inn dørene til skjulet, like bak hører jeg Stian Holmens lett gjennkjennelige dialekt. Stativer, telelinser, fotobagger og kaffelukt fyller snart den tette lufta mellom treveggene. Snart er også de første nøtteskrikene på plass utenfor fotogluggene.


Jeg har gjort dette besøket i kongeørnskjulet ganske mange ganger de siste årene, men det er faktisk alltid like spennende å sitte slik å vente. Det er også trivelig med selskap. Ingen vet hva de neste timene vil bringe på et slik sted.

Det er dager her da det skjer lite, andre dager kan man fylle alle minnekort. Noe er det uansett å ta med seg av bilder og opplevelser.

Rundt klokka halv ti, når vi begynner å tvile, brytes stillheten av et sus i store vinger. En voksen kongeørn stuper nærmest ned på åtet.


Man skal være på hugget skal man få med seg en slik innflukt. Her ble det bom på oss alle. Ørna sitter der på reven i 70 minutter, og denne tiden gir en naturfotograf rom til å eksperimentere litt. Bildet øverst i dette innlegget er et forsøk på å gjøre noe annet og uventet. For selv om kongeørna er flott, og opplevelsen stor, så skal det noe til å få nye bilder ut av en slik situasjon. Da må det flere ørner og litt action til før noe virkelig bra kan festes på brikka. Det skjer ikke, ørna vagger seg mett av reven og flyr avgårde på skrå bort. Alle mine drømmer om litt adferd, eller kongeørn i et av de flotte trærne, forsvinner med den.


Nå blir det tid til å ta noen hundre bilder av de seks nøtteskrikene som er faste gjester på foringsplassen. Det er alltid morsomt å prøve å fange de i flukt eller i rare positurer. Vi sitter så lenge å leker med disse nøtteskrikene at vi går lei, matpakkene kommer frem og kaffe blir kokt. Gjennom kameraøyet ser jeg en nydelig ung kongeørn seile rolig inn på åtet. Det er et flott lys, den bretter ut vingene, og den strekker ut føttene, men selv om jeg trykker skjer det ingenting.

Det viser seg at utløsersnora mi henger og dingler. Brødskiva med ost blir derimot trykt helt flat uten at jeg får et eneste bilde. Fattig trøst er det at alle de andre også feiler.


Ungørna blir sittende på reven hele dagen, vi snakker timevis. Den kikker av og til opp, det er andre fugler i luften, men det skjer ingenting.

Det er på tide å dra frem litt av det jeg har lest om på bloggene den siste tida. Inspirert av Dag Røttereng og Terje Hellesø sine skriverier om multieksponeringer i kameraet drar jeg i gang eksperimentering med flere bilder på samme fil. Et skarpt av ørna, et skarpt av skogen bak og en eksponering som er totalt uskarp blir komponert inn i samme bilde. Etter noen forsøk med forskjellig lukkertid på hver av eksponeringene blir resultatet ganske spennende og tiltalende.


Takk for turen til dere som satt sammen med meg, og takk også til dere som delte opplevelsen ved å lese her på bloggen. Legg gjerne igjen en kommentar. Det inspirerer meg til å skrive oftere.

14 kommentarer:

 1. Hei Kjartan
  Hei jeg syns din blogg med sine gode bilder og medfølgende gode tekster er en av det beste blogger som jeg følger med på.
  Ser at dere ikke har fått snø på åteplassen deres enda, jeg syns det blir triveligere når snøen legger seg, det hjelper også på lysmåleren.
  Helsing Rolf Selvik

  SvarSlett
 2. Den er så rå den fuglen! Vanskelig å få til annerledes bilder en fra før ja, men personlig så blir jeg sjelden lei å se et godt og klassisk artsportrett. Gode formidlinger av atferd står også i meget høy verdi. Har derimot ikke helt fått sansen for mange av de eksprimentelle bildene av ørn og andre fugler som flyter rundt omkring.

  Jeg forstår forsåvidt at fotografene som har vært i gamet i mange år, leter etter nye måter å skildre naturen på. Selv er jeg jo forholdsvis fersk, og har ikke helt komme til det stadiet enda.

  Reiser ut til Smålia på fredag, og skal sitte i helga. Gleder meg virkelig, eneste som svirrer i hodet for tiden, er de bildene av kongeørna jeg "kanskje" kan få.

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 3. Har nå sans for både det første og det siste bildet ditt (flotte de andre også). Blir et litt mer spesielt og artistisk preg på det siste - noe jeg personlig liker!

  Blir ofte "de samme bildene" som går igjen og da er det både nytt, inspirerende og tiltalende med en ny vri. Syns du lykkes veldig godt med dette bildet :) Ser gjerne flere slike ;) Lykke til!
  //GO

  SvarSlett
 4. Hei
  Enig med rolf i at bloggen din er en av de beste på området .Alltid spennende å se hva nytt du har fått til. Spennende bilder denne gangen også.Du er meget flink:) Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 5. Mmmm jeg kjenner jeg er misunnelig på den morran, både med hensyn til naturopplevelsen og det trivelige selskapet du hadde :) Du får hilse dem fra meg.

  SvarSlett
 6. ..Hello..photos are simply exquisite! .. .. nature is a phenomenon in the colors and beautifully..:)

  SvarSlett
 7. ..and forgot to add - it is amazing the content of your post..:)

  SvarSlett
 8. Haloi!

  Takk for en fin dag sammen de vakre fugler!
  Multieksponeringen ble slett ikke dum den:-)
  Må vel legge litt press på Canon... intill da får vel PS gjøre jobben, men det blir jo ikke helt det samme...

  Mafisistisk hilsen

  SvarSlett
 9. Du vet Stian: Canon vil aldri bli det samme som Nikon:) Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 10. Takk til alle som har lagt igjen noen spor etter seg her på bloggen.

  Virkelig fine ord fra Rolf, Robin og alle dere andre som viser at dere leser det jeg skriver og kikker på bildene.

  Og Canon skulle Stian selvfølgelig aldri ha kjøpt seg, men noen tabber gjør man jo i livet;-)

  SvarSlett
 11. Fine morgenøyeblikk dette:) Får lyst til å sette opp et skjul ovenfor hytta vår, der tiuren og orrhanen leiker seg gjennom våren.
  Nå har forresten tiuren tatt over hyttehaugen. Det er det mange mange år siden sist.

  Øverste bildet av ørnen var flott! Og som billedkunstner likte jeg virkelig godt ditt nederste bilde! Malerisk og litt grafisk over det.

  :))

  SvarSlett
 12. Der er Du ja. Takk for turen, har jaggu mæ lyst til å ta Søndagen i bruk, melder snøbyger!! Ka ska vi gjør?
  Ang dine "art" bilder så er det utrolig at man må ha Nikon D3s for å få slike bilder. Min mor på 80 greier det med sitt minikamera filmbasert, det koster ca 1500kr. Det hørtes ut som om Kjartan startet opp en saabdiesel:-)
  Go helg i gater og smug. Må ut med Knut Børge snart. Må se Julie på Beat for Beat i kveld. Ole M

  SvarSlett
 13. Sant som mange her sier; -Det er arti å følge med bloggen din. -Skal prøve å ikke holde deg våken like lenge på neste tur...8)
  Jeg har ladda batteriene og har fri på tirsdag, torsdag og fredag formiddag.
  Jeg skal ut. -Hvor går turen? Kanskje det er på tide å montere blendingsgardina i skjulet og fore med grevling?

  MVH
  BOL

  SvarSlett
 14. Takk Kathrine, høres ut som om du har ei fin hyttetomt.

  Ser foresten ut som om æ har nok å gjør fremover. Søndag med Ole M og tirsdag, torsdag + fredag med Bjørn Oddvar. Det er godt å ha fotovenner:)

  Har tatt opp grevlingen i kveld... Tenkte egentlig på søndagsmiddag.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan