lørdag 21. november 2009

Hvorfor naturfoto?

Hvorfor driver du med naturfoto? Tenker du over det noen ganger? Ja, jeg regner jo med det, og jeg regner også med at det finnes en mengde gode grunner til at folk som leser denne bloggen fotograferer natur. Noen ganger tror jeg imidlertid du bør stoppe opp for å tenke litt ekstra over det du gjør.


Hvorfor er dette så morsomt da? Hva vil jeg med det jeg driver med?

Det virker som om enkelte kjøper det beste utstyret, dundrer i vei på søken etter anerkjennelse og drar på jakt etter vinnerbilder, uten at de egentlig har en baktanke med det de gjør. Noen vil tjene seg rik (ha, ha), mange bruker krefter på å bli kjent og aktet blant andre fotografer, mens enda fler bare har det gøy.

(Faksimile fra VG)

Det er sikkert ikke så farlig, men jeg savner faktisk at et enda større antall av naturfotografene viser et brennende engasjement for naturen, at enda flere tør stå frem og si i fra når natur går tapt. Jeg savner flere fotografer som bruker bildene sine til å fortelle om hvorfor naturen gir dem så mye, og at de tar sjansen på å vise følelser og gråte en skvett når nok en gravemaskin skjærer en vei inn i uberørt landskap. Naturen vår trenger flere talsmenn. Stemmene, bildene og innleggene trengs alle! Vi trenger minst 1000 nye Jon Østeng Hov!


Så fortell meg, hvorfor fotograferer du?

19 kommentarer:

  1. Så sant, så sant Kjartan. Noen er bra på dette men når en trenger hjelp i kampen mot naturødeleggere her nord så savner vi engasjement fra de stor (ikke alle under en kam). Trillemarka er jo et eks på stort engasjement men når noe av norgs flotteste uberørte kystfjell skal sprenger i filler for "rein" energi er det "nesten" stille, ille. Naturfotografer er ofte flinke til å skrive også, så for pokker, HJELP OSS!!!! Ole M

    SvarSlett
  2. Enig i det du skriver Kjartan. Selv leverer jeg artikkler/bilder i lokalavisa om lokal natur og prøver selvsagt å vinkle det mot hvor sårbar naturen er i mange tilfeller. Ellers fotograferer jeg fordi det er utrolig morsomt og ikke for å bli rik:) Mvh Robin Jenssen

    SvarSlett
  3. Jeg fotograferer for å bli rik. Rik på naturopplevelser!:)

    mvh Knut Børge

    SvarSlett
  4. Altså ikke rik på penger:) Mvh Robin Jenssen

    SvarSlett
  5. Ja, Ole Martin; jeg får sende en oppfordring til lesere om å engasjere seg i vindkraftplanene i Flatanger. Det er uten tvil snakk om enorme belastninger på naturen sett i forhold til hva vi får igjen.

    For hva får naturen igjen for satsinga? Tror noen at disse vindmøllene vil føre til at noen slår av bryterne på kullkraftverk i Europa? Og hva får vi som bor på kysten igjen for industrianlegget i den uberørte naturen? Hvem tjener på dette og hvem betaler?

    Nå går selv Arbeiderpartiets mektige partisekretær ut med svært kritiske spørsmål i vindkraftsaken:

    http://www.tu.no/energi/article229215.ece

    Har du et syn på vinkraftplanene i Flatangers kystnatur så send inn dine bilder og dine tanker til en av disse redaksjonene:

    redaksjon@namdalsavisa.no

    redaksjonen@t-a.no

    SvarSlett
  6. Hei Kjartan!

    Som vanlig interessante innlegg på bloggen din. Jeg ser at det er flere i naturfoto miljøet som gjør selvransaking for tiden og er blitt riktig så dype filosofer... for min del er det lite interessant hva slags gruppe fotograf hver enkelt er, mere interessant er det at man gjør det man synes er gøy. MEN: driver man med fotografering (les: "innhøsting") av naturen, bør man også gi noe tilbake. Å delta aktivt i naturvern enten økonomisk eller i samfunnsdebatten er derfor noe som oppfordres og applauderes. Selv blir jeg uvel når dresskledde gutter med dollartegn i øynene snakker så varmt om vindkraft her på jæren og hvor miljøvennlig det er. Dette til tross for de store negative konsekvensene dette vil få for fuglene. Jeg garanterer at de tenker bare en ting (som menn flest): profitt, ikke miljø.

    stå på!
    CTI

    SvarSlett
  7. Ja, hvorfor står ikke fotografene på barrikadene ? Underlig. Om ikke man stiller i demonstrasjoner, lenker seg fast og skriver artikler og innlegg : Meld dere i det minste inn i Naturvernforbundet, WWF, Foreningen Våre Rovdyr, Bellona, gi penger til Regnskogsfondet, ulvefondet (ikke kom og si at man ikke har råd når D3s allerede er bestilt), legg naturvern til grunn til stemmen du gir i valget!! Ta stilling! En gang jeg var på tur med 10 norsk fotografer til bjørnene til Lassi i Finland holdt jeg et "engasjert" innlegg om støtte til Foreningen Våre Rovdyr. Jeg fikk INGEN nye innmeldinger, bare pinlig taushet. Fint at du reiser spørsmålet Kjartan

    SvarSlett
  8. Sender en takk for fint svar til både Christian og Tom!

    I morgen skal forøvrig samkommunen i Midtre Namdal ta stilling til en søknad om å få bygge skogsbilbveg inn i et av de største ingrepsfrie naturområdene i Sør-Norge.

    Det er snakk om området som er kjent som Salen i Namdalen. Vi kan vel trygt si at det skjer noe med naturen vår hver eneste dag.

    SvarSlett
  9. Interessant det du tar opp her å i vindmøllesaken tenker jeg litt på grunneierene. Det kan ikke være lett å være"aleine"grunneier på eks.høgjæren. Det kommer mer å mer krav om at de må nytte resursene på eiendommen bedre å tenke nytt.
    Med en møller som står slik til at grunneier ikke ser de fra sin bolig,får økt spreieareal,kompensasjon og årlig inntekt så oppleves nok dette positivt for enkelte.
    For en grunneier med mye utmark i et intessant område for vindkraftselskapene så er inntekten for å ikke gjøre noe betydelig.
    Så spørsmålet jeg stiller er hva kan vi gjøre for at grunneierene skal komme på andre tanker?
    Enkelte plasser tjenes det gode penger på fiskevald,jakt og fotocamoflasjer mm via mellom menn.
    Dette er intekter flere grunneiere med enkelthet kunne fått selv å
    kanskje med det hadde de tenkt anderledes nå de så at disse beløpene og kunne eller er betydelige...
    Eller er det slik at en ikke ønsker å dele dette med grunneier før en ser at vindmøllene er i ferd med å skadde egen interessene.
    Foto,jakt,fiske,ornitologisk forening og naturinteressert lag og personer mm har alle sine innfalsvinkler for at det ikke ska komme møller disse må jobbe mer sammen skal en lykkes.
    Hadde vi blitt like flinke til å oppsøke aktuelle grunneierene å kommet med ideer til hvordan de kan gjør gården mer lønnsom,som vindkraftselskapene ER så kunne vi kanskje fått endret synet til en del om ikke alle.

    Ser en på hvilken skadde oppdrettsnæringen har gjort med laksen så er kampen om vindmøllene helt klart en kamp som er verd å slåss for.
    Om oppdrettsnæringen har ødlagt sjøen så må alle som en bidra til at vindkraftselskapene ikke få gjort det samme på land selv om de alt er godt i gang.

    Rune

    SvarSlett
  10. Svar til Rune.
    Det er ikke lett å fronte en slik sak , kampen mot odeleggelse av natur. I en liten kommune kjenner alle hverandre og det blir fort konflikter, konflikter vi ikke ønsker men blir skapt av store pengesterke bedrifter.
    Noen grunneiere sier faktisk nei, dette pga annen bruk av utmarka. Mange grunneiere har jo stor naturinteresse selv. At alle skal ha utleie av fotoskjul, den største fisken og elgen er umulig.
    Men det er mange andre muligheter, men da må folk være villig til å bruke tid og krefter på å skape noe som folk etterspør.
    Vet at alt tar tid.
    Det alt dette har kokt ned til er kommuneøkonomi.Det er også en tøff fight, fattige kommuner på utkikk etter mere penger i kassa.
    Vi her i Flatanger har kjempet en lang kamp, vi vant den første kampen i kommunestyret men det står nye slag i stim!! Det ille er at søkere har 0 interesse av hvilken nature de ønsker å ta i bruk. De sitter i Oslo/Bergen etc og finner et område som ser ok ut. Så kjøper de grunneiere. Ingen god siuasjon for oss som bor her pga av naturkvalitetene.Avgjøresler blir så tatt av NVE, de har all makt i vindkraftsaker. kan overprøve kommunestyrevedtekter. Men det er heldigvis uvanlig.
    Vi håper flere melder seg på i kampen mot galskapen. Ole M

    SvarSlett
  11. Takk for svar Ole M
    Er helt enig med deg i at alle ikke kan ha den største fisken,elgen eller et fotoskjul,
    det var bare ment som noen eksempler. Heldigvis er det flere andre interesse organisasjoner som heller ikke ønsker vindmøllene i vår flotte natur som og bør eller har andre forslag...
    Vindmølleselskapene tilbyr grunneier penger å det må kanskje vi og gjør som bruker av naturen gjennom parkering,turavgift ol.
    Det må/kan tilpasses gjennom godt sammarbeid med de aktuelle grunneierne i vårt langstrakte land.
    Jeg kjenner ikke en eneste grunneier som ville hatt møllene stående på eiendommen sin gratis så de kan helt klart endre syn vis vi hjelper de.
    Det er sikkert mange gode ideer blant alle oss natur interesserte som kan samkjøres mer og bedre lokalt og nasjonalt i denne kampen!

    Jeg håper ellers at jeg i løpet av neste år får tid og mulighet til å ta en turen opp til ditt havørn paradis! Så får vi bare krysse fingrene å håpe at det vil være det i fremtiden og vakkert,storslått og vindmølle fritt!!!

    Stå på!!

    Mvh Rune

    SvarSlett
  12. Jeg fotografere for opplevelsen og ikke minst, noe som er kjempeviktig: få ungene til å like natur! Gi dem et kamera og dra på oppdagelsesfotosafari. Trenger ikke gå lenger enn rett utom døra før en finner mye spennende å fotografere. Det trenger ikke være ørn og isbjørn, like spennende med spurv og insekter også. La dem og bli engasjert i naturen rundt seg. Det har en mye igjen for seinere.

    :))

    SvarSlett
  13. Vi snakkes siden en gang Sveinung,Du er velkommen. Takk for lånet kjartan. Ole M

    SvarSlett
  14. Det ble galt!! Rune!!!!!!!!!!!!!! Ole

    SvarSlett
  15. Takk for mange gode svar og en liten debatt under dette innlegget. Også til Sveinung som altså egentlig heter Rune... Ole Martin!

    Det kan godt være at Rune er inne på noe når det kommer til at vi må vise grunneiere at vi setter pris på de som tar vare på naturen sin.

    Skal jeg si min personlige mening nå, før jeg har tenkt så mye på denne tanken, så må det bli; vi er på ville veier dersom vi skal betale turavgift for å holde vindmøllene unna kystnaturen. Vi må finne på en annen løsning. Det å være grunneier er etter min mening en ganske spesiell ting, og man har et spesielt ansvar for å forvalte den naturen man er så heldig at man eier. På 70-tallet var det mye snakk om at vi skulle gi jorden videre i arv til våre etterkommere. Hvor har det blitt av den tankegangen?

    Hvorfor er det nå viktigere å ha mye penger på bok? Store biler i garasjen og muligheter til å reise verden rundt for å kjøpe seg kjoler?

    De aller fleste av de små grunneierene her i landet har vært og er flinke til å levere sine områder over til neste generasjon i en tilstand som gjør at man kan livnære seg videre på den, eller ta ut noen verdier om det virkelig er noe man trenger. Problemet har blitt de store grunneierne (inkludert den store stygge staten til tider) som kommer inn for å tjene penger på naturen, som bruker eiendommene som et selskap de høster av for å fylle bankkontoer, før de selger ratet videre. Eller som leier ut til folk som mishandler landskapet.

    Nei, få tilbake tankegangen om at vi skal gi naturen videre slik vi fikk den av våre forfedre. Hvis ikke går det riktig galt.

    Kathrine, du gjør det riktige! Gi ungene natur og interesse for å være ute. Da får naturen nye talsmenn i framtida!

    SvarSlett
  16. Når du snakker om vindmøllepark så er jo dette et aktuelt tema også ute på Helgeland (Sleneset) med uglebestanden der ute.
    Jeg fikk intrykk av at lokalbefolkningen ønsket vindmølleparken velkommen da dette ville føre til økte intekter, flere arbeidsplasser, nye og moderne veier og også tilflytting istedenfor fraflytting.

    Uglebestanden holdt jo til på den andre siden av øya påsto lokalbefokningen og forsto derfor ikke argumentene til motstanderne og forskerne.

    Det var iallefall ikke lett å få klarsingnal for bygging av vindmøllepark, fikk jeg intrykk av fra utsagnene til lokalbefolkningen så det går heldigvis begge veier.

    Ellers så fotograferer jeg mest for morro skyld og driver endel med fotomanipulasjon ofte av eller med aktuelle tema som opptar og engasjerer oss i samfunnet.

    SvarSlett
  17. Artige tanker: Hvorfor i helvete må de som ønsker å bevare noe alltid komme opp med alternative inntektskilder.

    En forbrytelse blir vel ikke rett selv om den gir penger i kassen? Ingen spør aktor og lynsjemobb om hvilke alternative pengekilder de kan fremskaffe sånn på flekken. Skal forbryteren gå fri bare fordi ingen fant motsvar mot forbryterens "kjøpe-seg-fri-penger"?

    SvarSlett
  18. Hei! Jeg fotograferer fordi det gir meg minner for livet. Det å gå på "jakt" med kamera er utrolig morsomt og spennende. Jeg kan gå en tur på ti minutter og ende opp med en haug med bilder. Mange forstår ikke "hvordan jeg ser"! Men det er like artig å studere en maur, et snøfnugg, som en elg, rådyr eller en fugl. Pluss at jeg får bilder til bokprosjekter, kommer meg mye ut i naturen og får masse herlig trim :)

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan