lørdag 2. mai 2009

Fjellopplevelse

Denne helga har jeg vært på en liten fotorunde i Indre Namdal. I tillegg til å farte litt rundt har jeg også besøkt www.fjellopplevelse.no for å være litt konsulent i forbindelse med den jobben de nå gjør for å komme i gang med foto- og villmarksturer der oppe i Lierne. Det er først og fremst en tiurleik like ved gården som har blitt utforsket og utprøvd i denne omgang, som dere ser av bildene var det med hell.


Jeg kom til gården i ødemarka på torsdags ettermiddag. Fikk god servering og ble tatt godt i mot av Erlend og Kyrre. Vi dro ut ganske raskt og prøvde å bli litt mer klok på leiken som bare ligger noen hundre meter unna gården. Det viste seg å være vanskelig, det var lite spillskit og det var overhode ikke sporsnø, men Erlend hadde nettopp vært ei natt på leiken og viste litt om hva som kunne skje. Vi bestemte oss derfor for å prøve å flytte teltene til noen plasser som ut fra både spor og observasjoner kanskje kunne være strategisk bra. Gammelskogsmiljøet var det i hvert fall ingen grunn til å klage på.


Etter å ha flyttet telt og pakket inn utstyr dro vi ned til gården igjen for å snakke litt om fremtidige muligheter og om den fantastiske naturen i dette området. Klikker du på linken ser du altså hva to karer har bestemt seg for å satse på, og er du i disse traktene bør du virkelig stikke innom for å hilse på. Her er det muligheter for å få mat, en god dusj, billig overnatting eller en pakke med guiding og besøk i fotoskjul. Jeg kan jo kjapt beskrive hva jeg opplevde ei natt på tiurleik i dette området.


Jeg la meg inn i teltet omtrent klokka 20.00, to timer senere begynte den første tiuren å spille et stykke unna. Egentlig var forhåpningene til å få noe brukbart ut av denne ene natta ikke spesielt stor. Leiken var jo ikke veldig godt utredet og jeg var usikker på om høneuka var over her oppe i snølandet. Ja, for det var forholdsvis mye snø. Jeg hadde bestemt meg for å satse det meste på en liten høyde bare 10 meter forann teltet og det viste seg å være riktig.


Tiuren fartet over denne høyden flere ganger i løpet av natta, men det var dårlig fotolys og jeg ventet til jeg kunne fotografere på en iso som gjør meg litt mer bekvem. Morsomt å oppleve disse fuglene på snøen. 

Fuglene holdt det gående gjennom det meste av natta og rundet ikke av spillet før i seks - sjutida på morgenen. Selv ikke da leiken fikk besøk av en hønsehauk klokka 05.00 stoppet tiuren min opp klukkinga bak teltet. Den fortsatte som om det var den vanligste ting i verden. Like etter besøkte også tretåspetten ei bjørk i nærheten av teltet. 


Natta ga altså fine bildemuligheter på både tiur og andre arter, både Erlend og jeg traff godt med plassering av teltene. Nå skal de to karene forske litt videre på både leik, paringstid, utplassering av skjul og nye foringsplasser. Håper du også en gang kan tenke deg å oppleve noe av det dette området har å tilby. Vil du på leik er det jo bare å ta kontakt med:Legger bare til at det er en god del skogsfugl å se langs vegene i Indre Namdal. Virkelig bra med røy, men rypa har et bunnår. Det er første gang jeg ikke har sett ryper på en vårtur her oppe. For de virkelig interessert kan jeg også legge til at jaktfalken ikke hekker i år. Den har vel også sett at dette blir et svakt og nærmest svart år i fjellet.

5 kommentarer:

 1. Flotte bilder og nydlig gammelskogterreng . En opplevelse jeg godt kunne tenkt meg å prøvd.

  Terje

  SvarSlett
 2. Det var natur opplevelsen sin det!!
  Syntes det var noe kjent med navet ditt..trodde det var noen jeg kjente...sånn kan det gå.;-))

  Må nok være en tålmodig sjel for å få tatt sånne skup...og der mangler jeg noe...tålmodighet:-) men naturopplevelser kan jeg ikke være foruten:-)

  SvarSlett
 3. Det er bra at noen legger igjen en kommentar her så jeg vet at jeg ikke skriver for luft og fotograferer for moro (jo, det gjør jeg jo selvfølgelig:)

  Terje, jeg venter spent på bildet av mårungen din.

  Og Randi, det var trivelig at du hilste på, og kjente igjen navnet...he, he.

  SvarSlett
 4. En må over på naboeiendommen skall en se ordentlig tiurleik,kommer fra plassen,å har aldri behøvt å ha verken telt eller skul for å fotografere ville dyr å fugler...
  Det hadde vært veldi morsomt om fotografering hadde fåregått uten mating til de forskjellige fuglene,før de blir tatt bilder av,å tror det hadde vært mye mere for dere fotografer å fotografert viss dere hadde snakket med lokalbefolkningen,..
  Hviss det er så kjempe oppleg hvorfor er det ikke mere folk der å hvorfor har de ikke no tall å div slikt å komme med...
  Nei det er en måte for å få ut midler fra stat å kommune på!!!!

  SvarSlett
 5. Drar ned dit nå til helga 30 april/1 mars.... har store forventninger og har tatt med meg kjerringen så hun også får oppleve det vi naturfotografer holder på med... Opplegget ser lovende ut og jeg har fått gode tips fra tidligere besøkende... gleder meg!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan