torsdag 30. april 2009

Fjelloppsynsmannen

Det blir mye fotografering for tida, det er nok å peke linsene mot nå på våren. I tillegg jobber jeg fortløpende med ny bok. Tenkte jeg skulle gi en liten oppdatering om nettopp den jobbinga på bloggen i dag. Denne uka var jeg nemlig ute for å ta bilder til boka om de nye nasjonalparkene i Nord-Trøndelag, til et kapitel om fjelloppsynsmannen og jenta fra Gjevsjøen.


Oddvar Åsvold har jobbet en mannsalder som fjelloppsynsmann i Snåsafjella, kona hans Anny er født og oppvokst på Gjevsjøen fjellgård i det samme området, det landskapet som ble Blåfjella/ Skjækerfjella nasjonalpark i 2004. Teksten til kapitlet er skrevet av forfatteren Tormod Aune, og her får dere er en liten smakebit:

Fjelloppsynsmannen – og jenta fra Gjevsjøen

Du skal være ydmyk når du ferdes i fjellet – selv om du føler at du behersker elementene. Det går ikke å trosse naturen.

Ikke sånn!

Rett nok kan du føle både styrke og glede ved å ta deg fram, selv i snøstormen. Men da stiller også fjellet store krav til sansene dine. Drar du skinnhuva eller anorakkhetta litt for langt ned, skal det ikke mye til før synsvinkelen blir for knapp i uværet. Da kan du lett bare deise utom en fokkskavl, eller miste kontakten med terrenget – slik at du ikke kjenner deg igjen og tar feil retning.

Oddvar Åsvoll ser på deg.

Og du skjønner at han snakker alvor.

Fjelloppsynsmannen. Pensjonisten.

Anny bare tier, hun.

Lytter. Tenker.

Men det er hun som har ventet på han, mens vind og snø og uværskast har hylt om vegger og over hustak og sovende unger.

Virkelig redd for han?

Nei, det har hun vel aldri vært, jenta fra Gjevsjøen – datter til selveste Gjevsjøgubben. Oddvar visste da hva han ga seg ut på. Han var gjetergutten, skiløperen, reingjeteren, skogsarbeideren – og til slutt fjelloppsynsmannen, i et par mannsaldrer. Som ung hendte det sågar at han tok til fjells for å se hvor mye han tålte, om det så var meldt full storm eller orkanbyger.

Ut i villværet – bare for å prøve det altså.

Mannen måtte ha det med seg, for å vite hva han snakket om. 

Resten av denne lange og flotte teksten kan leses i boka som kommer ut før jul. Det er godt å jobbe sammen med så flinke folk som Tormod Aune, og det er selfølgelig en ære å få møte mennesker som Anny og Oddvar gjennom fotograferinga.


Et tips fra Oddvar til slutt; bruk alltid eggen på kniven når kaffekjelen skal løftes av bålet, da sitter den bedre og det vet folk som har vært ute en natt før. Slik skiller man for fjellfolk fra byfolk.


Det gjennstår bare noen få sider før en designer kan starte jobben med å forskjønne 240 boksider. Vi ser frem til å vise frem det vi har jobbet med i mange år. 

Ha ei flott vårhelg!

3 kommentarer:

 1. god dag kjartan
  ser ut til å bli en spennende bok dette her
  skal kjøpe noen eksemplarer av denne boka så fort den blir ferdig
  mvh anders selland

  SvarSlett
 2. Takk Anders, blir glad om du kjøper ei og kikker igjennom. Tror det skal bli ei fin opplevelse.

  SvarSlett
 3. hei,

  møtte oddvar på gjevsjøen i sommer på tur til nordkapp. han fortalte om boken og jeg vil gjerne kjøpe den når den kommer ut. vet du når og hvor?

  Mvh
  ole kristian aarnes
  oka@green.no

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan