tirsdag 28. april 2009

Paring!

Denne uka brukte jeg ei natt og en nydelig morgen ved horndykkernes paradis, og det ga meg nye opplevelser som vireklig er verd å ha med seg både som minner og som bilder. Denne fuglen, som nå er ført opp på rødlista som "sterkt trua", er en av de merkeligste og vakreste artene vi har.


Det er på denne tida alt skjer, slik er det også i horndykkerens verden. Nå danses det, nå kriges det om grensene, nå bygges det, ja nå er det full fart fra morgen til kveld. Det er virkelig et eventyr å sitte på kanten av et vann å se på det skuespillet som gjennomføres bare 15 - 20 meter unna. Dessuten er det nå man kan knipse et blinkskudd av arten og det tror jeg kom helt på slutten av økta. Jeg skal forklare.Horndykkerne bygger på denne tida flere flytende plattformer som med tida også kan brukes som reir, men hovedformålet nå er å ha et sted å pare seg. Det dykkerparet jeg fulgte hadde to plattformer de jobbet iherdig med. De dykket og hentet planter fra bunnen og dro opp tørre strå som de flettet inn sammen med disse. Hunnen var flere ganger opp på plattformene og prøvde å lokke hannen med seg, men han så mer skeptisk ut. Det kan godt tenkes at han ikke syntes byggverket var godt nok.Det endte i hvertfall hver gang opp med enda ivrigere bygging, og jeg må jo si det var litt et forspill til akten som jeg satt der spent å ventet på. Skulle det bli bilder av paring nå? Lyset, årstiden og fuglene var der, og de bygde og bygde mens timene gikk, for kampene med naboparet måtte også gjennomføres like bra som før.Etter en voldsom aktiv periode der både hann og hunn deltok i bygginga, og tilførte mye til plattformen, bestemte han seg endelig for å bestige både den og hunnfuglen. Et fantastisk øyeblikk der hannfuglen gjennomgår en totalforvandling i de sekundene det skjer. Hele fjærdrakten endres.


Det ble en morsom serie med 30 -40 bilder som avsluttes med at hele plattformen bryter sammen. Hannen hadde nok rett i den avventende holdninga og forsterkninga av byggverket, men så må jeg jo legge til at jeg skjønner at iveren ble for stor til slutt. 

2 kommentarer:

  1. Fy flate så flink du er Kjartan. Man kan tenke at slikt handler om flaks, men det gjør det ikke. Mange år med arbeid gjør i tilfelle at man får flaks oftere enn andre :-)

    Fint å se

    SvarSlett
  2. Dette var knall. Gode bilder av en vakker fugl.
    Ja det er utrolig mye dyr ute i naturen nå. Var en tur på Vikna tidligere i uka. Store mengder med elg, rådyr og orrfugl.

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan