fredag 29. mai 2009

Jordugla

Tidlig i vår så jeg til min store glede jordugler, de var faktisk på samme plass som i fjor. Det er lite mus her i Namdalen i år, men det var tydelig at disse uglene hadde funnet et sted der de fant nok mat til å slå seg ned to år på rad. Jeg drømte om å sette opp en kamuflasje å få noen bilder, men en dag i mai fant jeg restene av den ene ugla. Det var tydelig at reven hadde tatt fuglen. Fjær som er bitt av ved fjærskaftet er et godt tegn på det. 


Det er selvfølgelig enkelt å si noen stygge ord, også sverge på å ta livet av den revefanten. Men jeg kikket meg litt rundt og så at det over alle disse uglefjærene som lå på bakken var strekt en høyspentledning. Reven gjør bare det som skaffer den maten på enkleste måte, den patruljerer linjenettet og finner alt fra hubro til jerpe, fra tiur til jordugle. 

Linjenettet er en nok den styggeste fuglefella som noen gang er laget, og den skiller ikke mellom rødlistearter og jaktbart vilt. Fotsaksene var noe jævelskap, men vingeklipperne som er satt opp med vår velsignelse er på ingen måte bedre.


For en generasjon siden ble det brukt millioner av kroner på å bekjempe hønsehauk og andre rovfugler. De ble slaktet ned, og det ble betalt ut store summer i skuddpremie i den tanke at det skulle gi oss mennesker et bedre jaktutbytte. Den teorien slo feil, det må alle fuglejegere nå innse. Det ble aldri mere jaktbart småvilt, mindre hauk ga bare mer mår og kråke. Mindre ørn ga mere rev, mindre mår mer røyskatt. Ekornet, som det ble flere av, de spiste fugleegg. I områder med store rypebestander kom det inn sykdommer. 

Naturen er så kompleks at den ikke kan styres av mennesker. Det eneste vi kan gjøre er å la den være i ro, ikke bygge ut hyttefelt, veier, strømlinjer og vindmølleparker. 

Nå er tanken å legge en enorm høyspentlinje fra Roan kommune på Fosen til Namsos. Det for å få krafta fra planlagte vindmølleparker overført. For rovfugl, for skogsfugl og for naturen blir dette altså etter min mening langt verre en fotsaksene. 

Det vi gjør med naturen med slike store inngrep har uante konsekvenser. Det har historien vist oss gang på gang. 


Ha ei god helg

6 kommentarer:

 1. Du sier noe Kjartan.
  Har selv lyst til å fotografere Jordugla.

  Hilsen: Jan Erik

  SvarSlett
 2. Du er en racer å skrive Kjartan. Er enig i dine synspunkter. Regner med at du finner deg ett jorduglepar senere. P.S var mye av dem på det fjellet vi begge vet om i fjor. Men når smågnagerbestanden er på ett lavmål spørs det om vi får se dem der oppe i år ? Må ut en til til måren. Må benytte finværet til forhåpentligvis noen gode mårbilder

  Snakkes

  SvarSlett
 3. OI!
  Jeg visste jo fra før av at du er en fantastisk naturfotograf, men disse bildene var bare FANTASTISKE. Har sett over alle og må virkelig si at du har tatt noen sinnsykt flotte bilder!
  *drømmer om å bli like flink*

  første gang jeg er innom, men jeg kommer til å følge denne bloggen:D gleder meg til flere bilder!

  LiBeReJo - Lækkværing på Hedemarken

  SvarSlett
 4. Hei Kjartan.
  Ja, du skriver mye klokt ovenfor, som kan være til ettertanke for mange og enhver. Håper for all del at en slik planlagt utbygging ikke ødelegger for mye, det ville være tragisk. Skjønner godt dere namdalinger er skeptiske.
  Hvor stor utbredelse har jordugla i nord-trøndelag?

  Ronny

  SvarSlett
 5. Bra! Bra! Fortsett å skrive slik.

  SJS

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan