onsdag 17. juni 2015

Konflikt i fjellet

Hyssssj og hør etter i noen sekunder. Hvor mange snakker på vegne av myrulla, humlene og den hvite nattsvermeren i samfunnet vårt?


Ungdommene i Bindal/Kappfjell og Vestre Namdal reinbeitedistrikt hvisket ikke i går, de brukte store og sterke ord til vårt land å være: “Kulturelt folkemord!"

I går møtte sametingspresidenten, lederen i Naturvernforbundet, 82 vindkraftmotstandere og tre væpnede politimenn opp utenfor samfunnshuset i Bindal. Bakgrunnen er at Fred Olsen Renewables har fått konsesjon for vindkraft midt i hjertet av to reinbeitedistrikter, på grensa mellom Trøndelag og Nordland.


NVE mener området er ødelagt fra før, da det er bygd vannkraft her. De mener også at det ligger så langt fra folk at det ikke har betydning, men samene gråter. Dette er deres katedral, deres landskap, deres hjem og deres historie. Det er konflikt mellom storsamfunnet og de aller minste.Naturvernforbundet støtter samene i kampen mot Fred Olsen og vindmøllene, som beskrives som påler i hjertet av reinbeitedistriktet. For hvis det er naturen de prøver å ”redde” ved å lage enda mer fornybar energi, så må det diskuteres om vi ikke ødelegger det vi prøver å redde på veien. Og hvis det å skape mer fornybar energi IKKE handler om å ta vare på naturen, men å tjene penger på enda en naturødeleggende utbygging, så bør vi alle si et rungende NEI TAKK til det, mener naturvernerne.


Som naturvenn er det lett å bli rørt av de unge samens ord til oss alle denne kvelden, men kanskje er det feil å bli rørt? Kanskje er det Fred Olsen og storsamfunnet som har rett denne gangen? Hva tror du? I dag kommer i hvertfall Olje og Energidepartementet på besøk for å høre på klagene.  Her på bloggen kan du se og lese et lite utdrag fra det som ble sagt i går.


Her er appellen fra de samiske ungdommene i skriftlig versjon:

- ”Vi ungdommer i Voengelh-Njaarke reinbeitedistrikt har vokst opp her mellom fjell og daler og det var en selvfølge at det var hit en var født og det var her en skulle leve. Argumentet vi får er at det allerede er utbygd her, derfor kan vi utbygge det enda mer. Dette er etter vår mening en utrolig dårlig unnskyldning. Det er så rart at vi som kjemper for vår fremtid, kultur og våre liv blir stemplet som aktivister, mens selskaper som bryter rettigheter og holder på med kulturelt folkemord ikke blir stemplet som kriminelle og lovbrytere, er rett og slett helt absurd. I hele våre liv har vi fått hørt at vi er unge og at vi kan gjøre hva vi vil, vi kan bli hva vi vil. Dessverre er det ikke slik. Det er ikke vi som bestemmer om vi får det liv vi ønsker, for det liv vi ønsker er det du som bestemmer. I folkemunne sies det at rasisme ikke finnes mer, men vi ser det hver eneste dag. For den vi er blir ikke akseptert og vi blir sett på som mindreverdige og må flytte på oss. Det er diskriminering. For vi som har vært her lengre enn nordmenn ble tatt fra oss alt vi eide og alt vi hadde og ennå i dag tar dere fra oss det siste vi har igjen. Om ikke det er rasisme i deres øyne så må dere være blinde. LA FJELLENE LEVE!!!”

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan