torsdag 2. juli 2015

Steiner i Børgefjell

Trøndelag har mange ville og vakre nasjonalparker og i løpet av de siste fire dagene har vi overnattet i to av dem. Først Børgefjell, så Blåfjella Skjækerfjella litt lengre sør. Her i hjertet av Norge har vi alt lagt til rette for fantastiske naturopplevelser. 


Denne gangen kjørte vi til Susendalen, lengst sør i Nordland og gikk over Susna ved Oksvollen. Turen gikk sørover til det store vannet Austre Tiplingen i Børgefjell. Vi var litt spente på føret siden våren har vært sen i år, og sommeren lar vente på seg.


Det var mye snø i områdene over 800 meter, men nede i liene var det bart og fint. Et rikt fugleliv møtte oss med sitt vårkor: Blåstrupe, Lappspurv,  Sivspurv, Bjørkefink, Havelle, Fjelljo, Heilo, Gjøk, Trost, Gulerle, Fjellrype, Lirype, Småspove, Storlom Heipiplerke, Dvergfalk og mange flere. 


Det er så spennende med slike vårturer i fjellet når man får oppleve naturen våkne til liv etter en lang vinter. Vi merket ikke mye til insektene den første kvelden, men neste morgen var det så det fosset ut av busker og kratt (spesielt fjærmygg). Masse god mat for fjellets fugler som skal få frem sine unger disse ukene i juli.


Vi har alltid med oss en bok eller to på slike teltturer, selv om det viktigste er å oppleve naturen der vi er. Denne gangen var det Rudolf Steiner og hans tanker som ble med til Austre Tiplingan.  

Mens sola går ned over Kvigtindmassivet leser vi om hans forsøk på å finne en syntese mellom naturvitenskap og åndelig opplevelse. Det passer i grunnen godt.


Rudolf Steiner snakket mye om at vi må la de kreative kreftene i oss komme frem. ”Dere forstår ikke at menneskets kreativitet er et uttrykk for den samme kosmiske kraft som skaper naturen” sa han. 

Steiner snakket også om at mennesket har ”to sinn”: det ”objektive” og det ”subjektive”. Det objektive sinn er den delen av oss som har med dagligdagse ting å gjøre, mens det subjektive sinn er den delen av oss som har med den indre verden å gjøre. Moderne psykologi snakker også om et slik ”skille” mellom høyre og venstre hjernehalvdel, der den venstre (som styrer høyre side av kroppen) er mest praktisk, rommer bl.a språkforståelse, regneferdighet, logikk osv og den høyre jobber med intuisjon, følelser, helhetsforståelse og aktiviteter som ikke så lett lar seg omsette i ord. 


Et viktig skille som forskerne snakker om i dag er at den høyre hjernehalvdelen har som hovedfokus ”å være” mens den venstre har fokus på ”å gjøre”. Steiner var veldig opptatt av at vi mennesker måtte bli flinkere til å fremme de egenskapene som tilhører det subjektive sinn som han snakker om, som ligner det vi i dag omtaler som ”høyre hjernehalvdel”. 

Det ser uten tvil ut som om vår vestlige verden i dag har et ekstremt fokus på ”å gjøre…” Kanskje kan Steiner minne oss på noe viktig i sine tekster? Hvis vi tar oss tid til å lese…som vi gjorde en vakker junikveld ved Austre Tiplingen. 


Havella speiler seg i Tiplingen sammen med dronninga av Børgefjell, Kvigtind.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan