søndag 7. juni 2015

Stor salamander og stor glede

I dag har vi vært på naturgledetur til en salamanderlokalitet i Stjørdal kommune. Det var stor begeistring blant både store og små over alle de fine salamanderne vi fikk se. 
Om noen blir i tvil, ungene håndterte de små amfibiene veldig forsiktig. Det er noe av det viktigste med denne nærkontakten med naturen; å fortelle at alt liv er en gave gitt oss. At det skal behandles fint, om det er stort eller smått. Det legger grunnlaget for noe veldig viktig. Har du tenkt over det? 
Du som driver vårhogst i skogen? Du som sier vi må ha mer penger og kraft? Hvilket eksempel er vi for barna våre?
Både stor salamander og liten salamander ble trukket opp av dammen, og kunne studeres i et medbrakt akvarium. Der jeg også fikk mulighet til å ta noen bilder. 
Stor salamanderen står på rødlista for truede dyrearter, og den står i fare for å dø ut. I mange år har bestanden gått tilbake fordi leveområdene har blitt ødelagt. Utallige yngledammer er fylt igjen, asfaltert, bygd ut eller omgjort til dyrka mark. 


Stor salamanderen har sitt nordligste leveområde her hos oss i Trøndelag. Den finnes også i Hardanger og på Østlandet, fortalte ferskvannsbiolog Jon Kristian Skei som ledet turen.

Han hadde satt ut 10 ørekyte-ruser i myrtjønna dagen før vi dro ut. Det ga god uttelling, og vi kunne studere de små skapningene på nært hold. Stor salamander har gul farge under buken, mens liten salamander er mer oransje. 


Hvorfor er vekst en forutsetning for lykke i vårt samfunn? Markedet og pengene dominerer, og vi ser hele tiden hva dette fører til. Stadig flere naturområder blir ødelagt og spist opp av våre maskiner. Kan vi ikke stoppe opp snart og spørre: Hvorfor?

Når en liten salamander kan skape slik glede - så er det virkelig en grunn til å tenke seg litt om.


Alette Sandvik og Kjartan Trana

2 kommentarer:

  1. Kjempeflott innlegg, som virkelig fremmer viktigheten av naturglede. Bilde av storsalamanderen var knallflott!

    Knut Børge

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan