tirsdag 1. oktober 2013

Rypeforvaltning

Årets rypejakt er over, og i år ble det ingen jakt på meg. Raportene sa at bunnåret fra i fjor hadde forplantet seg over store deler av Trøndelag - og ellers rundt i landet. Dermed gjorde jeg som jeg også har gjort noen ganger tidligere år, jeg konsentrerte meg om å ta naturbilder.  


Mine jaktkamerater gikk i fire dager og så nesten ikke fugl i terrenget. Det var faktisk dårligere enn i fjor, og det i noe av det beste rypelandet som finnes i Norge. Siden vi startet jakta rundt årtusenskiftet har det bare gått en vei med rypebestanden. rett ned i et historsik lavmål! Det trengs nok en ny måte å forvalte disse fuglene på. 


Tenk at vi i dag ikke har noe mål for hvor stor bestanden av rype skal være. Det jaktes om det er fem millioner ryper i Norge, det jaktes om det er 500.000 og det jaktes sikkert den dagen det bare er igjen 50.000 også - Om vi da ikke tenker nytt.

Jeg har laget et par saker om dette temaeti NRK Trøndelag de siste dagene. Ta deg gjerne tid til å lese de to nettsakene, og gi gjerne en kommentar til tankene som forskerne kommer med:
Ellers legger jeg med noen bilder som viser litt vakker fjellstemning, og at det selvfølgelig er fult mulig å ta en tur i fjellet på høsten selv om man ikke kan eller vil skyte ryper. 

Naturfoto er minst like gøy!


8 kommentarer:

 1. Veldig flotte bilder, og interesseant å lese igjennom! Hvilket kamera bruker du?

  SvarSlett
 2. Takk for det anonym!

  I dag bruker jeg for det meste Nikon D4.

  SvarSlett
 3. Jakter ikke selv, bare med fotoapparatet, men en behøver ikke være så veldig klar i toppen for å forstå at det å jakte med hund er rovdrift på rypebestanden. Når 750.000 jaktkåte jegere skal minst ha 4 ryper i sekken før hjemvegen begynner, da blir det lite med ryper igjen i fjellet. Det å bruke hund under rypejakta er vel ingen jakt, men en massakre av rypebestanden. Jaktopplevelse eller noen spenning med jakten kan jeg heller ikke forstå at det er når hund brukes, lite macho spør du meg. her må rypebestanden totalfredes, er vel på rødlisten allerede. Ser at det å jakte har blitt veldig status, der en skal vise seg frem med firhjulstrekk, mange hunder og utstyr til flere hundre tusen. Naturopplevelse snakkes det om, noe jeg ikke kan forstå ved å gå ut å drepe. Naturopplevelsen må vel være stillheten, lukten av frisk luft og det å kjenne på harmonien som råder der ute i villmarka, ikke kruttslam og ha gleden av å gå og drepe alt som rører seg rundt en.
  Flotte bilder Kjartan, godt å se at naturen kan nytes uten børse, men med hund og fotoapparat i en skjønn harmoni. Ha en god høst!

  SvarSlett
 4. Hei Kjartan

  Jeg har selv jakta litt rype i Rogaland og da spesielt på fjellrypa siden den lille bestanden med lirype mer eller mindre er blitt borte der jeg jakta. Hvert år taksert de terrenget i forkant av jakta,med det resultat at det enkelte år ble fredet. Men til hvilken hjelp når en bare kunne ta en tur på naboterrenget hvor vi med gunstig vindrettning kunne jakte på flere av de samme rypene som holder til i terrenget som var fredet. I flere terreng opererer en med baglimit men blir den like godt ivaretatt til fjells med dårlig oppsyn som i ei lakseelv med godt oppsyn... Sesongen for rypejakt er og nesten dobbelt så lang som fiskesesongen i ei lakseelv selv om jakttrykket er roligere i siste del av sesongen. Det er liten helhetlig tenkning/forvaltning og så lenge den ikke er på plass så er jeg nok redd for at pila fortsatt vil peke nedover med noen enkelte oppsving.(men oppsving i forhold til hva 1980 eller 2013)
  Jeg syns vi skal vis rypa vår raushet å totalfrede den i et par år mens en går i tenkeboksen og kommer frem med en skikkelig forvaltningsplan.

  Ellers blir jeg kraftig provosert når jeg prater med jegere som reiser til fjells på lirype jakt med flere uthvilte hunder som sopper terrenget å når utbytte blir magert ja da er det rovfuglene som får skylda.
  Har selv sett falk som har slått rype og kongeørn komme seilende noen få meter over bakken på jakt etter en hare eller ei rype. Det er en opplevelse som for meg er større en antall ryper i sekken:)

  Når en ser på bildene så ble jo din jakttur vellykket:)

  Mvh Rune

  SvarSlett
 5. Flotte bilder som vanlig.

  Det er åpenbart store variasjoner. Her oppe i Finnmark er det brukbart med fugl. Noen steder ganske mye, andre steder ikke fullt så mye.

  Ang. jakt med hund. Det er jegeren som dreper rypene, ikke hunden. Det går fint an å kombinere jakt med hund og forsvarlig uttak. Baglimit er viktig, og selv om en del ikke bryr seg, har jeg såpass tiltro til jegere at de forholder seg til de reglene som er satt.

  Hovedproblemet er kanskje at begrensningene ikke er strenge nok.

  SvarSlett
 6. Great photos!!! But my favorite is the eighth photo...:o)

  SvarSlett
 7. Det var tydligen dåligt i Sverige med. Men vi har ju restriktioner.
  Vilka vackra bilder du visar. Ni har så vackert. Gillar er hund....

  SvarSlett
 8. Trodde ikke det kunne bli værre en i 2012. Fiskestang og kamera må vel bli fast innventar i sekken. Synd jeg ikke kunne bli med men håper på neste år. Trening av hunder mens kullingene ennå er små er et stort problem mange steder.Men la oss frede rypa i 2-3 år i N-Trøndelag.Til fjells drar vi læll!! Ole M

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan