onsdag 30. oktober 2013

Mørketid er utetid

Så siger november innover oss snart, og mange får problemer med å komme seg ut - Men hva er egentlig problemet? Det sitter jo bare i hodet til de fleste av oss, og nå har vi virkelig behov for å være ute! Derfor en liten blogg som skal motivere deg til å ta med ungene ut i de mørkeste månedene i året.


I helga var det vindstille, oppholdsvær og åtte grader i skyggen. Det er i grunnen ganske likt det været vi har i juni. Dermed skulle det absolutt være mulig å komme seg ut i naturen en tur. 

Likevel er det så mange som skaper sine egne dørstokker, og de blir ekstra høye på denne tida. Dagene er så korte, været er så dårlig, hvordan skal vi holde oss varme? Hva skal vi gjøre? Vel, jeg har i hvertfall tenkt å hjelpe dere med det siste spørsmålet i dette innlegget. Litt lenger ned kommer en liste over hva barna og du kan gjøre når dere er på tur. 


Det å være ute noen timer, eller å ta med seg teltet å dra på tur, det er noe unger og ungdom har gjort i årevis og mestret. Da klarer du det som voksen også, begrensningene sitter i dine egne tanker - få dem bort! Livet er herlig der ute, her er noe du kan gjøre:

UTELEIK
Det finnes en mengde å velge i. Kongen på haugen, sisten, gjemsel, kongle/snøballkrig, spark på boksen, rødt lys, rulle ned en skråning. Det er bare fantasien som setter grenser.

MIME
Mange barn synes det er gøy å mime et dyr. Hvert enkelt barn står fram for de andre og mimer, og så skal de andre gjette hvilket dyr det er.

TENK PÅ ET DYR
Dette er en egen variant. En av ungene tenker på et dyr, og de andre får stille spørsmål etter tur. Er det stort? Har det tenner? Kan det fly?

FINN BOKSTAVEN
Hvert lag eller barn skal finne noe i naturen som begynner på f.eks «B» eller «L».


FJELLKLATRER
Klatre og klyve i små fjell, på store steiner og i trær er ofte populært, enklere kan det vel ikke gjøres.

STUDER STJERNEHIMMELEN
På klare høst- eller vinterkvelder kan både små og store få litt av hvert å filosofere over bare ved å titte opp på stjernehimmelen.

LOMMELYKT
Dra på tur med lommelykta. En tur i skogen er andeledes og spennende da.

FLAGGBORG
I mørket er flaggborg eller spark på boksen ekstra spennende. Noen vokter boksen andre prøver å snike seg innpå. Morsomt!!!FUGLER I VINTERSKOGEN
Lokk til deg meiser eller en hakkespett. Det er enklere enn du tror, bare lag noen lyder som ligner - og ha litt tålmodighet. Høst- og vinterskogens fugler er ekstra nysgjerrige.

GJØR DET ENKELT
Ta turen til nærmeste fjell, berg, bakketopp eller steinknaus.  Nyt høstfargene og stek pinnebrød eller pølse på bål.

BÅLET
La barna få styre så mye av bålopptenningen som de føler for. Eller la de laget sitt eget bål.


BILDER/FILM
Lag en skrekkfilm eller lag en fotokonkurranse. Se på farger og detaljer.

DRA TIL SKOGS OG VELG JULETRE
Det er fortsatt lenge til jul. Men en søndagstur som ender i å velge ut det perfekte juletreet er spennende - og det gir oss noe å glede oss til. Du kan også plukke ting til dekorasjoner.

UTLAGTE SKATTER
Når det passer seg slik, før turen startet eller like etter en rast, kan en av de voksne gå et stykke foran og legge ut små skatter. Faren min var ekspert på dette, plommer ble gigant-blåbær og apelsiner vokste på grana. Jeg glemmer det aldri!

NATURSTI
Selv små barn kan ha glede av å være med på natursti. Lag kreative og enkle oppgaver som:

1. Finn ei kongle
2. Finn to bær
3. Finn tre ulike blader
4. Finn fire forskjellige steiner (runde, flate, osv)
5. Finn fem ulike kvister fra trær.


DRA TIL SJØEN
I fjæra er det mye liv selv om det er Høst og vinter. Krabber, tanglopper, steiner og skjell, lukt av tang og tare. I strandkanten er det masse å se på og holde på med!
FLYNDRE
Det å kaste en flat liten stein utover vannflaten slik at den spretter bortover kaller vi å kaste "flyndre". Her gjelder det å øve inn ferdigheten, så kan man konkurrere om hvem som får til flest sprett.

TREFLIS- ELLER SKJELLRACE

Spikk flis eller bark til båtfasong og fest en pinne til mast. Vind og strøm og litt flaks bestemmer hvilken båt som kommer først i mål. Tomme blåskjell er også utmerket til regatta.

BONDEGÅRD
Grankongler er fine kuer når man setter bein på dem. Bruk greiner og det du finner. Av furukongler kan man lage sauer. Gjerder, fjøs og eng skapes av det som ligger i skogen.

GÅ PÅ SPORET
Ved å studere spor eller sportegn etter dyr kan du og ungene få mye å tenke på. Også lærer vi alltid noe nytt.Det er greit å huske at unger i dag er ikke noe anderledes enn når vi selv var barn. Selv om mye har forandret seg med data-alderen, så elsker de å utforske og kan gjerne se gleden i å slite seg gjennom en lang skiur - mot en liten belønning.
Husk at man blir kjent med ungene sine på en helt annen måte ute i naturen. Kanskje rollene hviskes ut litt og mamma blir mer leken, pappa blir gladere og ungene plutselig kan vise at de tar ansvar.Det er rikelig med muligheter for små og store naturstudier nesten uansett hvor man drar på tur, man må bare ha tid og tålmodighet til å la barna oppdage det. På turer med barn er ofte det som skjer underveis mer spennende enn selve målet som de voksne har satt. 

Det kan faktisk være lurt å ikke ha et spesielt mål for turen, man kan rett og slett bare være på tur til man skal hjem igjen - uten snakk om "å komme frem". 

God tur ut!

5 kommentarer:

 1. Flott innlegg Kjartan :-) Det er så viktig å la unger få lov å være unger. Og det er så godt å være ute hele året :-)
  Tone

  SvarSlett
 2. You have a wonderful family!
  It seems that your children enjoyed the hike! :o)

  SvarSlett
 3. Så flott. Det er bare å kle seg etter været og komme seg ut :-)

  SvarSlett
 4. Så flott et innlegg. Det er bare å kle seg etter været og komme seg ut :-)

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan