mandag 14. oktober 2013

Valg

Vi har vel alltid et valg? På en grå dag kan vi velge å sitte inne, forbanne regnet som faller ned og tåka som henger tjukt over fjella. - Eller vi kan kle på oss, komme oss ut og oppleve naturen. 


Vi kan velge å vaske huset denne helga, brette sammen klær, rydde inn hagemøbler, melde oss på seminarer, skrive blogg, gå på lørdagshandel, kjøpe hytte, adoptere en katt, betale regninger, legge oss fortvilt og utmattet ned på sofaen. For vi kan fylle liven våre med 1000 ting og 1000 tanker. - Eller vi kan komme oss ut, gå oss klar og tom. Sovne med godfølelsen i kroppen og roen fra skogen i sjela. Glad!


Vi kan faktisk velge. Velge et liv på høygir eller velge å søke roen. Vi kan prioritere de tingen som virkelig må gjøres, og ellers gjøre det som gjør oss mest glad. Vi kan oppleve, utforske, besøke, gå, reise og dra på eventyr. 

Vi kan jo vente til vi har nok penger til den sydenturen som vi har tenkt på så lenge. - Eller vi kan dra ut på denne regnværsdagen og utforske en ny dal i tåka. Det som er mest spennende er at vi alltid har valg.


Vi kan velge å bli der vi er, eller vi kan kan gå videre mot nye høyder. Alle kan føle og tenke at det livet man har valgt, det må man bare fullføre. Men husk at livet er ditt eget og tankene dine egne. Ingen skal puttes i bur, tvinges, eller trues til å bli - Ikke av andre, ikke av egne tanker. Dagene er hvite lerret og det er du som fører penselen, sammen med naturens krefter.


Vi kan rote oss bort i tåka, bli fortvil og sur. - Eller vi kan velge å ta det med et smil, som en spennende utfordring. Vi kan velge å se på hundens glede, der den hopper ut fra tåkehavet, lære naturgleden av den. - Eller bli sur, banne og sparke etter den helvetes bikkja. Det er ditt valg! 


For du har et valg mellom den svarte ulven eller den hvite ulven, sa indianerhøvdingen. Den svarte står for alt det negative; misunnelse, grådighet, sjalusi og tunge tanker. Det er åpenbart hva den hvite står for, men ikke like klart hvem som vil vinne av de to. - Den du forer, sa høvdingen. 


Inne i deg har du en elv av godhet. Det krever bare at du tar deg tid, setter deg ned og lytter. Da kan du drikke av denne, få ekte inspirasjon. Ekte glede! - Eller du kan surre videre rundt med slør forann øynene. For du har alltid med deg noe annet også, en enorm strøm av tanker, kjas og mas. Det er irritasjon, press og frykt. Så alt for mye frykt! Angst for hva andre tenker og sier, redsel for hva morgendagen bringer og frykt for å ikke være bra nok. Du kan faktisk velge det bort!


Du kan forandre en grå dag til et eventyr. Du kan selv endre høstvindens uling til den vakreste sang. Det er ditt valg!


Om vi vil er livene våre blanke minnekort, vi kan velge å starte fra nå av. Fylle kortene med de turene og bildene vi ønsker. Joda, det vil bli grå dager, det vil bli regn og vi vil gå oss bort, men husk nå at det er du som velger hvordan du tar det. Vi har alltid et valg!

11 kommentarer:

 1. Veldig bra skrevet og bilder som helt perfekt passet inn.

  SvarSlett
 2. Helt riktig Kjartan, veldig bra tekst! Jeg er en stor tilhenger av å velge å ha det bra :)

  SvarSlett
 3. Flotte bilder og tekst.

  SvarSlett
 4. Beautiful text and love these photo's. Nature in Norway is pure, impessive and realy phenomenal! Greets Anouk from Holland

  SvarSlett
 5. Fint inlägg - och träffsäkert mitt i prick. Och oj oj sååå fina bilder !

  SvarSlett
 6. Kloke tanker og kloke ord, Kjartan. Fulgt av magiske bilder!! Du er så flink!

  SvarSlett
 7. Kjempefine bilder og nydelige og sanne ord.

  Tone

  SvarSlett
 8. Det må jeg si var godt skrevet og midt i blinken for meg å hente inspirasjon nåer en er trøtt og sliten etter maaaange nattevakter--en har nemlig ett valg om hvordan man tar det!Men ikke alltid like lett å huske..derfor er det bra med sånne blogger som din som gir en det lille extra.Veldig vakker den kvinnen..ellerhulder som er med på bildene..gir ett kjempepluss:))

  HilsenAnita i Vest.

  SvarSlett
 9. Vilken text du skriver!! Vackert o vackra bilder till: TOp job!

  SvarSlett
 10. Gode ord til ettertanke Kjartan, og flotte stemningsfulle bilder! Må innrømme at jeg driter i hverdagens gjøremål innimellom når jeg hører ropet fra skogen! Da er valget lett! :-)
  Mvh Lillian

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan