lørdag 2. januar 2010

Ørn drepte hund

Den siste tida har nyhetene igjen vært preget av overskrifter om jakthunder som blir tatt av rovdyr. Dette er selvfølgelig trist for de famillier som mister hunden sin, men min påstand er at dette faktisk ikke fortjener den oppmerksomheten det får i media. Virkelig ille blir det når ordet "drept" stadig knyttes til slike hendelser.


Jeg tror vi bør tenke igjennom hvilket forhold folk får til det dagligdagse i naturen når vi gjør slike historier om til drap. Dette er jo noe som skjer ute i naturen. Skal vi kanskje begynne å skrive om elgjegeren som drepte en 20-spiring?

Nei, journalister bør trå varsomt i ordvalget og valget av overskrifter her. Målet kan jo ikke være å skremme, men det må jo være å få flere folk ut i skog og mark. Det naturligste stedet på jord!


Jeg prøver så ofte jeg kan å si min mening: At oppslag om hundedrap faktisk er rovdyrfiendtlige og at nyhetene er med på å fremedgjøre oss i forhold til naturen. Historier om såkalte rovdyrdrap er servert i årevis. Hva er det som gjør disse nyhetene så gode at de fortjener krigstyper? Det må jo ligge noe bak at dette slås opp, mens vi aldri får se noen stå med en flat og overkjørt hund i avisen.

Det til tross for at statistikken taler for at hunder og trafikksikkerhet burde være en viktigere sak å ta opp. Se bare på følgende årlige tall om hund, hentet ut fra forsikringsselskaper i Sverige:
 • Død eller skadet av bil 4.343
 • Drept eller skadet av vådeskudd 81
 • Drept eller skadet av rovdyr 50
Må bare legge til at det hjelper at det fokuseres på dette, etter en mengde debattinnlegg fra engasjerte naturfolk endret Dagbladet sin overskrift. Lokalavisa her, som skrev om den ene saken, klarte også å moderere sitt språkbruk utover dagen. På nettet i Namdalsavisa heter det nå at ørna tok hunden, og at ørna spiste denne.

Det er også det korrekte. Ørna tar dyr og spiser disse, det er slik den lever. Det fortjener ikke noe oppslag, det er faktisk slik som skjer. Engasjer deg du også når du ser slike saker!


17 kommentarer:

 1. Flott innlegg, og 100% enig!
  Dette problemet med å sette rovdyrene i bås, og bare fokusere på at de skaper død og fordervelse er det rene idioti. Vi vil prøve å minske rovdyrfrykten blant det norske folk, men det er nå pokker meg umulig slik media holder på.

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 2. Enig her Kjartan!

  Selvsagt er det trist å miste en hund, enten den blir påkjørt, skutt eller tatt av rovdyr. Jeg har mistet noen jakthunder selv, og den ene var en drever som ble sparket ihjel av ei elgku. Selvsagt var det trist, spesielt da det skjedde på lille julaften, MEN skulle jeg slått stort opp i media med feite typer "DRAPSELG DREPTE USKYLDIG HUND, NÅ MÅ MYNDIGHETENE UTRYDDE DISSE LIVSFARLIGE DYRENE" ?

  Det var selvsagt helt naturlig at elgen forsvarte seg mot bikkja (ulv med korte bein), like naturlig som at ørna tar byttedyr. Problemet er kanskje at mennesket, til egen nytte og underholdning, har skapt en hel haug med hundearter som ikke er tilpasset å leve i norsk natur:-)
  Slipper man en drever ut i djupsnøen alene, er det en stor risiko for at en ulykke kan skje. Slipper man ut en liten skjødehund som er mindre enn en hare, er det selvsagt sannsynlig at den kan bli ørnemat. Det er naturlig! Skal slike avarter av hundedyr overleve er de avhengig av menneskets beskyttelse. Slippes de løs, er det en kalkulert risiko man må ta konsekvensen av selv!

  Det som blir helt feil er medias vinkling og vektlegging av slike naturlige hendelser! At de nører under menneskets rovdyr- og rovfuglfrykt er opplagt. Når det selv i dag finnes mennesker som oppriktig tror ørna utgjør en drapstrussel ovenfor mennesker, er vi i ferd med å fjerne oss langt vekk fra virkeligheten...

  Vi er jammen tøffe som bor i Trøndelag! Her finnes drapsulver som dreper rein, dvs fantes... den ble selvsagt forfulgt og skutt fra helikopter! Så har vi disse hordene med utsultet ørn, som nå t.o.m. har blitt så drapshungrige at de dreper små skjødehunder! Hva blir det neste?

  Håper myndighetene, med media på lag, redder oss ut av disse drapsmaskinenes klør for det er for sent!

  Godt nytt år!!

  SvarSlett
 3. Hei Kjartan!

  Du verden så enig jeg er. Vi er suverene til å sette alle andre (og da gjerne rovdyrene) i bås som enten drapsindivider eller skadedyr. I hvilken bok finnes slike familier? Ulv, gaupe, kongeørn og havørn tilhører "drapsfamilien"!? Hele dette vendetta mot naturens skapninger er rett og slett for å dekke over vårt eget drapsinstinkt. Og det er stort! Det finnes inget rovdyr som kan kalles for drapsmaskiner, bortsett fra oss selv. For er det noen som virkelig dreper for å drepe, så er det Homo Sapiens. Vi er suverene der. Og overskriftene settes for å selge avisa (eller tv-innslaget). Så bare fortsett å jobbe for forståelsen av at både rovdyr og -fugler er nødvendige for å opprettholde balansen i naturen. Ett er sikkert: Vi klarer det i hvert fall ikke!

  Hilsen
  Svein E. Børresen

  SvarSlett
 4. Media hauser opp slike nyheter å bruker store overskrifter for å få lesere til å kjøpe stoffet.(Agurknytt nå de ikke har noe annet å skrive om).Har selv mistet både katt og dachs på hytta som kongeørna tok men dette er kalkulert risiko nå jeg velger å ha med husdyra midt oppe i ett kongeørnrevir. Har bare meg selv å laste både for at bikja stakk av og katten ble tatt.Men jeg syntes ikke det det var kjekt når kongeørna svevet 5 meter over bikja i los men heldigvis gikk losen inn i tett granskog og kongeørna m-istet oversikten. Om det var rådyret eller hunden ørna var ute etter er ukjent ? Hadde aldri i en sånn situasjon valgt å skyte etter ørna men brukt skremmeskudd for å avlede.

  Terje

  SvarSlett
 5. Hei!

  Tror denne "nyheten" var laget kun for å sette igang visse særinteresser rundt i landet. Når man kjøper seg en hund på størrelse med ei rotte, må man kunne regne med at den blir spist av noe større. Selvfølgelig trist for de som var glad i hunden, men å lage en nyhet av dette er å gå for langt. Tenk om VG eller Dagbladet skulle skrive om alle dyr som til enhver tid blir drept av andre... ble egentlig ganske irritert da jeg så journalister bruke spalteplass på slikt møl...

  Ellers vil jeg ønske deg et riktig GODT NYTT ÅR med mange gode bilder og repotasjer :-)

  mvh Ronny

  SvarSlett
 6. Dette handler vel om betalte tips i media. Være seg Osloaviser eller andre medier i Norge. En liten slant å tjene, og litt oppmerksomhet, lokker jo. Sånt selger, og vi sluker kanskje? Hva om vi ga blaffen? Ikke lot disse nyhetene bli spennende?
  De fleste ler litt av dette, iallefall de jeg kjenner. Det finnes viktigere nyheter enn dette.
  Uannsett, et interessant innlegg.
  Ønsker deg fine fotodager i det nye året:)

  SvarSlett
 7. Helt enig! "Folk flest" har jo et unaturlig forhold til nature.

  SvarSlett
 8. Godt Du tar opp dette. Synes naturen og da vår "uberørt" natur samt våre rovdyr er under utidig press for tiden. Synes det har blitt mye verre de siste årene. Hvorfor?
  Er redd for at det åpnes jakt på Kongeørna og Havørna snart.De flotteste fjella er jo så uproduktive at de må bygges ned med vindkraft. Nei vi må bare skrive og kjempe. Vår nature trenger talsmenn. Du er en av de beste på dette Kjartan. Stå på.Olem

  SvarSlett
 9. Skal ikke hunder gå i bånd, båndtvang heter det har jeg hørt. Nå blir det jo dobbelt så trist for hundeeieren som må slite med dårlig samvittighet + savnet av følgesvennen. Greit å ha ørnen å skylde på.....

  Per E.

  SvarSlett
 10. Takk for mange gode og engasjerende kommentarer på innlegget...
  Selv om noen kanskje blir vel engasjerte og skriver om båndtvang på jakthunder :-)

  Man må også forstå hundeeiere som både blir lei seg når slikt skjer, og ikke minst blir redde når de leser om slike hendelser med krigstyper i avisene.

  Det er da man altså bør slå i bordet med statistikken. Vis til at dette faktisk egentlig ikke er noe å skrive om, her er man bare ut etter å spre frykt, det er altså flere som skyter hundene på jakt - Uten at avisene slår opp det.

  SvarSlett
 11. Den stakkars lille tassen på bildet så ikke ut som noe jakthund for meg, men jeg har tatt feil før ;) og uansett så er dette tragisk for dem som blir berørt.
  Poenget mitt ved jakt; bikkja trenger ikke løpe fritt før det er høyst nødvendig under jakta. Og båndtvang bør vektlegges hardere på bygda og ikke bare i storbyene for å ungå at lignende hendelser skjer igjen.

  Her bygges det opp og tilrettelegges for rovfugl som er utryddingstruet i norsk fauna for i neste omgang å åpne for jakt på samme arten, er det dit vi vil?? Det er lenge til dit enda (at kongeørna bør beskattes) tror jeg.

  NRK Sogn og fjordane hadde et innslag om dette i går, så nå er det vel ikke lenge før det blir åpnet for jakt på havørn og kongeørn eller?

  Mvh
  Per E.

  SvarSlett
 12. Per E. : Du er har vel litt rett, det er vel en sofa- og en jakthund. Ellers helt enig!

  Flere skulle ha lest litt mer om hvordan rovfuglbestandene reguleres. I næringskjedene går det jo ikke ovenfra og ned, men det er tilgangen på byttedyr som vil avgjøre. Det er bevist så grundig at folk bør begynne å få det med seg.

  Vi trenger ingen ørnejakt, mange kongeørn vil stryke med denne vinteren. Statistikken viser jo forøvrig at hundeierne bør stanse biltrafikken :-)

  SvarSlett
 13. Hei.

  Vi miste ein katt til ørn i januar. Mannen min kom på ørna rett etter at ho hadde drepe katten, like utanfor kjøkenvindauget. Vi bur i Sogndalsdalen. Ganske interessant å lese om så mange kjæledyr som vert teke av ørn no for tida. Er det vanleg, trur du, at så mange dyr vert teke i nærheiten av folk Eller er det berre i år media skriv så mykje om det? Er det lite mat å få tak i for ørna no, på grunn av den kalde vinteren, kan hende?

  Hjå oss slo ørna til i den kaldaste perioden. Dagen etter at katten vår vart teken, tok ho ein katt hjå naboen. Dei sat og såg frå stoveglaset at ørna åt og kosa seg i minst ein halvtime. Sjølv om dei gjekk ut på trappa og klappa i hendene, brydde ho seg ikkje om dei.

  Vi er ganske lei oss for å ha mist den fine katten vår, men at han vart teken av ørn ser eg på som ein nokså naturleg død. Dessutan fekk vi katten analysert, og den døydde nok veldig raskt. For meg hadde det vore verre om ein bil kjørte på katten, for då sit det vel ein tulling bak rattet som kan haldast ansvarleg. Det vi syns er litt ekkelt er at ørna er så nær huset og ikkje vert redd for folk. Kan ørna ta små ungar? Vi har ikkje ungar, men nokre av naboane har.

  Er det slik at ørna jaktar berre om dagen, eller kan ho ta dyr om natta og? Vi har halde kattane inne om dagen no, for å vere sikre, men kan vi vere sikre på at ho ikkje er ute då? Når ville dyr kjem så nær huset er det ikkje så kjekt.

  Interessant diskusjon her. Flott side du har!

  Beste helsing Kari.

  SvarSlett
 14. Hei Kari, og takk for et fint innlegg.

  Jeg tror kanskje det har vært flere slike hendelser mellom ørn og kjæledyr i år, nettopp på grunn av at vinteren har gitt matmangel. Men jeg legger til at dette er en personlig mening basert på ren synsing, tall har jeg ikke, bare et inntrykk fra media.

  Samtidig registrer jeg at media går i flokk i slike saker, de samme hundesakene (og katter) omtales gjerne i 10 - 15 aviser og nettaviser. Vaktsjefene rundt om synes nok dette er godt stoff, for litt blod, rovdyr og frykt gir alltid klikk på nettet. Det kan også forsterke inntrykket av at vi oversvømmes av ørn som spiser hunder og katter.

  Det at ørna er så nær huset handler nok også om snørik og kald vinter. Den er desperat etter å få i seg næring og den naturlige skyheten overdøves av det som er et viktiger instinkt; mat.

  Ørna jakter bare om dagen, så kattene er tryge for den om natta (da er reven farligere), men ørna kan være ganske tidlig i gang i grålysningen.

  Den kan ikke ta små barn, men små barn bør man uansett holde et øye med når de er ute, mener jeg. Elgen sparker heller ikke ihjel små barn, men hva om det kom en forvirra ungokse? Eller det som virkelig kan skje, hva om det kom en syk man fra Oslo i bil?

  Det er aldri kjekt å ha rovdyr rundt huset når man har litt frykt for disse, men selv mener jeg at den frykten er ganske ubegrunna i forhold til mange andre farer.

  Tenk på at 1100 barn ble skadd på skoleveien i fjor (ingen av rovdyr). Skoleveien er det jo faktisk grunn til å frykte. Ikke ulv, ørn og gaupe - som likevel får langt flere oppslag i media. Er vi ikke litt rar vi mennesker?

  SvarSlett
 15. Hei Kjartan!
  Fint innlegg. Har du referanse til den svenske statistikken om tap av hund som du viser til? Finnes ikke norsk statistikk?

  Hilsen Bård.

  SvarSlett
 16. Hei Bård.

  Svenske Agria er så vidt jeg vet de eneste store på dette forsikrongsområdet, som også offentliggjør statistikk rundt temaet. Agria er vel også blant de største her i landet på hundeforsikring, men jeg er usikker på om de har offentliggjort bare norske tall.

  http://www.agria.se/

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan