mandag 4. januar 2010

Bra bilder 3

I de tidligere innleggene i denne serien, bra bilder 1 og bra bilder 2 har jeg fokusert på viktigheten av å være ute, og det å utnytte situasjonen når man står midt oppe i den. I dette innlegget er lærdommen en slags kombinasjon av de tidligere innleggene, men det handler også om noe annet som er svært viktig når du skal fotografere natur. Gaupebildene under kunne aldri blitt til uten.


Sent en tirsdagskveld i februar 2007 ringer en bekjent fra Overhalla meg på mobilen. Ei gaupe har revet et rådyr like ved en skogsbilvei, den har to unger i nærheten og de har vært fremme ved rådyret en rekke ganger. Jeg har egentlig lovt bort at jeg skal ta et tak i huset denne kvelden, men samboeren forstår at noe spesielt er på gang og gir meg permisjon. I Overhalla får jeg oppleve gaupa på nært hold, og jeg får noen bilder i lyset fra ei stor lommelykt. Jeg drar hjem og stiller klokkealarmen. Her skal jeg selvfølgelig tilbake før jeg starter på jobb neste dag, noe slikt opplever man sjelden.


Neste dag er jeg på plass lenge før lyset kommer, og gaupene de er også på plass. Jeg får en rekke bilder av gaupefamilien. Det handler altså om å komme seg ut og det handler om å utnytte situsasjonen. Bildet under (som jeg selv setter ganske høyt) får jeg når gaupa springer over veien i lysene fra en passerende bil. Det bildet har blitt brukt en rekke ganger.


Men hvorfor dro jeg egentlig ut denne kvelden og kom tilbake neste morgen? Det handler om kunnskap. Jeg har hørt fra flere at den beste muligheten til å se gaupe er når en familiegruppe har fått tak i et rådyr på vinteren. Da blir de i området og spiser på dette til de er ferdig med kjøttet. Det lønner seg å lytte til folk som har vært ute noen dager, det være seg jegere eller naturinteresserte.


Dessuten var det jo viktig å få dette tipset. Man må altså snakke med folk for å få kunnskap og samtidig må man lage seg et lite nettverk av folk som er villig til å si i fra når noe skjer. Det var slik bildene av gaupa ble til.

7 kommentarer:

 1. Viktig å lytte til erfarne fjellfolk ja :)

  Det gaupebildet som er mye brukt er et virkelig kanonbra bilde! Syns også bildet du viser etterpå med gaupa som forsvinner foran bilen er et meget godt bilde.

  Slike muligheter som du fikk her, er ubeskrivelige (tror jeg) :)

  SvarSlett
 2. Du må nok kombinere dyktighet,dine egne-og andres erfaringer,ståpåvilje,tålmodighet samt en del flaks for å få tatt slike ekstreme bilder,som du etter min mening har mange av.

  Bildet av gaupa i billysene er blant topp tre på lista over de "all time" beste naturbildene jeg har sett.

  SvarSlett
 3. Jeg skulle SVÆRT gjerne ha hatt disse bildene i mitt eget arkiv... Bilde to setter jeg høyest om jeg må rangere.

  SvarSlett
 4. EN DRØM!
  Finnes ikke rådyr ved hytta vår, så jeg levner ikke mye håp om at gaupa finner noe rådyr der på vinterstid. Sommeren er det jo sau da..

  Flott knipset du!

  SvarSlett
 5. Her var det mange herlige bilder :)
  Likte gaupebildene veldig godt(selvfølgelig, går vel ikke an å ikke like dem?)-men også flere av ørnebildene lenger ned her. Godt å sette seg ned i sofaen, og drømme seg bort blant slike fantastiske naturbilder!

  Ha en riktig fin kveld!

  SvarSlett
 6. Både bilde 2 og 3 har en fin og mystisk stemning. Må ha vært en helt rå opplevelse!

  SvarSlett
 7. Takk, tusen takk for tilbakemeldinger. I morgen kommer en blogg fra kulda her i Namdalen. Har fått noe bra i dag, men glippa på noe jeg virkelig skal jobbe mer med i morgen. Greit å ha kveldsvakt når frostrøyken ligger tjukt over fjorden og elva.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan