søndag 10. januar 2010

Objektiv eller bil?

Sigma 300-800 mm er et objektiv for spesielt interesserte. Etter å ha brukt denne monsterzoomen i flere år får jeg nå svært ofte spørsmål om hva jeg synes. Jeg har derfor bestemt meg for å skrive litt om dette på bloggen min, mest for å ha noe å vise til når det dukker opp flere som lurer på hvordan jeg er fornøyd med dette objektivet.
Dermed har du egentlig et objektiv som ikke er så alt for lyssterkt, det er en av svakhetene. Likevel har du et fantastisk zoomområde og en utrolig fleksibilitet som gir meget gode bilder under gunstige forhold. Det er ingen tvil om at det leverer varene slik et ekte kvalitetsobjektiv skal gjøre. Gode kamerahus med lite iso-brus har i tillegg gitt objektivet en opptur for meg. Tidligere ble det brukt mye med Nikon D300, nå med D3s har det blitt et enda mer aktuelt valg når jeg skal inn i en kamuflasje, selv på tjukkeste vinteren.


Her er det D3s (på 2000iso) med Sigmaen brukt på 500 mm. Det du ser er hele bildet ubeskjært, og du legger sikkert merke til at kantene ikke har blitt mørke selv med fullformat på dette objektivet.


Dette er en ubehandlet 100% crop av havørnas hode fra samme fil.

Under fotografering av sjøfugl i drittvær på Sklinna ga objektivet meg en mengde utsnitt og bilder som jeg ellers ikke ville ha fått. (Se: Bra bilder 2) I kuling og sjøsprøyt var det utenkelig å begynne å skru konvertere, men med Sigma-objektivet hadde jeg full pakke.

Vekta er både et problem og en fordel. Det blir virkelig stødig når det først står på et godt stativ og et solid underlag. Det er selvølgelig en plage å ferdes med dette monstret i felt. Tyngden er en ting, lengden er nesten verre. Du må ha en 140 liters fjellsekk for å ta med deg rundt. Jeg vil samtidig anbefale å bruke et tungt videostativ når du rigger det opp. Det kan med fordel gjøres stabilt på alle tenkelige måter, som å henge på ekstra vekt på stativet eller støtte opp ekstra under stativfestet på objektivet. Utløsersnor er en selvfølge.

På 360 mm

På 750mm

Dette er og blir mitt kamuflasjeobjektiv. Det kan selvfølgelig på ingen måte erstatte en lett 300mm, men det blir som å sammenligne en oppladbar drill mot et slagborr. Her er det verktøy for forskjellige oppgaver. For meg som fugle og dyrefotograf finnes ikke det ultimate objektivet, jeg vil alltid drømme om enda større tele og mer lys. I mellomtiden er Sigmaen det nærmeste jeg kommer.

+ Fleksibilitet og kvalitet.

- Vekt, håndtering og lysstyrke.

Denne testen sier mye om kvaliteten, og er en av årsaken til at jeg kjøpte objektivet:

http://www.pbase.com/liquidstone/image/58879465/original

Sigmaen kostet 46.000 her i Norge da jeg gikk til innkjøp. (Tror Escorten min er verd 15.000, men det er en bevist prioritering). Jeg kjøpte objektivet nytt hos FotoVideo.no. Nå i januar 2010 ligger prisen på 75.000 kroner, og det er valutakursen som skaper svingningene. Det kan det jo være greit å følge med på om man vurderer å investere i noe slikt.


Sigmas 200-500 mm f 2.8 koster forøvrig 186.000 kroner i dag. Det passer jo bedre med overskrifta, om du sitter å vurderer egne prioriteringer i tida framover.

5 kommentarer:

 1. Veldig enig i at man skal prioritere linse foran bil - jeg har for tiden en linse som koster mer enn 10 ganger bilens nåværende verdi :)

  Når det gjelder linsen omtalt så vet jeg ikke om jeg hadde satset på den, har mere troen på fastobjektiv +/- konverte og heller evt croppe senere utsnittet du trenger.. men men, det er fint (men strevsomt) med alle disse forbrukervalgene man må ta hele tiden :))

  ps: fine bilder!

  SvarSlett
 2. Ja, kjartan, hær har du et monster av ei linse!
  Sikkert mange som ønsker seg en slik, men det koster mye penger! Jeg har selv brukt mye penger på en sigma 150-500mm og det er nok for min del.

  Gratulerer med ny linse da :)

  Hilsen Jan Erik.H

  SvarSlett
 3. OBJEKTIV! selvfølgelig... som består av flere linser, og til slutt en bil for å farte litt rundt da:-)

  Ser helt klart fordelene med telezoom, i like stor grad som jeg ser fordelene med fastoptikk. Det er vel lite tvil om at en fast 600/4 eller 800/5,6 yter medre enn en zoom, men fleksibiliteten i utsnitt er jo gull verdt som du sier!

  Jeg har satset på max optisk kvalitet med faste teler, og har mistet noen bilder pga konverterbytte gitt. Når det er grisekaldt er det et lite kunststykke å håndtere konverter uten at den blir full av dogg... Det tar jævlig lang tid å lufte den vekk igjen! Når det er mye vind/regn er også faren overhengende for mye snadder i hus og optikk. Og ikke minst skjer det gjerne noe action når man har byttet til 2x konverter for å sikre noen tette portrett. Da ryker de bildene...
  Utrolig hvor sinnsykt vanskelig det er å få på det helvetes huset når orrhanen på leiken plutselig har en hønsehauk på ryggen.. at objektivert er satt til høydeformat gjør det slett ikke enklere!

  Man får ikke i pose og sekk, og lysstyrke og optisk kvalitet både veier og koster det også...

  SvarSlett
 4. wooow, for et objektiv! har lenge hatt lyst på en skikkelig telezoom.. veit ikke om jeg skal gå for orginalt eller sigma ol. har du noen du kan anbefale for meg? :) har kameraet nikon d5000 :)
  på forhånd takk :)

  SvarSlett
 5. Hei Linda, bra kamera du har, men hvor mye har du tenkt å bruke på en telezoom?

  Kjartan

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan