søndag 31. januar 2010

Etisk dilemma

I helga har det vært et hardt vintervær som har herjet i naturen her i Namdalen. - 17 grader og kuling fra sør/øst i to dager, det er tøft for mange. På formiddagen i dag merket jeg at fuglene rundt huset var rastløse og jeg så at skjæra føyk inn i de tetteste buskene i nabolaget. Et sikkert tegn på at det er rovfugl i nærheten.


Ikke lenge etter så jeg en ung hønsehauk som gjorde flere dårlige forsøk på å slå fugl. Både kråker og skjærer flakset omkring og lette etter gjemmested. Hauken vimset rundt i trær og busker, og den flotte fuglen så nesten desperat ut i kulda. Jeg hadde forlengst koblet på en tele og sto på trappa å kikket på det som skjedde. Plutselig så jeg at den store hauken slo ned og fikk tak i en grønnfink! under naboens fuglebrett. Hønsehauken oppførte seg som en spurvehauk i kulden.

Dette kunne bli et godt fotomotiv fra en uvanlig situasjon, men jeg fikk meg faktisk ikke til å gå nærmere fuglen. Den fikk sitte der å samle krefter og spise den lille matbiten sin i fred og ro. Jeg har jo mange bilder av hønsehauken i arkivet.


Selv har jeg alltid ment at det beste er å sitte i en kamuflasje og la fuglene komme til meg som fotograf. Andre liker å dra rundt med teleobjektivet på jakt etter fuglene, men min mening er at det ofte forstyrrer både fugler og dyr. På en dag som denne, da vinteren herjer, var det for meg helt greit å gå inn, hente et bilde av en hauk ved åtet fra arkivet og ha god samvittighet for at jeg ikke skremte bort den som akkurat hadde fått seg en livsviktig matbit. Naturfoto er fylt med små etiske dilemma hele tiden.

PS! Nå har jeg fått opp en god link med oversikt over Norske naturfotografer. Håper flere av dere kan lenke opp til den og fortelle flere om at siden finnes.

10 kommentarer:

 1. Se der ja, gikk jo rett så bra med den link-bloggen :) Nice!

  Og bra valg i kulda, det med å ikke løpe etter hauken.

  SvarSlett
 2. Jeg har vært så heldig og opplevd det samme som du, bare at det var en jaktfalk.
  http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=481073
  Men jeg ble for ivrig og prøvde å komme nær den for å få et sikkelig bilde, så den fløy litt bort. Men jeg har ikke et bilde av den fra før av sånn som du.

  drar rundt med teleobjektivet på jakt etter fuglene: høres ut som meg det ja.

  SvarSlett
 3. Et godt valg! De trenger ikke mer stress enn nødvendig når de strever med å overleve i vinterkulda. Skal linke opp til listen ja! Bra tiltak det Kjartan!
  Mvh Linda

  SvarSlett
 4. Instämmer i att du gjorde ett bra val. Kanske underlättade det när du redan hade bra bilder av duvhöken men det är alltid bra att få tänka till en gång extra så kanske man gör "rätt" val även i en annan/ ny situation.
  Bra med en lista över norska naturfotobloggar! Har börjat upptäcka några av er via Natur & Fotos blogglista. Detta är första gången jag skriver så jag hoppas att min svenska går att förstå ;)

  /Anna

  SvarSlett
 5. Synes du valgte riktig der! Det er noe å tenke på for oss alle at vi ikke forstyrrer for mye når vi er ute i naturen, spesielt når dyra har det vanskelig.

  SvarSlett
 6. Godt valg og kloke ord!!
  Linken har fått fast plass på bloggen min:o)

  SvarSlett
 7. Godt valg du tok der, og absolutt enig i det du skriver her, vi bør tilpasse oss naturens beboere og ikke omvent, selv når de kommer i boligstrøk, en gang så var det også deres område.

  SvarSlett
 8. Flott, absolutt enig i det du skriver her Kjartan..
  "Vis hensyn og ikke forstyr våre ville dyr unødig, legg heller opp til at de kommer til oss"..
  Meget kloke ord jeg støtter fuldt ut...

  Flott med Linken til Norske Naturfotografer..

  Ellers synes jeg det er fint og følge bloggen din, mange flotte temaer du tar opp og fine bilder du legger ved...

  mvh Ole Arne

  SvarSlett
 9. Hei Kjartan.
  Har et lite spørsmål om objektiver. Om du orker å svare blir jeg happy :)
  Hva er forskjell på EF-S og IS objektiv??
  Og holder 18-55mm til en nybegynner som meg eller burde jeg legge mer i et objektiv?

  Hilsen
  Randi

  SvarSlett
 10. Valget ditt var helt riktig! Dette er vel egentlig et valg en står overfor i mange situasjoner, ikke bare i forhold til dyr/fugler! Viktig å være obs på at motivet også har et liv, ja!!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan