torsdag 15. mai 2014

Programmering

Jeg er opptatt av natur, jeg er opptatt av tanker og følelser, jeg er opptatt av livet og jeg ønsker at menneskene rundt meg skal ha det godt. Det gir glede!


Å ta med barna med ut på en lavvotur i vårskogen har så mange dimensjoner i seg: Det er spenning, det er mestring, det er tilstedeværelse, sammhold, trening og mye mer. Det viser at livet har mange flere verdier enn de som er best synlig i vårt lille land.


Når negativiteten og pessimisen kommer, så er naturen kanskje den beste arenaen til å vise frem at det handler om innstilling. Vi klarer egentlig alt, bekymringa var som vanlig unødvendig. 

Vi kan også vise barna at andre blir påvirket av våre negative tanker og vi kan lære dem at med en positiv grunnholdning har vi det best. Gjennom ro, glede og smil skaper vi lykke.


Det er minst 1000 måter å forklare dette på. Vi kan for eksempel si at vi bare er bevist tre til fire prosent av det datamaskina inne i oss driver på med, men vi kan omprogrammere den enkelt. Eller vi kan si at vår psyke er enormt påvirkbar og bøyelig. Dersom vi sier at noe er -"åhhh, kjedelig", da blir det kjedelig. Velger vi å si til oss selv; -"dette er gøy", ja da blir ting bedre!

Det er altså enormt viktig å være bevist på vårt tankemønster. For hvordan vi tenker er som alt annet i livet vanedannende. Og hovedbudskapet er at vi blir som vi tenker! Likevel bruker vi svært liten tid på akkurat dette her i landet. Dette burde jo virkelig hatt fokus i skolen, det er viktig!


Automatiserte mennesker som lar tanker og følelser styre seg og samfunnet vårt, det er ikke noe mål. Vi må ha ro til å treffe de rette valgene, vi må ha tilstedeværelse nok til å lære bort dette. Ja, hvis ikke bærer det riktig galt av sted. 

Hvor mange ganger leser man ikke i hyttebøkene til fjellstyrene: "Lite rype i år, jeg så en eneste fugl og den fikk jeg heldigvis med meg hjem." Eller vi kan dra det helt til: "Uberørt natur er bare et begrep, vi trenger det ikke. Det vi trenger er utvikling". Da er det uten tvil reptilhjernen som har koblet inn. Hvor god og bevist er tankegangen? Hva gjør den med oss eller framtida vår her på jorda?


Vær oppmerksom på dine tanker,
for de blir til ord.
Vær oppmerksom på dine ord,
for de blir til handlinger.
Vær oppmerksom på dine handlinger,
for de blir til vaner.
Vær oppmerksom på dine vaner,
for de blir til din karakter.

– Dere må velge mellom å holde fast på dere alltid har stått for, eller velge feil, velge pengene. - Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt. 

Sitatene kommer fra erkebiskop Desmond Tutu, etter mottakelsen av Dalai Lama. Hva gjør det med oss? Jeg spør, for valgene gjør noe med oss hele tida. Det er derfor "programmering" er viktig. 

Hva er det våre tv-programmer, tv-spill, magasiner, vår kultur programmerer inn i våre barn? Er vi bevist det? - Og ikke minst er vi bevist de kreftene som virkelig er gode på dette?


Ta vare på deg selv og dine, men vær bevist og tilstede i livet. Gå ikke på autopilot eller la reptilhjernen koble inn når den ikke trengs. Det er den gode tanken, hentet fra et rolig sinn, som er den viktige. 

4 kommentarer:

 1. Visdomsord fra start til slutt :) Burde bli en del av Kjartans samlede verker, du har flere slike! Snakkes!

  SvarSlett
 2. Sanne og vise ord fra din munn Kjartan! Håper dette flotte innlegget blir lest av flest mulig personer. :)

  SvarSlett
 3. Så sant så sant. Du er en stor kilde til inspirasjon. Har sjøl barn i samme alder og kjenner meg godt igjen. Ser hvordan de "blomster" og mestrer når vi er ute på tur. Så mottoet "ut på tur aldri sur" er et godt visdomsord.

  SvarSlett
 4. Tusen takk Øyvind, Knut og Espen. Det er godt å få noen tilbakemeldinger på ordene i bloggen

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan