onsdag 22. mai 2013

Bjørn i Namsos

I pinsa har en bjørn skapt stor oppstandelse i Vemundvik, utenfor Namsos. Tre hundre meter unna skolen i grenda, kom bjørnen gjentatte ganger tilbake til et egkadaver. Jeg stakk selvfølgelig en tur ut, hadde flaks og fikk tatt noen bilder.
Statens naturoppsyn flyttet til slutt kadavret og de har holdt vakt på stedet, samtidig som skolen har tatt sine forholdsregler. Nå er det imidlertid klart at bjørnen har flyttet seg flere mil unna stedet. I natt fotograferte jeg dyret på Broum på Otterøya.

Det finnes ingen tvil om at det er det samme dyret. Bilder fra Otterøya i natt satt ved siden av bilder tatt i Vemundvik, viser at bjørnen har de samme tegningene i ansiktet. Det er bare lyset og vinkelen som er litt forskjellig. Legg merke til det sorte under venstre øye, ørene og den mørke flekken i panna. (Bildet til venstre er tatt på Otterøya i natt - Det til høyre i Vemundvik i pinsa).

Dermed kan elever og ansatte ved skole og barnehage i Vemundvik føle seg helt trygge. Det tror jeg egentlig de kunne ha gjort hele tiden. Det er en ganske liten kar som nå har skapt stor oppstandelse i Namsos.
Det er nemlig en svært ung hannbjørn som er på streif i området. Jeg mener det er snakk om et to år gammelt dyr, som er godt under de 100 kiloene det først ble anslått til å være. Har satt sammen et bilde tatt av bjørnen og fotografen fra nøyaktig samme sted, med samme objektiv. Det bildet viser størrelsen på bamsen ganske godt, og at det er langt unna noen bjørnerugg som besøker Namsos.
På Otterøya er mange nervøs for at bjørnen skal prøve seg på den store hjortebestanden som finnes. I natt fulgte jeg bjørnen i godt over en time. Den gikk på de samme jordene som hjortene, men viste ingen interesse for dyrene. Hjorten var oppmerksom på rovdyret, som bare gikk noen hundre meter unna, men fulgte bare med på bevegelsene og holdt seg på samme jorde. Bjørnen spiste gress og planter, og den så ut til å ha forkjærlighet for gammel hestehov.

Fra eldre tider er det kjent at Otterøya og noen av de øvrige øyene i Namsenfjorden hadde besøk av bjørn, men det er nok minst 100 år siden det sist ble observert bjørn akkurat her.

8 kommentarer:

 1. Flott dokumentert dette.. Får nå inderlig håpe at de ikke finner på å 'utrydde' denne nå da.. Den kan jo umulig gjøre noe skade..

  SvarSlett
 2. Gratulerer med norsk bjørn Kjartan. Bilde to var veldig bra :)

  SvarSlett
 3. Dette må være den beste natta jeg har hatt sammen med deg:)
  MVH
  Bjørn O

  SvarSlett
 4. Dette er jo helt utrolig.Endelig har vi fått besøk av Bjørnen i nabolaget. Det så jo ut som om det var en massemorder løs i avisene da. Ei pub natt i Namsos er vel utrolig mye mere farlig en å ligge under ei lurvegran på Otterøya. Hjorten kan vel føle seg trygg, ennå noen måneder til mennesket skal skyte ca 200-300dyr der ute.

  SvarSlett
 5. Dette er jo helt utrolig.Endelig har vi fått besøk av Bjørnen i nabolaget. Det så jo ut som om det var en massemorder løs i avisene da. Ei pub natt i Namsos er vel utrolig mye mere farlig en å ligge under ei lurvegran på Otterøya. Hjorten kan vel føle seg trygg, ennå noen måneder til mennesket skal skyte ca 200-300dyr der ute.

  SvarSlett
 6. Ja, dette er rått!! Kjedelig å sitte hjelpesløs på Østlandet når det er hjemme det skjer! Folk har godt av å se at bjørnen ikke er ei drapsmaskin, håper bare de har vett nok til å la den leve. Som Ole Martin sier; mennesket er farligere..

  Liker forresten bilde nr. 2 veldig godt. Herlig å ikke se myr og finske furuer omkring!

  SvarSlett
 7. Hei! Så flotte bilder av brunbjørnen! Et øyeblikk trodde jeg virkelig du kom så nær.... :-) likte spesielt godt nr 2! Herlig!
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 8. Må ha vært en fantastisk naturopplevelse!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan