torsdag 18. oktober 2012

Rennende vann

Rennende vann er spennende! Rent fotografisk er det noe av det morsomste du kan leke med. Allerede som barn blir vi alle fasinert av små bekker, elver og store fosser. Som kraftkilde er disse blodårene i naturen unik - og som inspirasjon er de nærmest uvurderlige."Har du lytta til elvene om natta?
De taler om andre ting.
(---)
Ting som er heimløse i dagene,
ting som er aldri og ingen ord.

Lytter du til elvene om natta,
lenge,
er det til slutt som om sjelen
gåttefult minnes sin framtid."

Hans Børli, fra diktet Har du lyttet til elvene om natta? 1958


Siden år 2000 har over 300 småkraftverk blitt bygd ut rundt om i norske elver og vassdrag, og over 700 nye står i kø for en avgjørelse. Antallet søknader har hatt en enorm økning de siste årene. Vassdragsutbygginga er på ingen måte over, den ligger egentlig i startgropa.


Er ikke det bra da? Tja, vi må kan stille spørsmål ved hva det gjør med naturen vår. Har du tenkt på at ei stor vasskraftutbygging - gir like mye kraft som 1000 småkraftverk spredd utover i norsk natur? Ved hvert småkraftverk skal det gjøres inngrep. Det må veier inn i urørte områder, det må kabler opp i lufta og demninger i elva. Vannet flyter ikke lenger fritt, livet i og rundt vassdraget påvirkes.


"Å leve som elver", heter en av de beste bøkene som er skrevet om vassdragsvern og naturvern her i landet, med en fantastisk tekst av Jon Bjartnes. Boka kom ut på Artemis forlag i 2003 og anbefales til alle som er opptatt av natur her i landet. Jeg ble i hvertfall enda mer fasinert av vann etter å ha lest den, og i høst har jeg virkelig brukt tid på rennende vann. 


Legger med et lite sitat fra boka, med disse bildene:

"Nå har vi sagt at elvene og vi er i slekt på en måte. Da kan vi vel også prøve å være som elvene er: 
               Slenge oss utfor et skummelt stup og fylle oss selv med luft, vaske landet, overraske omgivelsene med en fryktelig flom nå og da, gli stille og mykt under tette greiner, være dypere enn noen kan se, speile månen når det passer oss, synge vår egen sang og ingen annen...
             - og alltid, alltid være på en vei mot noe støre enn oss selv."

13 kommentarer:

 1. Veldig flotte bilder du har lagt ved innlegget.
  Ellers er det en tankevekker at alt som sildrer og renner her i landet på liv og død må reguleres. Konsesjoner utdeles med rund hånd og tilsynelatende uten motforestillinger.

  Du skriver at du i høst har brukt mye tid på rennende vann. Fornuftig det. Det gjelder å nytte sjansen mens det ennå sildrer og klukker litt!  SvarSlett
 2. Bra bilder og flott tekst. Du er en av få som bruker Dine bilder politisk. Jeg vil at mange flere norske naturfotografer blir politiske!!Vi er vel naturelskere? Ikke bare fotografer? Det er stor makt i ord og bilder. Heng dere på.Ole

  SvarSlett
 3. Hei!

  Vann er artig! Har ikke selv drevet så mye med det, men det må jeg gjøre noe med! Flotte bilder, hvor det nest siste ble min favoritt! Hvordan fikk du de blå "stripene" på vannet?

  mvh

  Dagfinn

  SvarSlett
 4. Tekst og bilder til refleksjon. Takk for viktig og godt innlegg.

  SvarSlett
 5. Meget god tekst med fine bilder til :-)
  Rune

  SvarSlett
 6. Eit flott knippe bilder, Kjartan :) Børlien har mange sterke tekstar, mange verdt en ekstra tanke. Trist at vi snart ikkje har ein urørt elvestubbe igjen. Eg ser her heime at i alle fall nokre få minikraftverk-søkarar får avslag fordi det går på bekostning av naturen :) Eit lyspunkt i alle fall!

  SvarSlett
 7. Flott sak, både tekst og bilder! Dei små vassdraga er ofte perler, viktig å ta vare på! Vakre bilder, falt særleg for nr 2, 4 og 6. Stå på!

  SvarSlett
 8. hei
  Flotte bilder liker spesielt godt nr4. Har startet en blogg til med mer kreative bilder kan du få den med i listen din over naturfoto blogger, har mange treff derfra på kjernebitern
  den nye bloggen har adresse:
  http://bird-arts.blogspot.no/

  SvarSlett
 9. Grøsser med tanken på alle småkraftverk som ligger klar for utbygging. Må bli vanskelig for alle fugler som må fly spissrotgang mellom alle kablene som krysser landet da etterhvert.
  Glad for at Rogaland fylke satte foten ned til et mye omdiskutert småkraftverk, midt i fineste naturområde vi har...nesten :)

  SvarSlett
 10. Levande bilete er ikkje nødvendigvis video!

  Du tek så flotte bilete, og i lag med teksten - blei dette innlegget min favoritt.

  Ha ein fin kveld!

  Stine, Tromsø

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Stine :-) Så ikke kommentaren før nå, men du får også ha en fin kveld!

   Slett
 11. Tusen takk<3<3<3<3<3

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan