tirsdag 9. oktober 2012

Tragedie i tollskogen

Her i Namdalen finnes det fortsatt urørt skog. Store og små naturresservater som er bevart for framtida, men også små lommer der man kan gå på oppdagelsesferd i det som føles som helt uoppdaget natur. I bratte daler ligger det skog som skjuler herlige fotomotiver - og naturlige tragedier.


Å følge en skogsbekk med kamera og stativ gir meg stor glede. Her kan jeg drømme meg bort, bruke masse tid og bare se, utforske og være. Som naturfotograf kan man jo glede seg over alle typer vær. Våt høst gir mettede farger, samt bekker som strømmer over av vann - som tar seg godt ut på bilder med lang lukkertid.


Jeg har brukt noen timer på denne måten i høst, og her om dagen tuslet jeg rundt i den mest praktfulle skogdalen du kan tenke deg. Ikke en stubbe, ikke et spor etter mennesker, bare vill natur. Kystgranskog av den typen som kun Namdalen og deler av Helgeland har å by på. Lite viste jeg om hva jeg skulle finne lenger opp i dalen.


Det finnes vel ikke vakrere sted å ta kaffepausen enn dette? Gammelgrana henger som en paraply over meg, fjellveggen gir ryggstøtte og lyng og mose gir en myk madrass. Man føler seg liten i trollskogen, her kunne man godt gli ned mellom noen storsteiner og forsvinne for alltid.


Vider opp i dalen blir landskapet villere, trærne ligger hulter til bulter og snart blir det store steiner og bratt. Her jakter nok hubro og gaupe i nattemørket, her er det ferske spor etter mår og elg. Jeg varierer teknikkene. Det lette stativet, kombinert med 50 iso, gir mulighet for eksponeringer helt ned mot fire sekunder. Jeg dobbelteksponerer og leker meg med motivene, fryder meg!


Plutselig kjenner jeg den stramme lukta av dødt dyr, nedtrampede felt viser at det har vært aktivitet her - også ser jeg den unge elgoksen som høsten er i ferd med å føre tilbake til jorden. Sporene i området viser at den har hatt en vond og langsom død. Det er tydelig at den har falt og slått seg, blitt liggende å kave i dødskamp med brukkede forbein.


En kampestein 20-30 meter unna ble nok som en felle, som den gled ned fra. Sporene viser at elgen først lå under denne i lang tid. Senere har den slept seg opp og død mellom grantrær, som også er på vei tilbake til jorden. Den ene framfoten på dyret er brukket rett av og henger bare i en skinnfell, den andre er vridd på en grotesk måte.


Naturen vår er nok fylt med slike tragedier, som vi aldri oppdager. Bare tilfeldigheter gjorde at jeg fikk et glimt av denne. Ja, naturen og denne skogen er både brutal og vakker. Fylt med kontraster som høsten - og som livene våre.


15 kommentarer:

 1. Dziewicza kraina ...pozdrawiam

  SvarSlett
 2. Vakkre høstbilder.Lang lukkertid er tingen.Flott historie også
  Mvh. Kai Edvard

  SvarSlett
 3. Bjørg Skomsvoll.

  Jeg fulgte deg langs bekken bilde for bilde som tilslutt endte som en tragedie, En Flott fortelling som hadde en trist slutt - men fantastiske bilder som har gjort inntrykk.

  SvarSlett
 4. Flott opplevelse du deler med oss i tekst og bilder. Her var mange fantastiske bilder!

  SvarSlett
 5. Fantastiske ord og bilder.

  SvarSlett
 6. Godt skrevet. Gode bilder som forteller historien.

  Bilde nr1 er favoritt for meg :)

  Håkon

  SvarSlett
 7. Flotte skog- og bekkebilder, kjartan! Når man kan knytte bestemte opplevelser og en historie til, gjør de seg enda bedre, selv om denne historien hadde en brutal slutt. Naturfoto skal ikke bare vise vakre bilder, men også død og livets gang, selv om det kan virke brutalt og nådeløst.

  Beste hilsen
  Per Inge Værnesbranden

  SvarSlett
 8. Flott bildeserie og fortelling fra trollskogen. naturen kan være utrolig vakker men også ganske så nådeløs. Synes du skildrer dette veldig bra i denne historien fra gammelskogen.

  SvarSlett
 9. Naturen er råvakker. Du får det godt frem her-.Synes det virker merkelig men dette er jo en okse som har avgått med døden for ikke så lenge siden vil jeg tro.Ser jo at den har feid basten av geviret. Kan det være et skudd som har forårsaket dens endelikt?Ole M

  SvarSlett
 10. Tusen takk for tilbakemeldinger, Ghia, Kai Edvard, Bjørg, Jarl, Laila, Håkon, Per Inge og Trond. Setter pris på det!

  SvarSlett
 11. Fin skildring fra vakker skog og og bekkedal, vekslende fra det harmoniske til det dramatiske.

  Fin bildeserie.

  SvarSlett
 12. Flott høstserie!
  Jeg liker spesielt godt det siste bildet.
  Flott dybde, fine høstfarger.

  Mvh Bjørn-Egil

  SvarSlett
 13. Ser ut att vara en fantastiskt fint gammelskogsområde. De vackra bilderna blir brutalt avbrutna av de grymma bilderna på älgen som måste ha gått en plågsam död till mötes. Men sådan är ju naturen.
  /Jukka

  SvarSlett
 14. Ikke vanskelig å leve seg inn i den turstemningen du skildrer her, både av flott gammelskog og tragisk endelikt. Bra at den opprinnelige skogen noen steder får stå i fred. Syntes det blir stadig vanskeligere å finne slike områder, i hvert fall her hvor jeg bor. :(

  Mvh Knut W.

  SvarSlett
 15. Nydelig bilder. Urskog er best, der alt får vokse helt naturlig :) Spennende å finne dyr som elgen. Deler bloggen din på fb :) Takk for supre bilder og beskrivelser.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan