tirsdag 3. januar 2012

Iskaldt bedrag

En likhvit måne forsvinner bak skyer som driver raskt mot nord. Det knitrer i en fjellduk som er speket av rim, jeg banner lavt, den lyden trenger jeg virkelig ikke. Jeg vet at noen der hjemme banner like stygt av den hobbyen jeg har, galskapen, drivet, de opplevelsene jeg bare må ut å oppsøke. I kveld sitter jeg mellom to kampesteiner øverst i Daumannsura mellom Høylandet og Overhalla. Det er dørgende stille i den stupmørke kløfta, så stille at jeg kan høre kuldegradene sprenge i istapper som henger under meg. Det er den sjuende natta jeg har alene her. Bare kameraet og to brødskiver med leverpostei er min følgesvenn.

80 meter mot vest vet jeg at den ligger, berghylla som har dratt meg hit så mange ganger. Den store furua, de mosegrodde steinene og de store sporene etter kattepoter som så mange ganger har vært plantet i snøen ytterst mot stupkanten. Der bruker den altså å ligge gaupa, der har den full kontroll, og der drømmer jeg om å fotografere den. Det er et motiv som forfølger meg i dagdrømmer og i nattemørket her jeg sitter. Fy farao for et bilde, og for et syn det må være! Kanskje i morgen tidlig når dagslyset kommer? Bare jeg klarer å sitte stille nok i denne kulda.

2011 har vært et rart år på mange måter, det har satt spor. Jeg har søkt motivene, jeg har hatt drømmelyset, jeg har hatt uflaks, naturen har vært tom og jeg har vært rastløs, demotivert. Terje Hellesø! Tenk at så mange kunne tro på den mannen, at de beste fagtidskriftene kunne la seg lure. Mens jeg satt der å ventet på vadefuglene som ikke kom, på ørna som ikke landet og på gaupa som aldri, aldri dukket opp, så tryllet Hellesø frem det ene bildet mer fantastisk enn det forrige. Hvorfor skulle det gjøre noe med meg? Naturfoto er jo ingen konkurranse? Likevel snek faanskapen seg inn i tankene mine og ødela for opplevelsen med nesten å lykkes, ved å sitte her ute å blåfryse, mens noen der hjemme ventet. Skjønner du det Terje Hellesø? Du motiverer ikke lenger, du ødela for meg og mange andre! Du tok bort noe av gleden og spenningen!

Det er grålysning, det er tungt og trist vintervær. Gaupehylla mi er fortsatt like tom som den var forrige gang jeg satt her. Det gjør kanskje ikke så mye, det er vel ingen som ville ha trodd på bildene likevel. Jeg reiser meg opp, svelger to iskalde og tørre brødskiver, også gjør jeg meg klar for hjemturen. I varmen i stua og i lyset fra dataskjermen ser jeg at Hellesø nå i 2012 har tryllet frem nok et gaupebilde, hmmm. Klart det er fristende å dra opp Photoshop, dra frem noen uklare skogsbilder og noen stygge gaupebilder fra Familieparken. Klart det er fristende å skrive at jeg endelig, endelig klarte det!

Jeg gjorde altså ikke det, bildet mitt er bare juks, det er dessverre alt for enkelt å manipulere naturbilder, fuske frem et gaupebilde. Slike bilder er for gode til å være ekte. Skal jeg tro på dem nå så må hele historien fortelles og dokumenteres gjennom bildene. For naturfoto er ikke magi eller opplevelser i Disneyland, det er en av de mest tidkrevende øvelsene som bedrives! Og fra nå av skal jeg også dokumentere og beskrive alle mine bomturer her i Nordens mest gauperike distrikt.

Ha et godt nytt fotoår.

23 kommentarer:

 1. Utrolig fint gaupebilde! Bildet blir ikke dårligere av at det er tatt under kontrollerte forhold og etterbehandlet. Det er bare så innmari greit å vite at dette kan kanskje jeg og klare med litt arbeid...
  Jeg kunne ikke la være å kikke på bloggen til Hellesø og det siste gaupebildet. Jeg skjønner ikke at den mannen tør...
  mvh
  Bjørn O

  SvarSlett
 2. Bra innlegg Kjartan, og jeg blir nesten litt trist på dine og andre naturfotografers vegne. Du har satt en vinkel på alt dette Hellesø tullet, som jeg ikke har tenkt så mye på..

  Tok også en kikk på bloggen til Hellesø. Er det f*** meg mulig? Et nytt fantastisk gaupebilde fra Mullsjøskogarna? Jeg må nesten gni meg i øynene, og sitter med havlåpen munn her. Sier som Bjørn Oddvar, at han tør!

  SvarSlett
 3. Der traff du spikeren på hode, jukserne ødelegger ikke bare for seg selv men for alle som står på i årevis for å få det "perfekte" bilde. Lykke til med gaupebilder i kulda.
  morten

  SvarSlett
 4. jättefina bilder. så mycket snö. den sista var bara så fin.

  SvarSlett
 5. Flott historie Kjartan, interessant lesning. Det er nok ikke så lett å få gaupa til å posere i Namdalen som det er i Mullsjøskogarna. Men lykke til likevel, det hadde vært utrolig morsomt om du lyktes! Ikke la Hellesø demotivere, dere driver ikke samme øvelse :) Det blir som å ta igjen Johan Muhlegg i skiløypa i OL i Salt Lake City. Skjønner ikke at den godeste Hellesø tør å legge ut et slikt gaupebilde uten noe mer dokumentasjon, men han om det...

  SvarSlett
 6. Flott innlegg, er trist at det har så ringvirkninger, det er så lett å ødelegge for andre også.

  SvarSlett
 7. Du greier å sette ord på hva mange føler rundt denne saken. Fortsett med å svette og fryse for dine motiver. Det er den lange prosessen, fylt med bomturer og frustrasjon som gir den ekstra gleden av å lykkes en gang i mellom. På kjøpet får man flotte naturopplevelser og nye erfaringer. Og ikke minst god samvittighet.

  SvarSlett
 8. Ikke mange er som deg Kjartan, ektefødt naturglede omringer deg. Du inspirerer så mange med ekte ord og bilder. Ser jo at Hellesø kommer med et nytt bilde av Gaupe og nå synes jeg også at dette blir provoserende!!!
  Vår naturglede skal f...n meg ikke bli stoppet av folk som går på akkord med etikk og annet fanteri selv om det i perioder føles tungt. Det å leve med drømmer er viktig og din drøm om ekte bilder av Gaupa tror jeg Du oppfyller slik jeg kjenner deg. Hvis da ikke forvaltningen og forskerne får det som de vil, de ønsker å fjerne alt rovvilt på Fosen og se om det har effekt på skader på beitedyr! Det er andre jeg frykter mere en fotografer. Vi må kjempe vider mot idioter. Ole

  SvarSlett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 10. Hej Kjartan!
  Vilket underbart inlägg där man verkligen känner igen sig hur det fungerar där ute. Alla dessa bomturer men spänningen och magin finns där ändå, för en vacker dag så finns gaupa där. Hur Terje har kunnat göra som han har gjort är vi nog många som aldrig kommer att förstå.... Sedan så tror jag att vi var många som tvivlade på allt som han radade upp men man kunde ju inte tro att någon kunde ljuga...
  Som sagt underbart inlägg där man verkligen levde sig in i kölden som du kände men så länge man är ute så länge finns chansen..
  God fortsättning på det nya fotoåret!
  /Ingemar

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 12. Kjenner igjen frustrasjonen din Kjartan men det gjelder å heve seg over andre mennesker som ikke betyr noe. Spenningen og drivkraften for å lykkes er en stor motivasjonsfaktor og jeg vet du vil lykkes med ditt pågangsmot på gaupa også. Når det gjelder min navnebrors krampeaktige forsøk på få heder å ære med fjusk og fanteri, tar jeg sterk avstand fra dette. Når han atpåtil begynner å legge ut gaupebilder igjen på sin blogg tatt i julen, begynner jeg virkelig å lure på om fyren lever på samme jordklode som oss ? Gaupe i sommerpels tatt i romjulen sier vel sitt.

  SvarSlett
 13. Stakkars mann. Dette er jo bare å tie ihjel. Samtidig er jeg enig i det du skriver.

  SvarSlett
 14. Dette skev du godt Kjartan. Synest også innlegget til Erlend er godt skrevet og vært
  og tenke over. Lykke til videre, en dag sitter gaupebilde.
  mvh Kjell Ivar

  SvarSlett
 15. Åte??
  Min første tanke var helt i tråd med det flere har uttrykt. At han våger og i tillegg må han være fullstendig idiot hvis han tror at vi går på den en gang til. Etter å ha lest noen innlegg på foto.no om dette så tror jeg de som mener at Terje har lurt oss nok en gang har rett (men på en annen måte)ved at han ikke sier noe om at det er gaupe. Hvis det er en vanlig hus/skogkatt så går den humoren over alle støvleskaft om enn ikke vadebukser (mine går helt opp til halsen....) Mvh Edvard Bergene

  SvarSlett
 16. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 17. Jeg er helt enig! Jeg skrev også hva jeg tenkte etter det skjedde,men valgte å fjerne innlegget, grunnet at det hele var en personlig tragedie og jeg ville ikke strø mer salt i såret..

  Men for min del er Hellesø borte som naturfotograf. Det samme er Cristoffer Clausen, selv om han arbeider i en annen sjangre enn hva mange naturfotografer gjør.

  Det er ikke særlig stas å føre folk bak lyset på den måten enten det er bildemanipulasjon eller andre løgner.

  SvarSlett
 18. Hej Kjartan
  Mycket intressant läsning och underbara bilder.
  Har lagt till en länk till din blogg från
  http://kenny-wildlife.blogspot.com/ hoppas det inte gör något?

  Mvh
  Kenny Isaksson

  SvarSlett
 19. Det nærmeste jeg har kommet gaupe er spor i Snåsa. Når da Terje Hellesø legger ut et lett beskåret bilde tatt med 200mm fra en dagstur i Mullsjøskogarna, ja så må man vel trekke på smilebåndet.
  Med mannens forhistorie er vel det å presentere gaupebilder i det hele tatt en smule dristig!

  SvarSlett
 20. Hei Kjartan !
  Du setter her ord på noe mange tenker, takk !

  SvarSlett
 21. Ja, dette var interessant lesing. Innlegget ditt er noe av det beste jeg har lest om å "ta en Hellesø". Du får fram akkurat det mange av oss har følt. Takk skal du ha!

  SvarSlett
 22. Tankene dine omkring dette temaet er sterke. Og jeg kan virkelig føle frustrasjonen over det spørsmålstegnet som blir stilt når det gjelder VIRKELIGE krevende dyr å fotografere!
  Jeg håper virkelig alt det oppstyret rundt Gaupa/manipulerig ikke tar ifra deg gleden over å jakte på bilder av denne. Selvom historien rundt Terje har vist en side av naturfotografi som virkelig er trist og tragisk, og ikke minst: Det berører mange! Så er det nu sånn at da får de som vil gjøre dette på et ærlig vis,må fortsette!
  Noen sa en gang til meg: Ingenting gror inn i himmelen. det er noe der! De gode bildene kommer ikke av seg selv,og det står fortsatt stor respekt for de fotografer som tilbringer et halvt liv ute i felten!
  Det er noe jeg har tenkt på, og derfor syns jeg innlegget ditt er viktig,for det viser hvor mange uendelige timer med tålmodighet som ligger bak god naturfoto. Kansje naturfotografen skal være litt flinkere med å vise "omstendighetene" rundt faget?
  Og ikke bare presentere "blinkskuddet"?
  Bare tanker..Flott innlegg!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan