tirsdag 28. september 2010

Verdens største

Svartbaken er verdens største måke, den kan ha et vingespenn på utrolige 170 centimeter. Dette er en av kysten og havets aller tøffeste skapninger, og den er et undervurdert fotomotiv.


Vi snakker om en art med en adferd som virkelig er verd å bruke litt tid på når du er på sjøen. Svartbaken spiser det meste, og den svelger det gjerne helt. En fisk på et kilo, en krabbe eller en fugleunge går rett ned. I kamp med andre måker er den helt overlegen når den setter inn kreftene.


Lydrepertoaret er det også verd å legge merke til. Fuglene har en hel rekke med lyder som kommer i de forskjellige situasjonene. Etter mat er det de reneste skrikekonsertene blant svartbakene som ofte samles i små grupper. En gammel fisker i Flatanger påsto også at fuglen ba om; "heimbaka kak" når den lå ved båten og venta på en godbit. Og slik kan det faktisk høres ut om du tar deg tid til å lytte.


Noen av mine bedre bilder i år, tok jeg av en svartbak på Sklinna i august. Fuglen hadde fått tak i en voksen lundefugl og ristet denne kraftig mens vi nærmet oss i gummibåt. Hele den historien kan jeg jo fortelle om i et blogginnlegg senere en gang. Her er en smakebit fra situasjonen.


Hold et ekstra øye med verdens største måke neste gang du er i Flatanger eller ute ved kysten. Du vet aldri hva denne karen finner på.

8 kommentarer:

 1. hei Kjartan!

  Veldig artig og interessant innlegg om svartbaken. Og helt enig i at han er en skikkelig råtass! Har selv sett en på jæren som satt blant fiskemåker hvor han plutselig hogg til mot nærmeste offer og drepte den stakkars fiskemåka. Under masse leven og bråk begynte han så å spise av den som en hvilken som helst annen rovfugl!

  SvarSlett
 2. Jeg liker innleggene dine veldig godt - Du har fine bilder som blir illustrert med fortellinger rundt det du fotograferer.

  Well done

  SvarSlett
 3. Det siste bildet var jo bare helt unikt Kjartan! Gleder meg til å se resten av den serien.

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 4. Svartbaken med lunden var særskilt bra, ja!

  Men jeg har også sett gråmåke gå til angrep på lunde, og på artsobservasjoner.no var det nylig lagt ut gråmåke som snappet myrsniper i fjæra, så den er ganske rå den også -om enn ikke på høyde med svartbaken.

  Men jeg lurer på om de er i ferd med å endre adferd og bli enda råere? Verken fiskemåker eller småvadere er særlig redd de største måkene i utgangspunktet. Evolusjonen ligger kanskje litt på etterskudd her...

  SvarSlett
 5. En flott fugl! Jeg har et kranie av den, funnet på Hovedøya i Oslofjorden da jeg studerte i Oslo for mange år siden.
  Har mange flotte bilder av Svartbaken, men mange liker den ikke, så kommentarene blir så som så...
  Ellers så var Svartbaken helt andeledes i Lofoten enn her i Trondheim. En stille fugl som ble fornøyd med litt. De her har vel fått bylivet og sløsingen vår innpå livet.

  Det første bildet med speilingen, var knall:)

  SvarSlett
 6. helt råe bilder! fantastisk bildeserie imponert

  SvarSlett
 7. Riktigt fina bilder, gillar den där de har vattenkrig :) underbart ljus i den.

  /Henrik

  SvarSlett
 8. Her har Du formidlet en fantastisk fugl på en flott måte. Den er så utrolig godt tilpasset kysten. Jeg elsker måker. Ole

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan