tirsdag 21. september 2010

Drømmen om storlaks

Sammen med Steinar Johansen og Bjørn Oddvar Landsem jobber jeg kontinuerlig med å få på plass bilder til ei ny bok om Namsenvassdraget. Bildene i dette innlegget kommer fra en nydelig augustdag i Tømmeråsfossen i Grong. Dette er virkelig stedet for den som drømmer om å få storlaksen på kroken.


Steinar er inne i Børgefjell, ved Namsens kilder, denne dagen. Bjørn Oddvar er sammen med meg og tar undervannsbildene. Jeg jobber langs elvebredden, tar noen stemningsbilder og snakker med folk. Nede i vannet forteller han at det er mye liv, han ser mange storlakser og jobber med fult dykerutstyr for å komme nærmest mulig med 24 mm´eren.


Det er merkelig å tenke på at kulpen står stinn av laks, på overflata og i vannskorpa er det nemlig et yrende badeliv. Hit til Tømmeråsfossen strømmer det folk til på de varmeste dagene, da holder laksefiskerne seg unna, men laksen den er altså her uansett.


Slikt blir det fine miljøskildringer av, og det er nettopp slik vi vil vise frem Namsenvassdraget. Elvenes dronning er et flott sted for de som drømmer om storlaksen, den er et drømmested for de som vil ta seg en svømmetur en varm dag og en drøm for de som vil oppleve ei levende elv med alt fra fugleliv og dyr til landskap og fisk.


Vi håper og tror at denne boka kan være på plass i butikkhyllene før jul neste år.

6 kommentarer:

 1. Blir spennende å se dette.
  Skal du ha actionbilder av storlaks må du lokke Bjørn Esaissen - redaktøren i Friluftsliv - oppover. Jeg har aldri vært borti maken til målrettet og systematisk laksefisker, og det gir resultater...

  SvarSlett
 2. Hei

  Det høres ut som et kjekt prosjekt dere jobber med.
  Tiden er vel inne for en ny bok fra Namsen's bredder en stund siden den fine boka til Ola Hjulstad(Namsen i våre minner)kom ut.
  Heldigvis så er det fortsatt god mulighet for å få drømmen oppfylt i Namsen. Vis en tar i og godt doble det som i utgangspunktet regnes som storlaks over(7kilo),ble så vidt jeg vet tatt ca 40 over 15 Kilo i år. Ser en bort fra Alta elva så er det ikke mange andre elver det landes så mye laks over 15 som i Namsen.
  Har selv fisket i øvre og nerhøla og landet noen lakser fra båt og land. Det var en av mine favoritt plasser og stryket/fossen mellom øvre og nedre var skremmende og farlig på stor vannstand.
  Min helt klart største favoritt er (øvre)Tørrisdalen. Den har alt der den ligger fint tilbake trukket fra veien med fin natur,mulighet for å se elg,bever og div.fugler. Og mest av alt så er det alltid stor laks i hølen. Fikk min første laks over ti kilo i Karihøla som er hølen ovenfor Tørrisdalen.
  Det blir travle dager for dere i starten på juni neste år for å få en del action bilder vis ikke den jobben er gjort alt.
  Lykke til videre med prosjektet,må få meg den boka når den kommer.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 3. Du har en utrolig kapsitet Kjartan, kommer det 3 eller 4 bøker neste år?
  Men dette kan Du/Dere og måten dere gjør det på er meget bra. det vises på salgstallene.Gleder oss til nye julegaver!! Ole

  SvarSlett
 4. Flott plass.
  Jeg har selv vært dær mange ganger å tatt landskaps bilder.
  Bilde nr 2 var gull!

  SvarSlett
 5. Takk for tips og kommentarer.

  Ole Martin, du har det med å overdrive da :-) Kanskje kan det komme to?

  SvarSlett
 6. Du er flink Kjartan... Stå på videre med det harde og gode arbeidet..

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan