torsdag 16. september 2010

Tanker om rypejakta

Forrige helg starta rypejakta og vi var på plass ved Lakavatnet i Sørli. Det skrives mye om Lierne som rypeparadis i diverse jaktblader, og etter min mening er områdene vi har fått tildelt selve indrefileten. Her snakker jeg ikke bare om et utrolig rypeterreng, men også et ubeskrivelig vakkert landskap. Hvor kan man ellers gå ut av jakthytta og ha denne utsikten fra plattingen.


Det er Blåfjella i sør/øst og mot vest har vi Lakavasshatten som speiler seg i vannet. Litt av et utgangspunkt for jaktturene!


I år ble det av flere hevdet at det var et middels rypeår, eller til og med noe bedre. Vi hadde fått tildelt tre liryper og tre fjellryper per mann per dag, noe som gjorde at fem mann hadde en mulighet til å ta med 150 ryper ned fra fjellet etter fem jaktdager. Det skjedde selvfølgelig ikke, men noe ble det da. Faktisk såpass at vi kostet på oss en skikelig rypemiddag på lørdag.


Men middels år! Ha, hva måles slike synsinger etter. For oss var det langt unna de rypebestandene vi opplevde her inne for seks-sju år siden, og selv den gang var det nok ikke middels sammenlignet med hvordan det var på starten av 80-tallet.


I hytteboka leser vi om virkelige toppår, og jegere med større fokus på å høste enn selve opplevelsen av fjellet, turen og naturen.


Sett i forhold til 238 fugler i 1984 så hadde nok vi et skikkelig bunnår. Samlet skjøt vi mellom 25 og 30 fugler, og hadde vi tatt ut noe mer så hadde rypa smakt vondt i munnen min. Men turen den var mer enn middels. Jeg håper alle jegere med årene fokuserer mer på opplevelsene enn på selve jakta.


For egen del er naturfoto selvfølgelig det jeg skyter klart mest av. Her er noen flere smakebiter av årets fangst.
11 kommentarer:

 1. Det siste bildet likte jeg svært godt. Tror det ville blitt skikkelig fint på en hvilken som helst vegg i STORT format:) Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 2. Hei igjen Kjartan!

  Selv skjøt jeg min siste rype for ti år siden. Det frister ikke mer selv om kjøttet smaker godt. Det gir meg mye mer å få vandre i et terreng med mye fugl, der også Kongørn, Jaktfalk og Hubro mm, kan fø opp mange sterke unger som klarer vinteren. Disse trenger mye mat. Samspillet i naturen er fantastisk sammensatt. Her hjemme er det lemenår og forholdsvis godt med rype, så mange jegere drar også til fjells.
  En jeger skrev i lokalavisa om dette, og lokket sikkert enda flere jegere til fjells. Han skrev om godt med lemen gir godt med Rype, da rovfuglene heller tar lemen i stedet for rypekyllinger, som sant er. Men det var ett STORT minus, mye lemen er gir mange nye rovfugler på vingene, som vil ta for seg av rypebestanden neste år.
  Jeg får litt frysninger..

  Hadde Rovfuglene kunnet ønske seg noe, hadde det sikkert blitt ferre jegere. Vi trenger ikke lenger jakte for å overleve, men kanskje vi trenger å jakte litt som krydder til livet.
  Jeg håper det blir fler og fler som jakter på fotomotiv og rike naturopplevelser i en LEVENDE og livskraftig natur.

  Har veldig sansen for det siste bildet. Vil du røpe hvordan du har tatt det?

  Mvh Helge

  SvarSlett
 3. Flotte bilder og gode tanker her Kjartan. Har selv kommet inn fra jaktstarten, og i Finnmark er det kort og godt helsvart i år. Folk har gått flere dager uten å se en eneste fugl i flere områder.
  Like fullt er det noe med jakta som tiltrekker meg. Det er et eller annet med den som gir resonans djupt i sinnet. For min del blir løsningen å fokusere på harejakt resten av sesongen. Den sorten er det mer enn nok av på et par av øyene. Det frister knapt å skyte rype lenger.

  Randulf

  SvarSlett
 4. Hei Kjartan!
  Her i Sogn og Fjordane er det veldig variabelt (som vanlig). Men jeg har nå fått med meg en del gode lokaliteter - men jeg jakter jo ikke med skarpt så for meg får de leve.

  Som deg håper jeg at flere både småvilt- og storviltjegere får øynene opp for opplevelsen ved det å være ute og viktigheten av å opprettholde en naturlig balanse (på det temaet kunne vi holdt en lang tale) :)

  Fine bilder, der spesielt bevegelsesbildet og det siste, var de som skilte seg ut, for meg!

  SvarSlett
 5. Takk for turen Du storfotograf.Som Du sier,trodde jeg skulle få oppleve et toppår her inne men jeg ble utrolig skuffet. Men jeg hadde dratt inn her selv om bag limit hadde vært 0. Det er SÅ vakkert og det er SÅ trivelig. Men hvis man skal unngå å skyte ryper så har jeg en topphund for denne jobben, Troj er en snill hund men han er nord-Europas dårligste. Ole M

  SvarSlett
 6. Flott turbeskrivelse og gode tanker som jeg deler med deg. For 25 år siden sprang jeg fjellsider omkapp med topptrente fuglehunder. og fylte frysebokser .Mens jeg idag knapt skyter en fugl men koser meg med naturopplevelsen og sammarbeidet med hunden. Kommer akkurat hjem etter 2 flotte dager på Finnskogen med bra skogsfuglbestand men kun en orrhanekylling havnet i sekken. Uansett en flott tur med en god kompis.

  SvarSlett
 7. Takk for kommentarer.

  Helge, jeg sluttet også å gå på jakt i mange år, men jeg tror egentlig det trengs mange jegere som deg og meg her i landet. Det er nok av de som går rundt med hagla og synes det er for mye kroknebb i fjellet, som tror næringspyramiden er snudd på hodet og går inn i en konkuranse mot de som egentlig hører til der ute fjellheimen. Hvem skal snakke med de og spre våre synspunkter om vi ikke er med ut?

  Når det gjelder bildet med lauvet så er det en multieksponering i kameraet. Et bilde av lauv på steiner og et bilde av en gammel stokk kombinert i samme eksponering.

  Bra at du skriver om Troj selv Ole Martin, helt enig i jaktegenskapene du beskriver:-) Men du verden for en trivelig hund ellers da...

  SvarSlett
 8. Jeg har nå endelig fått laget en blogg. Du kan gjerne føye meg på listen din over norske fotografer.
  http://robinjenssen.blogspot.com
  Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 9. Hei Robin!

  Flott at du har begynt å blogge. Legger deg inn nå!

  SvarSlett
 10. Artig å se bilder fra Lakavatnet, paradis på jord;-) Vi er en kameratgjeng som har vært der i oktober de siste 3-4 åra. Da etter dere ;-) Det er bestandig en rekreasjon for kropp og sjel og vandre i fjella i Sørli. Utbyttet er ikke det som teller mest, men kammeratskap og fine dager i fjellet, uansett vær og føre. Siste dagen har vi uansett nok til en bedre rypemiddag. Kamera er og bestandig med i sekken så får da knipset litt bilder i tillegg:-) Håper bare det går igjennom med planen til fjellstyret om refuge-områder tror rypebestanden har godt av det.

  MVH
  Kolbein Svensson

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan