tirsdag 15. desember 2015

Julefred på Leka

Ei mørk helg i desember tok vi turen til Leka lengst nord i Trøndelag på jakt etter julefreden. Denne øya er kjent for sin spennende historie og et geologisk særpreg. Leka er faktisk kåret til Norges geologiske nasjonalmonument på grunn av den spesielle serpentin-steinen som gir berggrunnen den gule fargen. 


På våre mange små eventyr de siste årene har vi funnet ut at slike små utfarter kan gi oss utrolig mye. Det er ikke bare lov, men ytterst nød seg litt fri. Å ta vekk tankene gir fred og ro før jul. Du kan kjenne at noe skjer inne i deg når du kan være ute, oppleve de korte dagene og de lange nettene, være en del av desemberlyset.


Tenk, vi stresser alle rundt, henger dompap og nisser i granbar, drysser på med hvitt jule-glitter på boks, mens vi egentlig har alt dette vakre rundt oss i naturen. Hva er det egentlig vi driver med? Gaver, vask, handel og stress – Mens det vi egentlig alle søker er fred og ro. Småbjørk med rimfrost, fjellsko mot frossen lyng og kråker som flakser i rosa lys over fjorden.


Havørna er en kjent del av Lekas historie. Vi velger derfor å dra uten ungene på disse turene til saga- øya. Lokalbefolkningen er standhaftig og sikker på at ørnerovet har funnet sted, dermed er det best å la frykten vinne.

Men natta er uansett trygg og god, så på denne lille øya var det vi fant årets julefred. Vi valgte bort forventninger, kultur og alt det samfunnet rundt oss krever, alt vi selv tenker - også tente vi lys i natta.


Julefred er egentlig et gammelt begrep som før i tiden innebar at man skulle la strid og konflikter ligge og at man ryddet plass til hvile slik at en kunne samle seg rundt feiring sammen med sin familie. 
Dyr skulle også ha fred i jula, både husdyr som fikk ekstra mat til jul, fugler som fikk julenek, og rovdyr skulle få være i fred. 
Vi kan jo alle bidra til å skape litt ekstra julefred. Ved å være romslige og gode mot hverandre. Tenk litt oftere: Er det egentlig så nøye alt? Ørnerov eller nisser, religion eller penger. 
Husk det viktigste julebudskapet er: Fred! Det betyr fred med naturen, med verden, med virkeligheten – fred i deg selv. Så kan vi jo alle i dette forsøke å lande litt og kjenne etter hva som virkelig betyr noe for oss. 


Når 400 millioner år gammel serpentingul stein dekkes og forandres av ren, hvit snø sier det noe. Det snakker til oss om hvor små vi er i de kreftene som finnes ute i naturen, det sier noe om at vi må velge rett. At vi må velge fred og tenne lys.


Husk: Det beste kameraet er det du har med deg - De beste tankene er de du har lagt bort.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan