torsdag 14. mai 2015

Bildefangst i Børgefjell

Den første helga i mai ga oss mulighet til å pakke teltet og stikke til Børgefjell. Mai er ei herlig tid i høgfjellet, men det kan være litt krevende å komme seg opp til godt føre og fine forhold.


Vi krysset fylkesgrensa til Nordland og la turen innover Simskardet i Grane kommune. Med tunge sekker og gjennomslagsføre ble det ei god treningsøkt. Belønninga kom da vi på omlag 750 meter møtte fjellrypene, skareføre - med puddersnø på toppen - og sol. Her er det bare å få opp teltet, nå skal vi nyte dagene med turer innover i fjellet. Det er jo bedre å ha en liten basecamp, og gå med lett sekk når man skal drive bildefangst. 


Som faste lesere av bloggen har lagt merke til, det har blitt noen turer til Børgefjell de siste årene. Nå nærmer det seg bok. Disse vårmånedene i 2015 legges innspurt på bildesiden.


Flere fjellrypestegger holdt konsert for oss gjennom mai-natta, og vi gledet oss til å komme oss ut på tur. Når vi kom ut av teltet den første morgenen var forholdene imidlertid ikke de beste.


Slik er fjellet og naturen, det er akkurat det som gjør det så spennende - og så langt unna alt det vi til daglig driver med. Bilder blir det i hvert fall ikke av å sitte i sofaen og kikke ut. 

Opplevelsene kommer alltid når vi setter av litt tid til å være i naturen. Ikke på sidelinja, der vi oftest befinner oss.


Det er brytningstid på alle måter i mai. Fjellreven er i ferd med å ta av seg vinterpelsen - Det er ikke noe bevisst valg, men en automatisk kraft, lik skyene som driver over himmelen og hjertene våre som slår. 

Verd å tenke over at den finnes denne krafta også - "natur intelligensen", som er en helt annen enn den vi klarer å produsere med hodene våre. Hadde vi bare kunne samspilt litt bedre med denne store krafta enn det vi gjør når vi sitter på sidelinja - og å forsøke å gjøre oss større enn dette ubeskrivelige. 


På vei fra Simskardvatnet får vi en dag se hvor raskt ting forandrer seg. På sekunder går det fra påskestemning til tåke. Møte med rev, ryper, flere fjellvåk og jervens ferske spor er store opplevelser, likevel er det lille meg i dette enorme landskapet som sitter best igjen etter en slik tur. 

Det er virkelig en rikdom å få oppleve Børgefjell. Det har gjort og gjør noe med oss - hver eneste gang.


Sakte, mens sikkert har bilder til boka om nasjonalparken på grensa mellom Trøndelag og Nordland blitt hentet inn. Over en periode på mer enn fem år har denne boka vært med i bakhodet når jeg har tatt turer ut, men de to siste årene har det virkelig intensivert seg. Dermed har ferier, helger og friperioder blitt lagt til området, og det har vært utrolig fint å ha med seg kjæresten på dette.

En gang før jul skal den første praktboka om en av våre aller største naturperler ligge i butikken.

2 kommentarer:

  1. Gleder meg til boka kommer!
    Ingri Langaas Mausner

    SvarSlett
  2. Fine bilder. Lykke til med boka.
    Eskil Tungseth

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan