onsdag 31. desember 2014

God nyttår!

Kjære fotovenner og naturvenner, et godt nyttår til dere alle! Dagene, ukene og månedene som har gått har vært fantastisk fine. Det å kjenne snøen, sola, regnet og nærheten til naturen, samtidig som man har mulighetene til å stikke hjem, se en film, lese en bok og ta en varm dusj - Det er et utrolig privilegium.


Vi har det så godt i denne tiden og i dette landet at det egentlig er et eventyr, en skrøne og en drøm for de fleste på denne planeten. Det skal vi huske! Samtidig skal vi heller ikke glemme at mange av våre medmennesker og naturen rundt oss sliter, til tross for at vi har det bra. 


For egen del har jeg tro på at vi er på vei inn på et bedre spor. Stadig flere oppdager at lykken ikke ligger i penger, men i opplevelser. At vi ikke får det bedre om vi jobber enda litt mer, men i stedet investerer tid på oss selv og på våre nærmeste.


Viser igjen noen glimt fra kongeørnskjulene som Ole Martin Dahle leier ut til naturfotografer. Ikke fordi jeg noen gang kommer til å tjene penger på slike bilder, ikke fordi det styrker egoet å vise at jeg har tatt de, men rett og slett fordi kongeørna er en opplevelse å ha med seg inn i et nytt år. 

Det er bilder som er verdt å ha med seg inn i ensome netter, inn i dager som jager etter dine prestasjoner og som setter klørne i hjertet ditt og forlanger noe mer av deg. Mer enn det å være, mer enn det å spise og hvile. Der er kongeørna et forbilde - og så utrolig god å ha med seg.Kongeørna er ingen fugl som stresser, slår og jager rundt seg. Den kan beskrives med ett eneste ord: Ro! 

Kunne vi ha vært mer i ro, kunne naturen hatt det bedre og da kunne alle rundt oss også fått mer fra alle de som har noe å gi. Kanskje trenger vi ikke å jobbe så mye i 2015? Kanskje trenger vi ikke vekst, forbruk, lån og enda mer av alt som vår kultur krever av oss? Gleden ligger i helt andre ting.  Nye uvær ruller inn fra vest, nye stormer, regn og snøsmelting. Det er sterke bilder på det vi gjør galt. Det handler ikke om det at vi ikke har hatt slik vær tidligere, det har regnet og blåst før også, men det er ikke været noe er galt med - Det er klimaet! Det må alle bli bevist, også må vi spørre oss hvordan vi kan gjøre noe med dette. 

Tror du at større forbruk av energi, av olje, av plast, av penger og av natur vil endre noe på denne jorda som gjennom 100.000 vis av år har skapt det stabile klimaet vi lever i? Den eneste veksten vi trenger er veksten i vår bevissthet.


"Vi kan sammenligne alvoret i miljøsituasjonen med å få beskjed av legen om at man er alvorlig syk, men allikevel lar være å ta den livreddende medisinen."  -Fra kongens nyttårstale som går akkurat mens jeg sitter å skriver dette.

2 kommentarer:

  1. Thank you so much for sharing your wonderful world! (I live in Ontario, Canada.) Your pictures used to open bigger so we could see all the details. Is that still possible? Happy New Year.

    SvarSlett
  2. Takk for fine bilder og fine ord å ta med seg inn i 2015!
    Godt nytt år!

    Hilsen Astrid Kvendbø

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan