fredag 10. oktober 2014

Træna

Jeg har vært langs mye av Helgelandskysten, også så langt nord som på Sleneset og Lovund flere ganger. Hver gang har jeg kikket mot Træna med lengsel i blikket, det ser magisk ut! Denne helga i oktober bestemte vi oss bare for å dra, og det ble virkelig en magisk tur.


Vi kom sent til Træna, med hurtigbåten fra Sandnessjøen. Vi hadde ingen planer om hvor vi skulle ligge, hvordan vi skulle komme oss ut til eventyrøya, Sanna, eller hva vi egentlig skulle gjøre der. Vi dro bare på eventyr.I båthavna på Husøya var det ikke noe problem å få skyss over til verdens eldste fiskevær. På Sanna bor det bare to personer, men folk på Helgeland er vennelig - og flere ga oss tilbud om å kjøre oss over. 
Det bruker jo å ordne seg, og å reise uten forventninger gjør det egentlig også ganske greit. Vi hadde sikkert hatt det fint uansett, men så fikk vi altså slått opp teltet i skumringa, på drømmeøya, og sprettet sprudlevannet. At det var ett år siden vi forlovet oss måtte feires!


Langt utpå natta vekket Alette meg, drikken måtte naturlig nok ut - og der bak teltduken ventet verdens vakreste stjernehimmel. Helt greit å ta noen flere bilder når naturen byr på slike scener. 

Når jeg sto der så tenkte jeg at vi alltid burde reise uten forventninger, også i hverdagen og i jobben. Det er lettere å unngå skuffelse på den måten, og lettere å ha det virkelig bra.


Øya Sanna er en arkeologisk høyborg. Utgravningene som ble gjort så tidlig som 1937/38 står fortsatt fram som et lærestykke i dette faget. 19 huler og hellere inneholder en rekke spor etter mennesker som er så gammel som 9000 år. Det er svært spennende å lese om og oppleve dette, og så flotte huler har vi to aldri sett før - selv om vi har huledilla.


Kirkhelleren på Træna er selve juvelen i denne arkeologiske skatten. Utgravningene viste at kulturlaget og sporene her var tre og en halv meter dype. Det ble funnet 33 graver og en rekke gjenstander i den delen av hulen som ble utgravd.


Øya har også boligtufter, vikingegårder, massegraver og en rekke spennende kulturspor. Med huler, hellere, sandstrender, sel og et rikt fiske, så er det i grunnen ikke rart at folk har levd her ute lenge.At fuglelivet seks mil ut fra fastlandet også er spennende i oktober, det er vel ingen bombe. Mye å se på, mye å oppleve og mye å ta inn over seg.Turens beste lærdom kommer fra et antikvariat i Mosjøen og fra en gammel fisker på Træna. Ei bok fra 60-tallet med tittelen "Hvorfor er jeg så sliten doktor?" sier det samme som den gamle karen: Vi er ikke lenger tilstede i det vi gjør. 

- Når vi er på jobb er vi hjemme, når vi er hjemme er vi på jobb - og enda verre har det blitt med smart-telefoner og datamaskiner. - Vi klarer ikke en gang å være sammen i samme rom sa den gamle karen. Nok en påminnelse om hvor viktig det er å være tilstede i øyeblikket.Det er heldigvis ikke så vanskelig når man er på et slik sted, med en slik natur!


Siste natt skifter vi teltplass for å se om vi kan få nye bilder av fjella, stjerner og kanskje nordlys. Slik blir det ikke, men det gjør da ingenting. 


9 kommentarer:

 1. Hei Kjartan og Alette!
  Fabelaktig blogg dette. Takket være dere to blir vi nødt til å oppleve Træna selv, - med blyant og pensel.
  Takk!
  Beste hilsen Morten W. Gjul og Trude Berg

  SvarSlett
 2. Dere er bare flinke til å nyte naturen. Flotte bilder som vanlig. Helga her ute ble brukt til sausanking i flott høstnatur på Bjørøya. Life is great!! Eagleman

  SvarSlett
 3. Takk Morten og Trude. Så fint å kunne inspirere andre! Fint å høre at du også har det bra Ole Martin. Du er alltid en inspirrasjon til å kjenne på at vi har det godt rundt oss og se det fine i menneskene vi møter og nærnaturen. "Life is what you make it!"

  SvarSlett
 4. Ekte norsk natur i innlegg etter innlegg, og bilder får du med hver eneste gang, imponert. Blir inspirert til å ta nye turer. Du er heldig som får med deg din kjære på alle disse turene. Kjekt å følge bloggen din.

  SvarSlett
 5. Nydelige bilder fra Træna! Liker både å se ut dit og å være der.

  SvarSlett
 6. Utrolig flotte bildet til inspirasjon. Træna ser ut som et sted man vil dra til :-)

  SvarSlett
 7. Virkelig flott! Sitter og planlegger noen turer til sommeren, deriblant Sanna, da jeg kom over denne turrapporten. Takk for titten!

  SvarSlett
 8. Dette var virkelig medesin for sjelen,akkurat i dag trengte jeg det.Fylket skal ta frra oss Helheland og sette inn en båt som ikke er egnet for dette værharde sjøstykke Trænfjorden.les på feisen Om Hurtigbåt aksjonen.

  SvarSlett
 9. Jeg skreiv feil navn på båten.Helgeland er riktig.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan