torsdag 30. oktober 2014

Hvorfor er himmelen blå?

Ja, hvorfor er den blå om dagen, men svart om natta? Spørsmålet kommer fra min sju år gamle sønn. Barn er utrolig flinke til å stille gode spørsmål. Det er en egenskap mange av oss dessverre mister ettersom livet og selvfølgelighetene setter seg i oss.


Plutselig har mange av oss ikke tid til å tenke på slike ting lenger, vår voksne verden er delt inn i timer, minutter, i regninger og penger, i samfunnets krav og i selvfølgelighetene. - Vi må jo ha noe å leve for om vi skal bo her, - vi må jo ha strøm - Og vi har jo i hvert fall ikke tid til å tenke på himmelen. 
Nei, vi må lære disse ungene virkeligheten.


For noen dager siden var vi i Børgefjell og fikk det første møtet med vinteren. Deilig å se snø! Hvorfor er det slik at det meste av landet har 20 grader i slutten av oktober? Stadig flere stormer og flom? 

Nei, vi har ikke tid til å stille slike spørsmål. Ikke vil vi det heller, vi vil heller kravle videre i virkeligheten som vi har skapt. Høre politikere si og understreke: - At det er en ting vi har mer enn nok av her i landet, og det er natur! Den må vi bruke. Ja, sånn er det!


Vi snakker mye når vi er på turer som dette, det å ha ro i naturen gir oss mulighet til å være litt barn. Denne helga kom vi inn på Peter Higgs, mannen som beskrev partikkelen som mange tusen vitenskapsmenn begynte å lete etter, og som de fant i 2012. 

- Teorien om Higgs-partikkelen ville aldri blitt framsatt i dag, sier nobelprisvinneren i fysikk. - Ingen ville hatt tid til å tenke på det, ro til å bygge opp spørsmål og svar. - Jeg produserte ingenting, i årevis grublet jeg. Ingen trodde på "fantasien" om et kraftfelt og en partikkel som styrer alle de andre byggestene i universet. 

I dag vet vi at dette er sant, selv om vi vet lite om hva denne oppdagelsen egentlig betyr, ennå.


I teltet forteller jeg Alette at Higgs-partikkelen blir beskrevet som et rykte i en nyhetsredaksjon, den får journalistene som hører det til å stimle sammen, reagere og forme en virkelighet. Ryktet er altså den nye partikkelen, journalistene er de øvrige byggesteinene i atomer. 

Tenk så utrolig det er at det finnes en kraft som får alt det vi ser og alt det vi er til å henge sammen! Tenk hvilke nye spørsmål og hvilke nye muligheter som åpner seg ved at en mann hadde tålmodighet, fikk tid og lov til å gruble over dette i årevis.


Alette forteller om romeren Plautus, som allerede i år 200 f.kr ba gudene fordømme den som først skilte timene ut fra dagen og satt opp solur for å hakke og kutte hans dager så fortærende i biter.

Hele neste dag ligger vi i teltet, hører snøen falle på teltduken, sover litt og snakker om de små og store ting. Sønnen hennes har også stilt slike spørsmål noen ganger: Hvem har laget alt rundt oss? Hvor kommer vi fra? Hva er alt til for? Det siste spørsmålet er nok det mest relevante i disse dager:

Hva er alt til for? Er det til for å privatiseres, deles opp, hugges ned, bygges ut? Er det til for at noen skal ha mer enn andre? For å skape større forskjeller? For å skape framgang? For å gi oss alle nok til å ha det bra? Eller er det til for å skape en skole for oss, slik at vi lærer?


Det er ikke sikkert det har noen mening heller, men jeg er sikker på at det er lurt å filosofere litt. Mange av de stemmeberettigede i Norge må nå ta seg tid til å sette seg ned, og stille noen grunnleggende spørsmål. Et av de beste denne høsten må vel være:

Hvorfor er himmelen blå? 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan