onsdag 21. august 2013

Slettnes

I midten av juni var vi på en 10 dager lang tur til Finnmark. Jeg har vist en del bilder fra turen her på bloggen tidligere, men har nå lyst til å skrive litt om området rundt Slettnes fyr. I og ved dette naturreservatet tilbragte vi det meste av tiden på turen, og vi kunne godt ha brukt mere tid. Slettnes er en perle for naturfotografer.


Slettnes er verdens nordligste fastlandsfyr, og som navnet sier så ligger det på et flatt nes, ytterst mot Barentshavet. Store deler av området er fredet som naturreservat, og det er laget oppmerkede stier som turister blir bedt om å følge. En mosaikk av små og store vann, steinur, myr og lyngmark gjør Slettnes til et fugleparadis. På bildet under skimter du fyret i det fjerne. Reinrose og rødsildre vokser i forgrunnen.


Slettnes er på alle måter en opplevelse, der fjellets flora og fauna møter havet. Her jager fjellrypa tyvjoen fra hekkeplassen, rødnebbterner og brushane blander seg med krykkje og tjeld. Man vet rett og slett ikke om man befinner seg på høyfjellet eller ved havet når man går ut på tur med kameraet.
Øyvind Buljo, Bjørn Oddvar Landsem og jeg slo opp lavvoen i utkanten av naturreservatet og våknet av steinvender og snøspurv, dersom vi sov i det hele tatt da? Jeg husker bare at vi gikk rundt, smilte og knipset bilder dag etter dag. Her var det i grunnen ingen grunn til å sove om natta, også var vi så heldige at vi fikk overskya dager - Noe som gjorde at vi kunne fotografere fugler hele døgnet.


Tyvjoen er en av signaturartene i området. Slettnes har en stor kolloni av denne arten, mer enn noe annet sted. Det var godt å se så mange tyvjo igjen. I Trøndelag har det blitt færre de senere årene, noe som nok blant annet skyldes ferdsel og forstyrrelse. De fleste fugleholmene i fjordene er fraflytta og overtatt av hyttefolk og turister. 

Fylkesmannen i Finnmark har forøvrig en ny verneplan for Slettnes ute på høring. I dag er det fri ferdsel i området, men det vurderes nå ferdselsforbud utenfor merkede stier i hekkesesongen. Jeg tror egentlig det er greit, med disse enorme forekomstene av fugl. Flere ganger så vi utenlandske fuglefotografer som lå i timevis ved smålomtjønnene og tenkte mer på gode bilder enn på fuglenes beste.Får avslutte dette innlegget fra Slettnes med bildet av denne sandloen. Takk igjen til Øyvind Pedersen som hjalp oss med lokalkunnskap. Jeg har flere Finnmarksbilder på lager, og mye annet fra sommeren. Har vært utrolig mye ute, og forelska i både natur og mer... det er derfor det har blitt lite bilder her på bloggen i sommer. 

7 kommentarer:

 1. Fina bilder och fint reprotage från denna turen. Ser ut som ni hade det bra :-)
  Såg ditt program om Runde på svt ikväll, det var bra det också. Familjen har varit en tur till Runde i sommar, det är en tur man kan göra många gånger !

  SvarSlett
 2. Mange flotte bilder her, og gode minner :) Kjenner jeg blir lett til sinns når jeg tenker tilbake på disse dagene, vi hadde det bra fint! Hører lykken smiler til deg for tiden, lykke til!

  SvarSlett
 3. Sent men godt.... Har venta på bildene dine fra Slettnes. Fin beskrivelse av vår vakre og ville natur. Det er vel nettopp slike opplevelser og muligheter som gjør at vi holder ut med ca. 6 måneder med vinter :)

  Regner med at det dukker opp flere bilder fra turen etterhvert.

  PS! Lukta fra kjelleren har endelig forsvunnet fra veggene :)

  SvarSlett
 4. flott artikkel og bilder, var på slettnes i sommer men uten kamera (fisketur), den tabben skal jeg ikke gjenta. tenkte jeg skulle prøve å få til en fototur til finnmark neste år.lys og fotomuligheter er fantastiske

  SvarSlett
 5. Veldig flott bildeserie fra en perle i norsk natur.

  SvarSlett
 6. Interessant å lese artiklene dine - og selvfølgelig utrolig flotte bilder :-)

  SvarSlett
 7. Vilket härligt inlägg med vackra bilder och din beskrivning till.
  Så vacker miljö med fina fåglar. Ser fram emot dina bilder framöver från dina turer i sommar

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan