torsdag 4. juli 2013

Boltit

Et av de store målene med turen til Finnmark i sommer var å fotografere noen av artene som bare finnes i høyfjellet i Trøndelag. Boltiten sto høyt på ønskelista, og med hjelp fra Knut Sverre Horn ble drømmen oppfylt.


Vi fikk et godt tips om hvor vi skulle dra, og fant boltiten etter litt leting. Det vi trodde skulle bli enkelt - skulle imidlertid vise seg å bli litt utfordrende. For det første kom tåka sigende veldig fort da vi endelig hadde funnet fuglene, samtidig var de vanskelig å komme nær. Vi hadde jo hørt at de var så tilitsfulle.


Vi bestemte oss for å ta oss noen timer med søvn, mens vi ventet for å se om tåka lettet. Den ble nemlig så tjukk som graut. I fjelldukene, med fotoutstyret stående klart, inntok vi horisontalen. Alle våknet vi av regnet, det høljet virkelig ned. Øyvind bestemte seg for å krype inn i bilen, men jeg og Bjørn Oddvar ville prøve å knekke koden med fuglene, så vi tørket opp utstyret og gikk på med friskt mot!


Etter litt prøving gikk det mye enklere enn vi hadde trodd, for koden den var faktisk å gå rett på, rett inn mot fuglene. Kvelden før hadde vi satt oss ned på godt hold, og håpet at boltiten nærmet seg. Det fungerte ikke, fuglene fløy bare - eller de gikk unna. Nå viste det seg at vi bare kunne gå så nær som  fem meter og sette oss ned sammen med dem. Boltitene så ut til å oppføre seg vanlig, pusse fjær, søke mat - og de kom til og med nærmere noen ganger, tok en nysgjerrig titt på oss. Jeg hadde ringt en av ringrevene i det ornitologiske miljøet - for å være sikker på at vi ikke gjorde noe galt, med en art som jeg ikke har så mye kunnskap om. Ut fra hans opplysninger hadde fuglene ikke gått til hekking ennå, men var i ferd med å etablere seg.Å møte boltiten slik var i hvertfall en fantastisk opplevelse for meg. Takk igjen for hjelpa til Knut Sverre Horn og Per Gustav Thingstad.

9 kommentarer:

 1. Herlig føggel da! Har sett den kun en gang og ønsker gjerne nye møter.Flott!! Ole

  SvarSlett
 2. Flott serie, og sikkert enda flottere opplevelser nært på! Har ikke møtt denne, men frister ytterliggere etter denne storyen!

  SvarSlett
 3. flott, serie og nok en enda flottere turopplevelse!

  SvarSlett
 4. Superfin serie, tack för visningen

  SvarSlett
 5. Fantastic photos, fantastic ideas:) Greetings

  SvarSlett
 6. Hej
  Fin sida du har! :) du har verkligen lyckats fånga en fin serie på denna vackra art! Love it!

  SvarSlett
 7. Hei, så flotte bilder av boltiten! Nydelige farger og miljø, jeg likte alle bildene så godt, at det er vanskelig å velge noe favoritt bilde. Men der den kommer rett i mot er spesielt flott, synes jeg! :-)
  mvh Lillian

  SvarSlett
 8. Denne var ny for meg, så takk for flotte bilder og interessant info! Likte spesielt godt bilde nr 2, 3 og 5 :)

  SvarSlett
 9. Så mange flotte bilder!! Meget bra fanget :)

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan