tirsdag 27. august 2013

En tåre for naturen

Augustkvelden har senket et blått silkeslør over himmelen, når vi nærmer oss Storkjærringtjønna i Meråker. En hel bergvegg mot øst ligger badet i en skummede foss, den vesle elva som kaster seg ut her kommer fra den krystallklare fjellsjøen vi snart skal besøke. Min turkammerat Alette Sandvik har vært her en gang før, og vet at det bare er en liten, smal sti som kan lede oss opp på platået. Vi har gått i tre timer, i urørt natur, når vi klatrer opp den ene smale stien. Jeg går nesten inn i et natursjokk når vi kommer over bergkanten. Elva, som bærer navnet Storkjærringåa, bukter seg i svinger, kaster seg ut i ville fosser og står i stille dammer her oppe i fjellet. Det kan da nesten ikke bli vakrere. Slik har dette landskapet ligget i mange tusen år. 

 

 
- "Jeg skammer meg på vegne av menneskene, hele vår rase", sier Alette oppgitt. Så kommer månnen opp og vi ser det vannet vi er på tur mot. Storkjærringtjønna speiler månen i små dansende bevegelser. Det er som et bål som lyser opp det magiske landskapet. Lyset flakker over stein og lyng, mens skyene lager et spor på himmelen. Nå er det på tide å slå leir. Vi har blitt vant til å sette opp teltet i løpet av sommeren, så ganske snart sitter vi stille ned og ser stjernehimmelen tenne millioner av lyspunkter som reflekteres i vannet. En storlom skriker sårt fra østsiden av vannet, hauuuu, hauuuu, hauuuu. Alette tar hånden min og sier at hun føler seg trist. Jeg tror den glade jenta feller en tåre for naturen i mørket. 

 
Den tyske energigiganten E-on planlegger en enorm vindkraftklynge her oppe i det gamle fjellet. 40.000 kvadratkilometer skal dekkes av veier, strømnett og 75 enorme vindmøller. Storkjerringtjønna ligger midt inne i det kommende industriområdet. Det største inngrepsfrieområdet i Meråker skal ofres. Et av de største villmarksområden i Trøndelag!
 De neste dagene tusler vi rundt i det området som skal bygges ut, vi ser en rekke fugler. Alt fra fjellrype, hubro, boltit, brushøne, steinskvett og jaktfalk nå i august. Det er klart at dette området er utrolig fuglerikt, 179 arter er observert her inne. Alette er engasjert. - Dette er som overgrep mot regnskogen. - Som en bananplantasje, der et selskap bare skal tjene penger - mens lokalbefolkninga mister naturen sin. - Som rassering av steppene for å produsere olje. -Dette skjer over alt, sier hun. Her er det samenes reinbeite, fisketjønna og rypelandet som skal ofres. Hva får vi igjen? Spør hun, og konkluderer med: - Her er det et stort kraftselskap som skal selge kraft, som vi ikke trenger, produsert på våre penger og subsidier. - Dette er sykt. Vi mennesker er syke, sukker Alette tungt. For hva er vel penger målt opp mot naturen som har ligget her urørt siden menneskene vandret inn hit.
18 kommentarer:

 1. En opplevelse å se bildene og lese teksten din. Det må ha vært en fantastisk tur.
  Hilsen Bjørg

  SvarSlett
 2. Meget godt skrevet og flotte bilda. Ble trist æ å over at vi skal miste så vakre områder til vindkraft.

  Hilsen Ivar på L.J.

  SvarSlett
 3. Veldig bra formidlet fra en storslått naturperle.

  SvarSlett
 4. Takk for at dere deler, vakkert!

  SvarSlett
 5. Fantastiske bilder i en storslått natur. Den medfølgende teksten er den berømte prikken over ien. Et inspirerende innlegg.

  SvarSlett
 6. En flott biledserie og gripende tekst. Er helt enig, - hvor skal dette ende, - har vi virkelig behov for dette.

  Hilsen Petter G

  SvarSlett
 7. Supervackert!
  Vilka bilder och fin text till, magiskt!!

  SvarSlett
 8. Veldig bra fortalt med tekst og bilder. Bilder trenger ofte en god tekst for å kunne fortelle sin historie.
  Mange ser for seg vindmøller som et lite inngrep, de blir jo bare plassert rundt i terrenget. Det visuelle på avstand er en ting, men det store inngrepet i terrenget som veisystemene utgjør blir ofte oversett. Veiene skal bære tung og lang transport og blir liggende fram til hver vindmølle for all tid.

  SvarSlett
 9. Vi kan snart ikke snu oss uten å se gigantiske vindmølleparker. Halve Høgjæren er utbygd og mer skal det bli. Smøla er voldtatt, Fosen skal voldtas osv, osv. Det er frustrerende.

  Fin bildeserie.

  SvarSlett
 10. Vakker natur ofres for profitt og storsamfunnets krav til komfort og teknologi. Sett vindmøllene ute i havet...

  SvarSlett
 11. Tusen takk for denne Kjartan. Men som man ser på komentarene så er det litt "så der".
  Nå må folk skjønne hva denne galskapen går ut på!! Kraft vi ikke trenger og natur vi ALDRI får tilbake. Hvor er engasjementet fra Naturvernere,naturfotografer mm?????? De som er farlig med Meråkerfjella er at E-on er UTROLIG rike, om de må bruke noen milliarder her så har det ingen betydning. Ola B Mo la 270kvadratkilometer kystnatur ut for salg her om dagen!! 270kvadratkilometer INON områder. Fornybar enerig holder på å odelegge den norske naturen og vi har nok kraft.Dette skal selges til utlandet . Utrolig triste tider. Godt man begynner å dra på åra!! Ole

  SvarSlett
 12. Tusen takk! Nydelig skrevet, og fotografert! Og helt enig...vi mennesker forstår ofte ikke vårt beste. Forferdelig synd!

  SvarSlett
 13. Takk for viktig innlegg om vindkraft i Norge. Det er fortvilende å se hvordan vindkraftselskapene får fråtse i norsk natur og landskap. Med de tillatelser som er gitt og som kommer til å bli gitt de nærmeste få åra, kommer vi til å se den største naturødeleggelsen i Norge på svært lenge. Jeg tror dessverre mange friluftsfolk og naturelskere ikke ser hvor dramatisk vindkraftutbygging blir for norsk natur og landskap. Med opptil 200 m høye møller som syns på mils avstand og støyer på kilometers avstand, med kilometervis av svære veier og med mange nye kraftlinjer, så snakker vi om svære industriområder - ikke vindmølle"parker" som det så fint kalles blant utbyggerne...

  SvarSlett
 14. Ett fantastiskt "naturinslag" med gripande text och fin fina bilder.

  SvarSlett
 15. Flotte bilder og en veldig god beskrivelse av hva som holder på å skje i Midtnorsk natur. Dette fikk meg til å tenke på Hans Rotmos`s sang "Vømmeldalens siste vår".

  SvarSlett
 16. Hei Kjartan, utrolig flotte bilder fra en praktfull norsk natur! Hjelper det om vi tar Alta-demningens demo om igjen? Hvis JA! så blir jeg med! :-)
  Enig med din bedre halvdel, jeg gremmes på menneskenes vegne! Når skal vi forstå at at "nedbemanning" er TVINGENDE nødvendig for å redde planeten vår? Herre min skaper....er vi virkelig så dumme.......?
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 17. For en natur! Og for noen fantastiske bilder!
  Frøya skal også ofres snart, dessverre. Som naturmenneske og fuglekikker synes jeg det er nitrist.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan