torsdag 8. desember 2011

Gaia

Tidlig på 70-tallet gikk kjemikeren James Lovelock rundt med sitt tankespinn om den planeten vi lever på. Han så på det utrolig stabile systemet vann, planter, gasser og levende liv skaper. Sammen med microbiologen Lynn Margulis drøftet han de mange unike sidene ved jorda vår, og begynte å sammenligne planeten med en levende organisme. En tanke som siden den gang har vokst til å bli en teori som mange støtter.

Hva var det så som fikk de til å beskrive jorda som et selvstendig levende vesen? Stabil temperatur gjennom lang tid, en stabil atmosfære, stabilt saltnivå i havet, elver som blodårer, planter som lunger og ikke minst en rekke prosesser som reagerer mot hverandre for å holde på dette stabile og livsnødvendige miljøet. Gaia-teorien ble født.

Navnet Gaia kommer fra en gammel gresk gudinne, og har du ikke hørt om teorien før så anbefaler jeg deg å lese litt mer om evnet. Spennende tanker, men spørsmålet er jo hva vi mennesker er inne i denne store, levende organismen? Vi som en gang ikke laget spor etter oss i naturen, har nå forandret oss fra å bare være en del av det store systemet - til å virkelig påvirke det.

I dag tetter vi igjen blodårene, heller gift inn i systemet, ødelegger lungene og gir moder jord feber. Noe å tenke på? Fortsatt god adventstid.

9 kommentarer:

  1. Den första bilden är så läcker underbart ljus. Lilla stackarn då :(

    SvarSlett
  2. Interessant tekst og flotte bilder.
    Åpningsbildet var en perle :-)
    Rune

    SvarSlett
  3. Spennende tanker Kjartan. Hva blir medikamentet som avliver Gaia's sykdom? Vi lever vel i øyeblikket som et juleøl som er nybrygget. Det bruser og syder , til slutt så er festen over og hva da? Ole

    SvarSlett
  4. Alltid interessant å prøve å forstå moder jord. Desto mer vi forstår, desto mer forstår vi at vi ikke forstår...

    SvarSlett
  5. Interessant tekst. Det som imponerer mest er jo det store tålenivået til naturen. Til tross for vårt skammelige misbruk av den jorda vi har fått tildelt ser den ut til å holde stand.
    Enn så lenge!

    SvarSlett
  6. Bra Kjartan.Vi trenger noen tankevekkere. Hva driver vi mennesker på med egentlig???
    Bildene har en fortelling sammen med teksten. Dette likte jeg.

    SvarSlett
  7. Takk, takk. Det er trivelig å få noen tilbakemeldinger fra dere som leser!

    SvarSlett
  8. Fin tekst og fine bilder. At den forteller en historie samtidig gjør jo helheten mere komplett.

    Ketil

    SvarSlett
  9. Heisann!

    Det er skremmende at det yngste dyret på jorden (Homo sapiens), ikke har bedre vett og evne til å bevare sitt eget livsgrunnlag. En god tekst du har og den gir grunn til ettertanke. Ha en fortsatt fin helg!

    Hilsen Svein E. Børresen

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan