mandag 22. november 2010

Måken Jonathan

I 1970 skrev Richard Bach sin store bestselger, en historie om en måke som ville fly fort og som dermed brøt ut av mønstret til de andre i flokken. Jeg tenker fortsatt av og til på boka når jeg ser og fotograferer måker. Jonathan ble en suksess fordi han hadde noe viktig å fortelle oss.


“Se, Jonathan,” sa hans far. “Vinteren er ikke langt unna. Det vil bli ferre båter, og fisken i overflata vil søke lengre ned i vannet. Om du virkelig må drive å studere, så studer mat og hvordan du kan få tak i den. Det er vel og bra å være flink til å fly, men du kan ikke leve av glideflukt, vet du. Du må ikke glemme at hensikten med å fly er å finne mat."


Men Jonathan fløy og snakket til de andre i flokken: "Åhh, hvor mye mer livet har å tilby. I stedet for at vi driver å flakser oss frem og tilbake til disse fiskebåtene så har livet endelig fått en mening! Vi kan løfte oss ut av uvitenheten, vi kan se oss selv som fantastiske skapninger med inteligens og ferdigheter. Vi kan være fri! Vi kan virkelig lære å fly!"


Boka handler vel i grunnen om at man kan bli akkurat det man vil bli, og at ingen, verken en selv eller andre, bør få sette begrensninger for en. Det gjelder enten man er måke eller menneske.


Måker er herlige! I vinterdrakt ser det ut som om gråmåkene har fått lua tredd nedover hodet.

6 kommentarer:

 1. Excellente
  Work
  Tank you for sharing

  SvarSlett
 2. Du er en fantastisk god fotograf, og det er en fryd å studere bildene dine..:))

  SvarSlett
 3. Flott historie og det er vel derfor vi elsker disse skapningene!! Det er vel andre som begrenser mulighetene vi har. Men det er viktig å ta styring på eget liv. Fly!! Fly!!! Life is god.
  Ole M

  SvarSlett
 4. Det er nesten så jeg liker måker etter denne historien. For meg som er skikkelig landkrabbe, er måker noen støyende fugler, så dette var virkelig bra !! Ha en fin november fortsatt !!

  SvarSlett
 5. Jeg leste boken om måken Jonathan for mange år siden, og jeg har aldri glemt den. En vakker liten bok om den måken som gikk - eller helst fløy - sine egne veier.
  Vakre bilder av Jonathan!

  SvarSlett
 6. Det hørtes ut som en fin og fornuftig bok, Kjartan. Må se om jeg finner den. Liker det andre og siste bildet her. De er så lekre atte!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan