tirsdag 10. august 2010

Smålomtjønna

Sola stekte fra en skyfrihimmel, kleggen var blodtørstig og sint mens vi trasket innover i Fosenfjella. På kartet kunne jeg se at vi gikk vest om Helvetesåsen og sør om Likkisteheia, på vei inn mot det kraftigste fjellet i synsranda, Dåapma. Jeg vet ikke hva som har fått folk til å gi slike navn til det rolige bølgende landskapet her inne, men jeg kan forestille meg at det har skjedd litt av hvert her oppgjennom historien.


Snart skal det da også skje flere brutale ting her inne i fjellheimen, historiske endringer, det skal bygges veier, strekkes kabler og bygges flere vindmølleparker her inne. Akkurat de tankene var tyngre enn fotoutstyret, inkludert en Sigma 300-800mm, som hang på ryggen. Jeg havnet et stykke bak Bjørn Oddvar og Øyvind som sprang innover fjellet for å være sikker på at vi var fremme før sola forsvant.


Vi var på vei mot verdens vakreste smålomtjønn som Bjørn Oddvar hadde fått tips om litt tidligere på sommeren. Når vi kom frem lå to unger på vannet og ventet på fisk, det var bare å komme seg i skjul. Kveldslyset var snart på sitt mykeste. Vi lå der og lyttet til en symfoni spilt av knott, klegg og mygg, kun avbrutt av en gluttsnipes varseltoner, mens jeg av hele mitt hjerte ønsket at en av de voksne fuglene skulle lande før lyset forsvant. Men det skjedde dessverre ikke. Først da natta ga litt avkjøling til denne varme sommerdagen og dampen begynte å stige opp fra vannflata kom hunnen.Bjørn Oddvar og Øyvind hadde pakket sammen når manglende lys hadde fått dem til å skru opp til 1600 iso, mens jeg lå der og knipset bilder på 10000 iso i to timer etter dette. Smålomen tok med ungene på land bare noen meter unna meg, og der ble den liggende. Det var på tide å ta kvelden også for meg.


Da vi sto samlet på en knaus ovenfor den trolske smålomtjønna var vi alle enig i at dette måtte vi prøve igjen snart, og neste gang skulle vi være forberedt for overnatting. Fotomessig skulle det vise seg at neste tur ble en skikkelig opptur, mer om det i neste innlegg på bloggen.

16 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder på smålommen, gillar speciellt den sista.

  /Henrik

  SvarSlett
 2. Fantastisk flotte bilder. Og hvilken stemning de formidler! Det er nydelig på fjellet denne tida.

  SvarSlett
 3. Får ikke mindre lyst på D3s... Uten forkleinelse for fotgrafens innsats, om selvsagt er det viktigste uansett!

  Likte særlig nummer to. Hadde vært enda et hakk bedre uten kollisjon mellom nebb og strå, men det betyr ikke så mye i den store sammenhengen. Lyset, avtoningen oppe og de ulne stråene i forgrunnen er strålende.

  SvarSlett
 4. Dette var noen fantiske bilder. Tatt i betraktning at de er tatt med 10000 iso er det bemerkelsesvedig lite støy i bildene. Hvordan?

  SvarSlett
 5. Takk for flotte bilder og historie.
  Tror nok Smålomen ønsker at vi kjemper hardere for dens rettmessige plass i fjella vår.Men det er jo bare en fugl!!!!! Skriv mere!! Ole

  SvarSlett
 6. Jeg bor jo ikke akkurat i smålommens kjerneområde for å si det sånn. Står høyt på min ønskeliste !!! Ser fram til neste innlegg.

  SvarSlett
 7. Flotte bilder av en flott fugl. Kommunene har tatt initiativ til nasjonalpark ved Dåapma - blir spennende å følge den utviklingen.

  SvarSlett
 8. Vilka fina bilder! Hur är det möjligt att det blir så lite brus på 10.000 ISO ?
  Du är en mästerfotograf!

  SvarSlett
 9. herremin de 3 siste bildene var virkelig vakre! Her har du fanget en helt spesiell stemmining, Utrulig bra fanget her

  SvarSlett
 10. Må jo si jeg ikke synes det gjorde noe at "lyset forsvant". Mektig villmarksstemning i de bildene!

  SvarSlett
 11. Meget bra fotografert og skildret.
  Vi kan jo ha et håp om at vi kan beholde denne naturen. Men jeg er sannelig i tvil, når vi har såpass 'uvitende' politikere.
  Men det er vi som har makten til å endre det, hvis vi er villig til å gjøre noe med det..

  SvarSlett
 12. Utrolig flotte og stemningsfulle bilder!
  Og jeg har stor sans for din måte å skildre inntrykk og naturopplevelse på.
  Gleder meg til neste innlegg!

  Tommy S

  SvarSlett
 13. Flotte stemningsbilder og bra skrevet. Liker best bildet av den voksne fuglen alene. Blir spennende å se de neste smålombildene...eller hva det nå er du har hatt fotomessig opptur med :)

  mvh Espen

  SvarSlett
 14. Jeg er glad for å få så mange positive tilbakemeldinger her på bloggen. Takk for det!

  SvarSlett
 15. Hei Kjartan!

  Nydelige bilder, og flott skildret! Du er en mester både bak kamera og tastatur :) Flott stemning i disse bildene, akkurat slik jeg husker det! Har venta lenge på dette innlegget, og gleder meg ikke mindre til fortsettelsen!

  Øyvind

  SvarSlett
 16. Takk Øyvind, hadde jeg ikke hatt så utrolig mye å gjøre ferdig i kveld så skulle jeg ha prioritert del 2. Men den kommer snart.

  Glemte å svare på spørsmål om støy og 10000 iso, årsaken til lav støy er først og fremst kameraet Nikon D3s. En annen faktor her er at disen og gråtonene kamuflerer støyen. Slike tåkebilder kler egentlig å bli tatt med en høy iso.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan