mandag 23. august 2010

Lundene på Sklinna

Skal man gå ut fra det som skrives så har sjøfuglene langs kysten av Norge ei dårlig tid. Det er kollaps i hekkebestander, tomme fuglefjell og holmer uten liv. Derfor var det godt å få en tur ut til Sklinna i starten av august. Sklinna er den viktigste sjøfuglkollonien mellom Runde og Lofoten, og her ute var det virkelig liv.


Det virket spesielt som om lundefuglene hadde et bra år, men det er selvfølgelig noe som er umulig å slå fast bare ved å kikke seg rundt. Det var bare et inntykk jeg fikk etter tidligere besøk der ute, og vi har jo så alt for lett for å dra konklusjoner ut fra egne opplevelser basert på noen få år i et kort liv.


Lunden må være vår trivligste sjøfugl, den har fått et utseende som gjør at man blir glad i skapningen ved første øyekast. At det blir født en mengde nye lundefugler på Sklinna i år er det ingen tvil om.


Likevel er det toppskarven som dominerer på Sklinna. Her finnes verdens største kolloni av denne arten, og selv nå i august var det fult liv i alle sprekker og hull. Det som overrasket meg var at det fortsatt var reir med egg og små unger. I tillegg til en mengde flyvediktige ungfugler, litt av en variasjon.


Skarven har hatt noen bra år på kysten, den er en vinner. Forøvrig anbefaler jeg alle naturfotografer og naturinteresserte å bruke den glimrende informasjonen om sjøfugl som finnes på www.seapop.no. Her er det kalde fakta på bordet og litt mindre av den undergangsstemningen vi av og til er flinke til å sette oss selv i.

8 kommentarer:

 1. Godt å høre at det ser bra ut på Sklinna. Lundefuglbestanden trenger en oppsving etter mange magre år. Jeg var selv en tur på Runde tidligere i sommer og der var nok undergangsstemningen du snakker om mer berettiget. Man skal selvsagt være forsiktig å dømme etter en helg i området, men desverre ble dette intrykket langt på vei bekreftet fra seapopfolket på øya. Det var imidlertid noen fugler som passet reirene så vi får håpe det ikke ble helsvart på Runde heller. Resultatet får vi nok når Seapop rapporterer ut på vinteren.

  Er forøvrig enig med deg i at det ofte blir en undergangsstemning som preger mediabildet, diskusjoner, blogger o.lign. Etter min mening er det helt på sin plass å gi beskjed når noe står dårlig til, men vi er nok for lite flinke til å påpeke det som går bra. Ta f.eks arter som havørna, jaktfalken, vandrefalken, mår, store rovdyr osv. Arter som for få tiår siden var på randen av utryddelse. I dag er de fortsatt truet men i stor grad over den største kneika. Jeg tror vi burde vært flinkere til å "feire" dette. På svært mange områder står det faktisk ganske bra til:)

  SvarSlett
 2. Flotte bilder, Lundefugler er utrolige skapninger. Synes du klarer å fryse bevegelsene samt opprettholde skarp fokus utmerket. Likte alle bildene :)

  SvarSlett
 3. Enig i at det ofte - i media som blant naturvernere - gjerne fokuseres mest på det som går dårlig. Vi trenger historiene om de tingene som går bra/bedre også, hvordan skal en ellers orke å slåss for natur/miljøvern?

  Du kom forøvrig bra ut av bedømmelsen i dag, men det ble mere på amfibiene enn på fuglene.

  Hilsen Øystein

  SvarSlett
 4. Flott med tilbakemeldinger og godt å se at flere tenker som meg om alt det negativet vi av og til kan trekke oss selv ned i.

  Fint er det også med direkte info fra jurymøtet Øystein :-)

  Skriver dette fra Flyplassen i Tromsø. Er på vei mot 10 dager på Svalbard. Mer om det i bloggen senere.

  SvarSlett
 5. Skarvebildet var flott !!! Ellers hyggelig med en positiv rapport fra sjøfuglkoloniene for engangs skyld.God tur til Svalbard !! Tom

  SvarSlett
 6. Hei Kjartan

  Etter 1,5 mnd feltarbeide på Sklinna i sommer kan jeg bekrefte at toppskarvene og de fleste andre sjøfuglene gjorde det bra her. Lundene derimot, hadde en dårlig sesong. I de vel 50 kontrollreirene vi fulgte ble det produsert kun 2 unger. I mai var det veldig mye lunde inne men de var nesten totalt fraværende fra tidlig juni til månedskiftet juni/juli. Men de kom tilbake (som du også rapporterer) mot slutten av hekkeperioden. Interessant at du så mange i begynnelsen av august.

  SvarSlett
 7. Hallo Svein-Håkon!

  Morsomt at du er innom og kikker her på bloggen. Skal sende over noen bilder fra lundeura i løpet av uka, det var mye liv der - Det skal være sikkert!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan