mandag 26. oktober 2009

Skjulet i fjellet

Så er jeg endelig ved veis ende med fotoskjulet oppe i fjellsiden ved Namsenfjorden. Nå er det bare småpuss som gjennstår før den første heldagen med foto kan tas der oppe. Det har kostet noen timer med svette, men det vil forhåpentligvis gi meg mange sesonger med fotoglede.

Allerede før jeg begynte å ta med plank opp fjellsiden så startet jeg foring på stedet og det har gitt resultat. Jeg har en stor mengde med håndtam småfugl som ikke bryr seg om at jeg er på plassen, men de sier i fra når noen andre kommer. Blant annet har de varslet på en spurveugle som har vært innom flere ganger.

Av arter er følgende observert fra området ved skjulet de siste 14 dagene; spurveugle, hønsehauk, havørn, mår, ekorn, trekryper, svartmeis, toppmeis, granmeis, blåmeis, kjøttmeis, grønnspett, nøtteskrike, bokfink, dompap, grønnfink, fuglekonge, svarttrost, rødvingetrost og jerpe.
Måren er fast på plassen nå, men den er stort sett nattegjest. Mulig jeg skal legge om foringsrutinene litt for å prøve å endre dette mønstret. Uansett har jeg planer om å fortsette tilvenninga av dyret og holde kjøttforing og rovfugler unna stedet denne vinteren. Har mer enn nok spenning med denne måren som kan dukke opp og alle småfuglene som jeg kan jobbe med mens jeg venter.

3 kommentarer:

 1. Ser frem til de første bildeneav måren.Kjenner jeg deg rett gir du deg ikke før du har funnet nøkkelen.Måren er nok ikke så vanskelig som enkelte vil ha det til. Det er bare å gjøre det på rett måte.Faste foringsrutiner er så klart ett must for å lykkes men når på dag du forer har nok også betydning.Legger jeg ut mye mat blir det overskudd i skogen å mårene bestemmer sjøl når det passer å komme. Ved å holde igjen litt foringa kan du trigge dem til å komme på dagtid.Jeg hoppet over en dag på foringa når jeg var på hjortefoto og da tror jeg gjengen var sulten. 3 mårer kom meg i møte og stod bare 2 meter unna meg, å ventet på at jeg skulle bli ferdig med foringa. Han som satt inne i skjulet så flere mårer som sprang rundt meg mens jeg foret.En annen viktig ting er å variere kosten . Prøv litt variert kost som Sunda, Honning, Bringebær/Jordbær/blåbærsyltetøy,fiken,rosiner,brødbiter,druer og brødbiter.Døde ekorn og småfugler gjør også susen men husk at måren er en hamster. Har funnet ut at rosiner er bra føde og en får mye artige ansiktsutrykk når jeg forer med dette. Det er også vanskelig å hamstre.

  Lykke til

  Vil

  SvarSlett
 2. Moro å se og følge prosjektet. Legg ut litt flere bilder av skjulet er du grei Kjartan (Fint for oss som driver å skal bygge skjul før vinteren setter til). Gjerne inne- mhp stativfestene.

  J-EP

  SvarSlett
 3. Takk for råd igjen Terje.

  I dag har jeg vært opp i kassa med rosiner og Sunda for å se om det gir lengre og flere besøk. Som vanlig hadde måren hentet sine fiken og spist litt av honningen.

  Har prøvd Sunda en gang tidligere og da var det skikkelig suksess, boksen var sleika helt tom og den hadde minst ett hundre tannhull i bunnen. Kanskje er dette en Sunda-mår? Vi får se i morgen. Kameraet står ut og fester begivenhetene til brikken så lenge det finnes noe lys. Oppdatering kommer når jeg har noe spennende å berette.

  Jeg skal legge ut noen flere bilder Jan Eilert, men kan jo også gi deg noen kjappe tips. Har vært på en vindusfabrikk og skaffet gratis glass. Bygde vindushullet etter det glasset jeg fikk.

  Terje har vært grei og sendt opp teip for soting av vinduet (som du ser i midten mellom fotogluggene). Teip får du vel hos de fleste bilforhandlere, men ryktet har fortalt at den teipen Terje skaffer i Molde er enkel å feste. Det stemte også!

  Har snakket med en kjøpmann som gir meg gratis, utgått syltetøy og Sunda. Bjørn Oddvar Landsem har ikke bare gitt meg hjelp med bygging og bæring, han har også skaffet meg skraphonning fra en birøkter på Steinkjer. Har funnet ut at skruene du bruker for å feste stativhodene er 9,5 mm eller såkalte tommeskruer i 3/8 tomme. De går rett inn i hodene og de 62 mm lange skruene passer godt på en 2 toms plank dersom du har med noen ekstra skiver for å legge på under planken.

  For å feste stativhodene er det fin med en 2 tom 8 - eller noe enda breiere. Her kan det freses noen spor som gjør at du kan flytte stativhodet rundt i fotogluggen, men det er sikkert mange andre måter å gjøre dette på. Bare spør om du lurer på noe.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan