lørdag 31. oktober 2015

Helhet

Hvordan kan helheten være mer enn delene den består av? Det er et spørsmål det er lett å svare på om du bare tar deg tid til å reflektere litt over ordene, men ofte er det lettere når vi billedliggjør slike filosofiske spørsmål.


Kutt en strømledning i to, del et tre opp til vedkubber eller spreng en vei gjennom et fjellområde. Vi klarer nesten ikke å se omfanget av det vi gjør ved å redusere helheten.

Kanskje forstår vi det bedre ved å tenke oss at vi tar foten av et menneske, nå har vi fjernet så mye mer enn foten - Det skjønner vi. Mennesket er påført enorme tap av den helheten det var, bevegelighet og psyke blir sterkt påvirket. Relasjoner rundt dette mennesket får skader. 


I vår del av verden er vitenskapen den store sannheten i dag. Der ser vi hele tiden på deler. All forskning studerer deler, vi behandler symptomer, tar bort smerte og hugger oss inn i skog og fjell, mens vi bare ser på delene. Aldri på helheten. - Det er vel slik hjernen vår er laget, vi ønsker at det skal være enkelt.

Arne Næss har i sin dypøkologi påpekt at; mennesket ikke er en ting i et miljø, men et knutepunkt i et relasjonssystem, uten bestemte grenser i tid å rom. Det gir virkelig noe mer å tygge på for de små grå.


Husk at en lang tur i fjellet kan være både tung, smertefull, kald og slitsom. Helheten etter en slik tur kan imidlertid gi en følelse av lykke. Det er verd å ha med seg på vår ferd gjennom livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan